Külföldre költözik a szivárványos mesekönyvek szerkesztője, Nagy Boldizsár

Külföldre költözik a szivárványos mesekönyvek szerkesztője, Nagy Boldizsár

A Meseország mindenkié és a Micsoda család! című gyerekkönyvek szerkesztője, Nagy Boldizsár elhagyja Magyarországot a melegellenes törvény miatt – erről írt a Thomson Reuters Foundation. A szerkesztő a Facebook-oldalán azt fűzte hozzá a hírhez, hogy nem az a lényeg, hogy elköltözik, hanem hogy a törvény nem félemlíti meg, a munkát folytatni fogja és a jövőben is meg fognak jelenni 18 éven aluliaknak szóló LMBTQ+ tartalmú könyvek.

fk | 2021. július 13. |

A külföldi sajtó arról számolt be, hogy a melegellenes törvény elfogadása után, Nagy Boldizsár gyerekkönyv szerkesztő elhagyja Magyarországot. Az utóbbi időben halálos fenyegetéseket kapott és többször érte zaklatás, az új törvényben pedig megtiltották az LMBTQ tartalmak megjelenítését 18 éven aluliak számára. A Thomson Reuters Foundationnek azt nyilatkozta, hogy fél egy kicsit, ezért döntöttek úgy a partnerével, hogy elköltöznek. Mivel Magyarországon jelenleg elég bizonytalan a helyzet, inkább külföldről folytatná a munkáját.

A cikkben arról is beszámoltak, hogy a múlt héten a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, amiért az üzletben a gyermekkönyvek között árusították a könyvet.

Nagy Boldizsár a hírt Facebook-oldalán kommentálta. Azt írta, a lényeg nem az, hogy elköltöznek Magyarországról, mert azt már tervezik egy ideje, hanem az, hogy a homofób és transzfób törvény nem fogja megfélemlíteni sem őt, sem a többi gyerekkönyves szakembert. A munkát folytatni fogják és a jövőben is lesznek 18 éven aluliaknak szóló LMBTQ+ tartalmú könyvek. Ő pedig továbbra is szerkeszteni, fordítani és írni fog. „Csak egy olyan helyen, ahol nem kell attól tartanom, hogy agyonvernek a kormány által felbátorított nácik.”

Nagy Bolizsárral a Meseország mindenkié megjelenése után interjúztunk. A mesekönyvből Dúró Dóra példátlan módon ledarált egy példányt, erről ITT írtuk meg a véleményünket. A júniusban elfogadott, homofób módosításokkal teleírt pedofiltörvénnyel is több cikkben foglalkoztunk. Péterfy Gergely arról írt a törvény kapcsán hogy a Kitömött barbár című könyvéről ezentúl nem lehet beszélni az iskolákban. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a törvény felülvizsgálatát kérte, mivel az a művészi- és szólásszabadság, a könyvkiadás és -terjesztés korlátozásának feltételeit teremti meg. Ebben az összeállításban összeszedtük, melyek azok a könyvek, amelyek például áldozatul eshetnek a törvénynek, erről Nyáry Krisztián is írt. A ország első szivárványcsaládos mesekönyvéről, a Micsoda családról szóló kritikánkat ITT találjátok.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Pszichológusok a Meseországról: Nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés

Már több mint ezer pszichológus aláírta azt a szombaton közzétett szakmai állásfoglalást, amely kiáll a Meseország mindenkié című mesekönyv mellett. 

...
Hírek

TIME: A Meseország mindenkié az LMBTQ-jogokért való harc szimbóluma lett Magyarországon

Már a Time is a Meseország mindenkié című antológiáról ír. A cikkben megemlítik a könyvet ért támadásokat és a petíciót, valamint azt is, hogy egy példányt ledaráltak belőle, és hogy Orbán Viktor miként nyilatkozott róla. 

...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről