Így néz ki Agócs Írisz dolgozószobája

Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást - mondta interjúnkban Agócs Írisz, akinek az első önálló kötete a Kicsi, nagy volt, nevéhez köthető a Mesék Barnabásnak című sorozat is, közben pedig olyan írók műveit illusztrálja, mint Lackfi János vagy Berg Judit. Agócs Írisz egy régi présházból átalakított stúdióban dolgozik, most pedig megmutatjuk az íróasztalát, ahol a könyvek születnek. Agócs Írisz dolgozószobáját Valuska Gábor fotózta. (Tárgyalás-sorozatunk korábbi darabjait ITT tudjátok végignézni!)

Ruff Orsolya | 2020. október 02. |

Festékes doboz. A festékes doboz még Göldner Márta festőművész nagymamámé volt, gyönyörű, íves akvarelleket festett a Baja környéki ártéri Dunáról. A doboz szélén még nyomokban láthatóak az ő festékeinek a kis felragasztott címkéi. Nem igazán kötődöm tárgyakhoz, nagyon kevés emléket őrzök úgy általában, de a nagymamám festőkellékeit nagyon szeretem, azt, ahogyan továbbélnek a stúdiónkban. Sok használaton kívűli művészkelléke megvan, nem tudom őket elengedni.

Ecsetek. Az ecsetek is ugyancsak Agócs Írisz nagymamájáé voltak és ebben a stúdióban szinte kizárólag dekorációs funkciót töltenek be: Egyrészt mert jóval kisebb méretben festek, így teljesen más típusú és méretű ecsetekre van szükségem, ráadásul egyetlen kedvenc ecsetet gyűrök évek óta, és csak ha sokkal nagyobb felületet vagy sokkal vékonyabb vonalakat kell festenem, akkor kerül elő még egy-két másik.

Macis kép. Agócs Írisz alaphelyzetben mások munkáiból inspirálódik, és azt mondja, nem érzi szükségét, hogy a saját illusztrációit nézegesse. A fotó épp két műhelyvásár közti időszakban készült, és ezért lehetett a stúdió különböző pontjain - kikészített portékaként - a vászonra nyomott képeivel összefutni.

Számítógép. Hűséges asszisztense a mindennapjainak, szereti, hogy mindenben segít, de azt mondja, pont annyira ért hozzá, amennyire szükséges.

Szkenner. A szkenner igazi mostohagyerek, nagyon nem szeretem, az egyetlen fázisa a munkának, amit se gyorsítani nem lehet, se nem lehet odafigyelés nélkül megúszni. Úgy dolgozom, hogy először mindent végigvázlatozom, azután mindent megfestek, és aztán rápihenek egy-két napot, majd jön a szkennelés. Gyenge pontja ez a munkámnak, azt hiszem, ezenkívül minden más szakaszát nagyon élvezem.

Rajzpad. Agócs Írisz szerint ez egy ősrégi wacom intuos digitalizáló tábla, legalább 15 éves. Miután első körben mindent kézzel rajzol meg, nem kell, hogy annyira hiperprecíz legyen, mintha ceruzaként használná és közvetlenül a gépbe rajzolna. Hatalmas segítséget jelent ugyanakkor a retusálásnál, és a minden kézirajzot kiegészítő digitális munkánál. Nagyon gyorsan megszokja az ember, hogy digitális ceruzát használ, néha, amikor egér kerül a kezembe, olyan tompán kezelem, mintha egy másfél literes palack vízzel kellene boldogulnom.

Bögre. Ha tesztelni kellene valakit, hogy valóban vízzel fest-e, akkor szerintem egyetlen kérdést kellene feltenni neki: Mi történik a munka közben asztalra helyezett teával? Nincs szerintem olyan, aki még nem mosta ki az ecsetét munka közben a nemsokkal korábban gondosan oda készített teájába. Bár nemrégiben fordítva is megtörtént a helyzet, és már emeltem a számhoz az ecsetmosó vízem, amikor rájöttem, hogy ez nem a teásbögre.

Papírhengerek. Egy pályázat keretében a napokban adják át a stúdió padlásán a felújított tetőtéri raktárat. Agócs Írisz azt mondja, szeret időről időre rendet tudni maga körül, és úgy kezdeni egy új projektbe. Most körülöttem kiállítási anyagok, plakátok postázásához szükséges kartonhengerek, és bármi, ami egy stúdióban előfordulhat, megtalálható (ami nem, az is). Várom nagyon a levegősebb munaketeret.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz szabálytalan krumplikból rajzol medvét, lajhárt, elefántot

A karantén alatt Agócs Írisz a Facebook-oldalán tanította a gyerekeket állatokat rajzolni - aki lemaradt róla, most egy könyvvel pótolhatja. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Nagy

Agócs Írisz: Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást

Első saját meséjének ötlete egy londoni emeletes busz tetején fogant, álommunkája pedig azért nincs, mert már teljesült. Agócs Íriszt még a karantén elrendelése előtt látogattuk meg otthonában, és festékpöttyös lexikonokról, Tandori Dezsőről meg szomorkás medvékről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz megtanít minket állatokat rajzolni a karantén ideje alatt

Unod a banánt? Rajzolj medvét Agócs Írisszel!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt

...
Szórakozás

Ki ez az izgalmas női karakter a Deadpool & Rozsomákban?

...
Gyerekirodalom

Két magyar illusztrátorért izgulhatunk a világ legjobbjai között

...
Beleolvasó

Sötét családi örökség, rettenetes bosszú és egy ház, tele az undor árnyaival – Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.