Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra úgy tekintünk, mint az egyik legcsendesebb tevékenységre. Ha elképzeljük, akkor legtöbben egy könyvtárat látunk magunk előtt, ahol legfeljebb suttogó könyvtárosok törik meg a csendet, vagy egy meghitt délutánt, ahol a kanapén fekve, egy jó könyv társaságában töltjük el az időt. Annak ellenére, hogy az olvasást csendes, alapvetően magányos és befelé forduló tevékenységnek tudjuk csak elképzelni, az igazság az, hogy évezredeken át hangosan olvastunk.

ko | 2023. február 23. |

Bár írás (és így olvasás is) több ezer éve létezik, az, ahogyan az emberek viszonyulnak hozzá, jócskán megváltozott az utóbbi néhány évszázadban. Az írás megjelenése után nagyon hosszú ideig elenyésző volt az írástudók száma, így az olvasás sokáig szükségszerűen közösségi tevékenység volt. Azok, akik ki tudták betűzni az írást, felolvasták a többieknek. Alberto Manguel olvasáskutató leírja, hogy kb. Kr. e. 500-tól a középkorig tartott az az időszak, amikor még maguk az írók is arra számítottak, hogy szövegeiket inkább hallgatni fogják, mint olvasni.

Szent Ágoston 4. században keletkezett Vallomások című művében az olvasásban elmélyedő Szent Ambrust figyeli, és a magában olvasó férfit egyáltalán nem tekinti szokványos jelenségnek: „Olvasás közben szemei a lapokon jártak, szíve az értelmet fürkészte, ajkai és nyelve pihentek. (…) Vagy esetleg azért nem akart hangosan olvasni, nehogy az odafigyelő és érdeklődő hallgatóságnak a szerző homályos helyeit, s egynémely nehezebb kérdést magyaráznia és fejtegetnie kelljen; ha ugyanis idejét erre fordítja, nem tanulmányozhat vala át annyi könyvet.” (Ford. Dr. Vass József)

A 12. század fordulópont volt, mert az ekkortájt megjelenő központozás, a nagy kezdőbetűk és az egyértelmű tagolás egyre könnyebbé tették a csendes olvasást. Később, a könyvnyomtatás feltalálásával pedig jóval több ember számára váltak elérhetővé a könyvek, így az írni-olvasni tudás is felvirágzott. De még ekkor is, egészen a 17. századig a közösségi olvasás volt a megszokott:

a hétköznapi ember számára az olvasás szociális aktivitás volt, csűrökben, kocsmákban, műhelyekben került rá sor.

A 18-19. században azonban a csendes olvasásé lett a főszerep. Bár az olvasásra nem gondolunk úgy, mint felforgató tevékenységre, mégis lehet, hogy az egyik kulcsa volt a fokozatosan feléledő individualizmusnak. A papírral, könyvvel való elvonulás lehetővé tette ugyanis az embereknek, hogy a szöveggel a maguk módján, a szóbeli interpretáció befolyásától függetlenül találkozzanak. Volt idő, amikor épp ezért meg is ijedtek ettől a csendes, magányos tevékenységtől, és

attól féltek, hogy az ágyban egyedül olvasó nőknek egyre több erotikus vagy esetleg veszélyes gondolata támad.

A néma olvasás személyes, privát dialógust hozott létre az olvasó és az író között, ami erősítette a független gondolkodást és a társadalmi normák megkérdőjelezését. Az írástudók számának növekedése pedig egyre több embert vezetett új világokba, olyan világokba, melyek az emberen belül, annak önálló fantáziájában bontakoztak ki.

Bár manapság a csendes olvasás számít átlagosnak, még mindig vannak előnyei annak, ha hangosan olvasunk. Egyes kutatások úgy találták, hogy az emberek jobban emlékeznek szavakra vagy szövegekre, ha hangosan olvassák fel őket. Ekkor ugyanis az agy másként működik, hiszen egyszerre dolgozza fel a vizuális és az auditív információt, és ez segítheti a szöveg megértését és emlékezetbe vésését is. Ezen kívül a hangos olvasás kiváló módja annak, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, akár gyerekeknek olvasunk fel, akár egy barát társaságában vagy egy olvasókör tagjai között olvasunk. És ne feledkezzünk meg a hangoskönyvekről sem, melyek visszahozzák a szóban előadott történetek erejét.

A csendes olvasás története egyelőre sokkal rövidebb, mint a hangos olvasásé. Ami egykor néhányak által uralt társas tevékenység volt, az mára a magányos időtöltés egyik legáltalánosabb formája.

Forrás: Book Riot

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Gyerekirodalom

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

Az utóbbi időben számos cikkel, tanulmánnyal találkozhatunk, amelyek az olvasás jótékony hatásait mutatják be. Ha eleget, és persze megfelelő irodalmat olvasunk, jobb vállalkozóvá, szülővé válhatunk, csökkenhet a stressz, boldogabbak lehetünk, sőt a szociális érzékenyítésben is sokat segít.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.