Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra úgy tekintünk, mint az egyik legcsendesebb tevékenységre. Ha elképzeljük, akkor legtöbben egy könyvtárat látunk magunk előtt, ahol legfeljebb suttogó könyvtárosok törik meg a csendet, vagy egy meghitt délutánt, ahol a kanapén fekve, egy jó könyv társaságában töltjük el az időt. Annak ellenére, hogy az olvasást csendes, alapvetően magányos és befelé forduló tevékenységnek tudjuk csak elképzelni, az igazság az, hogy évezredeken át hangosan olvastunk.

ko | 2023. február 23. |

Bár írás (és így olvasás is) több ezer éve létezik, az, ahogyan az emberek viszonyulnak hozzá, jócskán megváltozott az utóbbi néhány évszázadban. Az írás megjelenése után nagyon hosszú ideig elenyésző volt az írástudók száma, így az olvasás sokáig szükségszerűen közösségi tevékenység volt. Azok, akik ki tudták betűzni az írást, felolvasták a többieknek. Alberto Manguel olvasáskutató leírja, hogy kb. Kr. e. 500-tól a középkorig tartott az az időszak, amikor még maguk az írók is arra számítottak, hogy szövegeiket inkább hallgatni fogják, mint olvasni.

Szent Ágoston 4. században keletkezett Vallomások című művében az olvasásban elmélyedő Szent Ambrust figyeli, és a magában olvasó férfit egyáltalán nem tekinti szokványos jelenségnek: „Olvasás közben szemei a lapokon jártak, szíve az értelmet fürkészte, ajkai és nyelve pihentek. (…) Vagy esetleg azért nem akart hangosan olvasni, nehogy az odafigyelő és érdeklődő hallgatóságnak a szerző homályos helyeit, s egynémely nehezebb kérdést magyaráznia és fejtegetnie kelljen; ha ugyanis idejét erre fordítja, nem tanulmányozhat vala át annyi könyvet.” (Ford. Dr. Vass József)

A 12. század fordulópont volt, mert az ekkortájt megjelenő központozás, a nagy kezdőbetűk és az egyértelmű tagolás egyre könnyebbé tették a csendes olvasást. Később, a könyvnyomtatás feltalálásával pedig jóval több ember számára váltak elérhetővé a könyvek, így az írni-olvasni tudás is felvirágzott. De még ekkor is, egészen a 17. századig a közösségi olvasás volt a megszokott:

a hétköznapi ember számára az olvasás szociális aktivitás volt, csűrökben, kocsmákban, műhelyekben került rá sor.

A 18-19. században azonban a csendes olvasásé lett a főszerep. Bár az olvasásra nem gondolunk úgy, mint felforgató tevékenységre, mégis lehet, hogy az egyik kulcsa volt a fokozatosan feléledő individualizmusnak. A papírral, könyvvel való elvonulás lehetővé tette ugyanis az embereknek, hogy a szöveggel a maguk módján, a szóbeli interpretáció befolyásától függetlenül találkozzanak. Volt idő, amikor épp ezért meg is ijedtek ettől a csendes, magányos tevékenységtől, és

attól féltek, hogy az ágyban egyedül olvasó nőknek egyre több erotikus vagy esetleg veszélyes gondolata támad.

A néma olvasás személyes, privát dialógust hozott létre az olvasó és az író között, ami erősítette a független gondolkodást és a társadalmi normák megkérdőjelezését. Az írástudók számának növekedése pedig egyre több embert vezetett új világokba, olyan világokba, melyek az emberen belül, annak önálló fantáziájában bontakoztak ki.

Bár manapság a csendes olvasás számít átlagosnak, még mindig vannak előnyei annak, ha hangosan olvasunk. Egyes kutatások úgy találták, hogy az emberek jobban emlékeznek szavakra vagy szövegekre, ha hangosan olvassák fel őket. Ekkor ugyanis az agy másként működik, hiszen egyszerre dolgozza fel a vizuális és az auditív információt, és ez segítheti a szöveg megértését és emlékezetbe vésését is. Ezen kívül a hangos olvasás kiváló módja annak, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, akár gyerekeknek olvasunk fel, akár egy barát társaságában vagy egy olvasókör tagjai között olvasunk. És ne feledkezzünk meg a hangoskönyvekről sem, melyek visszahozzák a szóban előadott történetek erejét.

A csendes olvasás története egyelőre sokkal rövidebb, mint a hangos olvasásé. Ami egykor néhányak által uralt társas tevékenység volt, az mára a magányos időtöltés egyik legáltalánosabb formája.

Forrás: Book Riot

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Gyerekirodalom

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

Az utóbbi időben számos cikkel, tanulmánnyal találkozhatunk, amelyek az olvasás jótékony hatásait mutatják be. Ha eleget, és persze megfelelő irodalmat olvasunk, jobb vállalkozóvá, szülővé válhatunk, csökkenhet a stressz, boldogabbak lehetünk, sőt a szociális érzékenyítésben is sokat segít.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.