Budapest környékén kószál egy medve

Budapest környékén kószál egy medve

Szerdán medveriadót hirdettek Budapest környékén, egy helyi lakos ugyanis medvét látott a fővárostól 60 km-re lévő erdőben, Acsán. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. május 27. |

A Pest megyei medve a napokban aztán több településen is felbukkant, így a hétvégén érdemes tájékozódni, mielőtt kirándulni indulunk. A lakosságot arra kérik, hogy ne zavarják a mackót, amelyet azóta vadkamera segítségével is beazonosítottak már. A főváros környékén kószáló medve tiszteletére három medvés könyvet ajánlunk.

Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben

Tandori Dezső
Medvék minden mennyiségben 
Pagony, 2010, 84 oldal
Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben antikvár

A medvéknek kevés jobb ismerője volt a magyar irodalomban, mint Tandori Dezső, akinek verseiben mindenféle és fajta mackót megtalálunk: vannak mackók a játékboltból, bazártrafikból, áruházból, mackók a desszertesdoboz fedeléről, üvegmackók, és még képzeletbeli mackók is. Híres medvéi Agócs Írisz elképesztően aranyos és karakteres illusztrációival elevenednek meg ebben a kötetben. Versterápia rovantunkban ajánlottuk korábban az Ez a mackó valahova indul című verset a kötetből, ez most pont illik is a helyzethez: 

„Ez a mackó valahova indul
De a céljához sosem ér el,
Mert folyton szembetalálkozik
Egy-egy szembejövő medvével.”

Agócs Írisszel készült interjúnkat ITT találjátok, ITT pedig azt is megnézhetitek, hogy néz ki az íróasztala.

Versterápia: „Ez a mackó valahova indul/ De a céljához sosem ér el”
Versterápia: „Ez a mackó valahova indul/ De a céljához sosem ér el”

Versterápia rovatunkban ma Tandori Dezső Ez a mackó valahova indul című versét ajánljuk.

Tovább olvasok

Egy jegesmedve emlékiratai

YOKO TAWADA
Egy jegesmedve emlékiratai
Ford.: Dobosi Beáta, Jelenkor, 2020, 297 oldal
Yoko Tawada: Egy jegesmedve emlékiratai

Yoko Tawadának világszerte feltünést keltett különleges regénye, amelyben az emberi perspektíva helyett azt próbálta megírni, hogy mit észlelnek és értenek a világunkból az állatok. Könyvében megpróbálta az emberi társadalmat és világot egy főemlős, méghozzá egy-egy medve „szemüvegén” keresztül láttatni. A három részre osztott szöveg első egységében egy, a cirkusz világából kiöregedett jegesmedve meséli el saját történetét, íróvá válásának históriáját a Szovjetunióban. Ezt követően az ő lányának, a szintén cirkuszi medve Toscának az életébe pillanthatunk bele. A harmadik egység Tosca fiának, Knutnak a története, aki a berlini állatkert sztárja.

Kritikánkat a könyvről itt találjátok:

A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény
A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény

Mit észlelnek és mit érthetnek világunkból az állatok? Vajon milyennek látná a huszadik századot egy olyan magányos és fenséges állat, mint a jegesmedve? Mintha ezekre a kérdésekre keresné a választ a japán származású Yoko Tawada világszerte feltűnést keltő regénye. Valójában persze mégsem ezekre a kérdésekre válaszol, hiszen nyilvánvaló képtelenség hitelesen egy jegesmedve bőrébe bújni. A regény nem etológiai mű, sokkal inkább szatíra az elmúlt néhány évtizedről és jelenünkről. A megszokott, emberi perspektíva elutasítása, az emberek által uralt világ görbe tükörben való ábrázolása, az emberi faj bemutatása egy fiktív, a szokásostól nagyban eltérő perspektívából. A hét könyve az Egy jegesmedve emlékiratai, amely nem is egy, hanem egyből három medve történetét meséli el.

Tovább olvasok

Dudás Gergely: Mackó virágos böngészője

DUDÁS GERGELY
Mackó virágos böngészője
Naphegy Kiadó, 2020, 32 oldal

Dudás Gergely, azaz Dudolf, a hide and seek képrejtvények koronázatlan királya, aki pár évvel ezelőtt a „Hol a panda?” című szupernehéz képrejtvénnyel robbant be a köztudatba. A pandás kép sikere teljesen megváltoztatta az életét: nemcsak rengeteg követője lett, hanem számos cikk is megjelent róla, ráadásul több külföldi kiadó is megkereste őt. Azóta már több könyve is megjelent (Amerikában is), az egyik közülük a Mackó virágos böngészője, amelyben a címszereplő medvével hol a pocsolyákban megbújó békákat, hol a tyúkólban frissen kikelt csibét kell megkeresnünk, vagy éppen egy rügyező növényekkel teli réten kell kutatunk a kis szöcske után.

Interjúnkat Dudolffal itt találjátok: 

Dudás Gergely „Dudolf”: Mindig is tetszettek a képes feladványok
Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Felszabadultak a Micimackó jogai, Ryan Reynolds azonnal lecsapott

Az eredetihez nagyon hasonló illusztrációk is készültek a videóhoz.

...
Nagy

Versterápia: „Ez a mackó valahova indul/ De a céljához sosem ér el”

Versterápia rovatunkban ma Tandori Dezső Ez a mackó valahova indul című versét ajánljuk.

...
Hírek

Tolkien jegesmedvének öltözve ment buliba, és imádta megtréfálni a diákjait

Már diákként nagy tréfamesternek ismerték A Gyűrűk Ura íróját.

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon

Az Otthon is versenyben van a BolognaRagazzi Crossmedia Award elnevezésű díjra, amellyel olyan projekteket ismernek el, ahol az alkotók a történeteiket képesek más médiumokra is kiterjeszteni.

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

A kötetet egy különleges spanyolországi koncert ihlette, amelyet a pandémia idején rendeztek.

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet összefogott és létrehozott egy ötven könyvből álló listát, amely életkorra lebontva ajánl minden korosztálynak olvasnivalót.