Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

Könyves Magazin | 2022. november 24. |

A legfontosabb tanulság a kérdőív eredményeit összesítve, hogy a Könyvklub elkötelezett olvasóinak az olvasás bőven több mint a kikapcsolódás egyik formája, sokkal fontosabb számukra, hogy ez a tevékenység szemléletformáló hatással bír. A válaszadók kiemelkedően nagy százaléka voksolt arra, hogy az olvasás nemcsak a kikapcsolódást segíti, de hozzájárul ahhoz, hogy máshogy gondoljanak egy témára, segíti őket abban, hogy választékosabban fogalmazzák meg a gondolataikat, kreatívabbakká váljanak, sőt egy könyv által megfogalmazott gondolat akár párkapcsolati problémájukon is képes segíteni. 

-

A kitöltők majd minden tagja egyetért azzal, hogy az olvasás segíti a kikapcsolódást, és nagyjából ugyanannyian válaszolták azt, hogy az könyvek forgatása segítette őket egy választékosabb beszédmód elsajátításában.

A kitöltők ugyancsak fele gondolja azt, hogy egy könyv hatására megváltozott a véleménye egy adott témával, problémával kapcsolatban, egy könyv miatt 47%-uk megpróbált változtatni viselkedésén és szokásain, 30%-uknak pedig egy könyvben olvasott tanulság vagy üzenet segített javítani baráti, családi kapcsolataikon, vagy akár párkapcsolatukon. Ugyancsak érdekes eredmény, hogy a válaszadók csaknem 40 százaléka érzi úgy, hogy a rendszeres olvasás hatására kreatívabb és hatékonyabb lett.

-

De milyen könyvek segítenek így kikapcsolódni a világból? A Bookline Könyvklub tagok leginkább szórakoztató irodalmi alkotást vesznek kézbe (64,2%), 28,6 százalékuk választ szépirodalmat, kisebb részük tényirodalmi írást (5,5%) vagy gyerek- és ifjúsági könyvet (1,1%). 70 százalékuk válaszolta azt, hogy az elmúlt egy évben került új tematika olvasmányai közé, közülük legtöbben az életrajzok, önéletrajzok (29,1%) iránt érdeklődtek, de hasonlóan népszerű újonnan választott műfaj a kortárs próza (23,6%), a pszichológia (24,2%), valamint a fantasy is (18,2%). 

Az olvasási körülményekre is választ kaptunk, továbbra is a nyomtatott könyvek viszik a prímet, a kitöltők szinte kivétel nélkül nyomtatott formában fogyasztja az irodalmat, harmaduk olvas e-book-olvasón, 14 százalékuk okoseszközön, kis hányaduk hallgat (6%) hangoskönyvet. Mindezen kulturális tevékenységet leginkább este, és otthon végzik az olvasás szerelmesei.

-

A rendszeresen olvasó sokkal inkább a történet miatt dönt egy könyv mellett és kevésbé érdekli, hogy új vagy használt könyvben olvashatja azt. Csak negyedük az, aki elkötelezett új könyv hívő és 5%-uk aki inkább már mások által kiolvasott írásokat kedvel. Viszont az idők változnak, a válaszadók fele tervezi, hogy jövőre több használt könyvet fog vásárolni. A Könyvklub tagok fele szokta elajándékozni a már kiolvasott művet, amit legtöbben (78%) barátoknak vagy családtagoknak szoktak továbbadni, de a könyvcserepontokat (29,7%), az alapítványokat (14,2%) is figyelembe veszik. 

Az olvasási szokásokon felül, a kérdőív a vásárlási szokásokra is rákérdezett, a válaszokból pedig látható, hogy a könyvklub tagjainak csaknem fele, 47,6 százalékuk, legfeljebb a 4-6000 forintért vásárol könyvet, kevesebben vannak azok, akik 6-8000 forintot (13,6), vagy ennél magasabb összeget (13,6) is szívesen kiadnak egy példányért, csaknem harmaduk (30,6) pedig a 4000 forintnál olcsóbb műveket keresi. 

-

Az eredményekből egyértelműen látható, hogy az olvasás több mint egyszeri kikapcsolódás. Szemléletformáló hatása nem lehet kétséges, sőt a válaszadók az átélt élményt rendszeresen tovább is adják (93,7%), ezzel csábítva másokat is az olvasásra. Mindezt erősíti, hogy a Bookline Könyvklub tagjainak több mint a fele vallotta be, ajánlása célba is ért, és annak hatására kezdték ismerősei elolvasni azt.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

...
Nagy

Az olvasás forradalma megelőzte a könyv forradalmát - ilyen volt az út a tekercsektől a képernyőig

Nagyszabású könyv jelent meg nemrég magyarul is Papirusz címmel a könyvek történetéről. Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttünk még néhány alapművet az olvasás és a könyv történetéről.

...
Hírek

Az olvasásra kötelezett fiatal nenonáci jobban szereti Shakespeare-t Austennél

Angol klasszikusok olvasására kötelezett a bíróság egy brit neonáci fiatalt, akinek a napokban kellett számot adnia olvasmányélményeiről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.