Budapest környékén kószál egy medve

Budapest környékén kószál egy medve

Szerdán medveriadót hirdettek Budapest környékén, egy helyi lakos ugyanis medvét látott a fővárostól 60 km-re lévő erdőben, Acsán. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. május 27. |

A Pest megyei medve a napokban aztán több településen is felbukkant, így a hétvégén érdemes tájékozódni, mielőtt kirándulni indulunk. A lakosságot arra kérik, hogy ne zavarják a mackót, amelyet azóta vadkamera segítségével is beazonosítottak már. A főváros környékén kószáló medve tiszteletére három medvés könyvet ajánlunk.

Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben

Tandori Dezső
Medvék minden mennyiségben 
Pagony, 2010, 84 oldal
Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben antikvár

A medvéknek kevés jobb ismerője volt a magyar irodalomban, mint Tandori Dezső, akinek verseiben mindenféle és fajta mackót megtalálunk: vannak mackók a játékboltból, bazártrafikból, áruházból, mackók a desszertesdoboz fedeléről, üvegmackók, és még képzeletbeli mackók is. Híres medvéi Agócs Írisz elképesztően aranyos és karakteres illusztrációival elevenednek meg ebben a kötetben. Versterápia rovantunkban ajánlottuk korábban az Ez a mackó valahova indul című verset a kötetből, ez most pont illik is a helyzethez: 

„Ez a mackó valahova indul
De a céljához sosem ér el,
Mert folyton szembetalálkozik
Egy-egy szembejövő medvével.”

Agócs Írisszel készült interjúnkat ITT találjátok, ITT pedig azt is megnézhetitek, hogy néz ki az íróasztala.

Versterápia: „Ez a mackó valahova indul/ De a céljához sosem ér el”
Versterápia: „Ez a mackó valahova indul/ De a céljához sosem ér el”

Versterápia rovatunkban ma Tandori Dezső Ez a mackó valahova indul című versét ajánljuk.

Tovább olvasok

Egy jegesmedve emlékiratai

YOKO TAWADA
Egy jegesmedve emlékiratai
Ford.: Dobosi Beáta, Jelenkor, 2020, 297 oldal
Yoko Tawada: Egy jegesmedve emlékiratai

Yoko Tawadának világszerte feltünést keltett különleges regénye, amelyben az emberi perspektíva helyett azt próbálta megírni, hogy mit észlelnek és értenek a világunkból az állatok. Könyvében megpróbálta az emberi társadalmat és világot egy főemlős, méghozzá egy-egy medve „szemüvegén” keresztül láttatni. A három részre osztott szöveg első egységében egy, a cirkusz világából kiöregedett jegesmedve meséli el saját történetét, íróvá válásának históriáját a Szovjetunióban. Ezt követően az ő lányának, a szintén cirkuszi medve Toscának az életébe pillanthatunk bele. A harmadik egység Tosca fiának, Knutnak a története, aki a berlini állatkert sztárja.

Kritikánkat a könyvről itt találjátok:

A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény
A medvék szemében az ember csak egy kizsákmányoló, oktondi lény

Mit észlelnek és mit érthetnek világunkból az állatok? Vajon milyennek látná a huszadik századot egy olyan magányos és fenséges állat, mint a jegesmedve? Mintha ezekre a kérdésekre keresné a választ a japán származású Yoko Tawada világszerte feltűnést keltő regénye. Valójában persze mégsem ezekre a kérdésekre válaszol, hiszen nyilvánvaló képtelenség hitelesen egy jegesmedve bőrébe bújni. A regény nem etológiai mű, sokkal inkább szatíra az elmúlt néhány évtizedről és jelenünkről. A megszokott, emberi perspektíva elutasítása, az emberek által uralt világ görbe tükörben való ábrázolása, az emberi faj bemutatása egy fiktív, a szokásostól nagyban eltérő perspektívából. A hét könyve az Egy jegesmedve emlékiratai, amely nem is egy, hanem egyből három medve történetét meséli el.

Tovább olvasok

Dudás Gergely: Mackó virágos böngészője

DUDÁS GERGELY
Mackó virágos böngészője
Naphegy Kiadó, 2020, 32 oldal

Dudás Gergely, azaz Dudolf, a hide and seek képrejtvények koronázatlan királya, aki pár évvel ezelőtt a „Hol a panda?” című szupernehéz képrejtvénnyel robbant be a köztudatba. A pandás kép sikere teljesen megváltoztatta az életét: nemcsak rengeteg követője lett, hanem számos cikk is megjelent róla, ráadásul több külföldi kiadó is megkereste őt. Azóta már több könyve is megjelent (Amerikában is), az egyik közülük a Mackó virágos böngészője, amelyben a címszereplő medvével hol a pocsolyákban megbújó békákat, hol a tyúkólban frissen kikelt csibét kell megkeresnünk, vagy éppen egy rügyező növényekkel teli réten kell kutatunk a kis szöcske után.

Interjúnkat Dudolffal itt találjátok: 

Dudás Gergely „Dudolf”: Mindig is tetszettek a képes feladványok
Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Felszabadultak a Micimackó jogai, Ryan Reynolds azonnal lecsapott

Az eredetihez nagyon hasonló illusztrációk is készültek a videóhoz.

...
Nagy

Versterápia: „Ez a mackó valahova indul/ De a céljához sosem ér el”

Versterápia rovatunkban ma Tandori Dezső Ez a mackó valahova indul című versét ajánljuk.

...
Hírek

Tolkien jegesmedvének öltözve ment buliba, és imádta megtréfálni a diákjait

Már diákként nagy tréfamesternek ismerték A Gyűrűk Ura íróját.

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!

...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

...
Laborczi Dóra

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyvből megismerhetjük Molnár Ferenc világhírű regényének elő- és utóéletét, a fiúk korabeli öltözködését, azt, hogy milyen játékokat játszottak, és miket vittek magukkal uzsonnára. A könyv ugyanolyan hasznos a regény elolvasása előtt, után vagy közben.

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Dániel András íróasztala

Dániel András gyerekként örökké rajzolt - és felnőttként sem hagyott fel ezzel a jó szokásával. Neki köszönhetjük a kuflikat, Kicsibácsit és Kicsinénit (meg az Imikémet), de mesélt már nyúlformájú kutyáról, ágy alatti kalandokról, legutóbb pedig három pecásról. Most megmutatja az íróasztalát, amely tele van izgalmas, szokatlan és kreatív tárgyakkal.

...
Gyerekirodalom

Bánfi Csilla: Hosszú folyamat az értő olvasástól eljutni az alkotó olvasásig

Bánfi Csilla a kezdetek óta a Bookline Kids zsűritagja, könyvtárpedagógus munkájából adódóan pedig napi szinten látja és tapasztalja, miket olvasnak a gyerekek és milyen könyveket keresnek a szülők. De mit ajánl azoknak a szülőknek, akiknek nem olvas a gyereke, és mit gondol az olvasóvá nevelésről?