A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti
Könyves Magazin

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

Az újraolvasás, újranézés vagy az újrahallgatás pozitív hatásait támasztja alá egy új-zélandi és amerikai kutatók által 2012-ben közreadott kutatás. A Journal of Consumer Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint az „újrázás” egészen más tapasztalást nyújt, mint amikor először éljük át az adott kulturális élményt. Míg egy könyv esetében az első olvasás alkalmával leginkább a cselekményre koncentrálunk, addig a későbbiek során érzelmi kapcsolat alakul ki az olvasó és a mű között. Cristel Antonia Russell, a kutatás vezetője szerint az emberek egyre többet kapnak egy történetből, új rétegeket képesek feltárni az alkotásból. A mélyinterjúkból kiderült, hogy egy adott élmény újbóli átélésének köszönhetően érzelmi életünk és önismeretünk is gazdagodhat, mindez pedig jótékony hatással van mentális egészségünkre.

Amelia Mellor: A világ legnagyobb könyvesháza
Ford.: Cséplő Noémi, Manó Könyvek, 2022, 344 oldal
-

Ha valamit érdemes legalább még egyszer elolvasni, akkor a Bookline Kids havi gyerekkönyajánló-program novemberi kiemelt könyvét, Amelia Mellor legújabb alkotását, A világ legnagyobb könyvesháza című művet mindenképp. A történet középpontjában egy testvérpár, valamint édesapjuk könyvesboltja áll, ami felett a család lakik. Az épület minden nap új csodákat tartogat a gyerekek számára. Egy váratlan fordulat miatt azonban nemcsak a könyvesbolt, hanem édesapjuk élete is veszélybe kerül, mire a gyerekek azonnal cselekszenek, hamarosan pedig varázslatos kalandok közepén találják magukat, ahol az eszük mellett a szívükre is hallgatniuk kell. Ha győznek, visszakapnak mindent, ha elbuknak, a Könyvesházzal és édesapjukkal együtt a gyerekkorukat is elveszíthetik. „A regény nemcsak különleges szereplőkben, képekben, kalandokban gazdag, de nyelvi fantáziája, sokszínűsége is kiemelkedő” - írtuk a kötetről szóló kritikánkban:

Egy varázslatos könyvesbolt a gonosz markában

Vajon van-e olyan olvasni szerető gyerek, aki nem álmodozott még arról, hogy egy könyvesboltban vagy egy hatalmas könyvtárban él? Amelia Mellor ifjúsági regényében mindez megtörténik, szereplőinek viszont nemcsak a könyvesházért, hanem az azzal kapcsolatos emlékekeikért is meg kell küzdeniük.

Tovább olvasok

A történetben szereplő könyvesbolt egykor valóban létezett, tulajdonosa és alapítója Edward William Cole volt, aki 1873-ban nyitotta meg üzletét Melbourne-ben, majd 1883-ban a jövedelmező vállalkozás egy kétszintes épületbe költözött. A Cole’s Book Arcade valóban hatalmas volt, becslések szerint több mint kétmillió könyvet tartottak ott, ez volt akkor a legnagyobb könyvesbolt. Méretei és kínálata mellett hangulata miatt is világhírű üzletnek számított, beszámolók szerint sokszor karneváli légkör uralkodott bent, sokszor rendőri segítségre volt szükség a tömeg kezelésében, bejárata felett pedig a következő szöveg szerepelt: „Olvass, ameddig csak szeretnél – senki sem kéri, hogy vásárolj.”

-

Ameila Mellor ifjúsági regénye nagy hatást tett a Bookline Kids zsűrijére is. Magyarósi Éva képzőművész, animációs rendező a következőket írta a történetről: „Vannak azok a könyvek, amiket gyerekként kiolvasunk, és megszeretünk. Hosszú évek után, amikor újra a kezünkbe kerül felnőttként, valami teljesen új, mélyebb rétegét mutatja meg. Ha lenne egy könyvesboltom, és kategorizálnom kellene benne a könyveket, biztos lenne egy olyan stand, aminek azt a nevet adnám: KÖNYVEK TÖBBSZÖRI ELOLVASÁSRA. Talán közhelyesen is elmondható, hogy azok a jó könyvek, amik többszöri elolvasás után is tudnak újabb és újabb ajtókat nyitni bennünk.”

Forrás: Bookline