Így néz ki Agócs Írisz dolgozószobája

Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást - mondta interjúnkban Agócs Írisz, akinek az első önálló kötete a Kicsi, nagy volt, nevéhez köthető a Mesék Barnabásnak című sorozat is, közben pedig olyan írók műveit illusztrálja, mint Lackfi János vagy Berg Judit. Agócs Írisz egy régi présházból átalakított stúdióban dolgozik, most pedig megmutatjuk az íróasztalát, ahol a könyvek születnek. Agócs Írisz dolgozószobáját Valuska Gábor fotózta. (Tárgyalás-sorozatunk korábbi darabjait ITT tudjátok végignézni!)

Ruff Orsolya | 2020. október 02. |

Festékes doboz. A festékes doboz még Göldner Márta festőművész nagymamámé volt, gyönyörű, íves akvarelleket festett a Baja környéki ártéri Dunáról. A doboz szélén még nyomokban láthatóak az ő festékeinek a kis felragasztott címkéi. Nem igazán kötődöm tárgyakhoz, nagyon kevés emléket őrzök úgy általában, de a nagymamám festőkellékeit nagyon szeretem, azt, ahogyan továbbélnek a stúdiónkban. Sok használaton kívűli művészkelléke megvan, nem tudom őket elengedni.

Ecsetek. Az ecsetek is ugyancsak Agócs Írisz nagymamájáé voltak és ebben a stúdióban szinte kizárólag dekorációs funkciót töltenek be: Egyrészt mert jóval kisebb méretben festek, így teljesen más típusú és méretű ecsetekre van szükségem, ráadásul egyetlen kedvenc ecsetet gyűrök évek óta, és csak ha sokkal nagyobb felületet vagy sokkal vékonyabb vonalakat kell festenem, akkor kerül elő még egy-két másik.

Macis kép. Agócs Írisz alaphelyzetben mások munkáiból inspirálódik, és azt mondja, nem érzi szükségét, hogy a saját illusztrációit nézegesse. A fotó épp két műhelyvásár közti időszakban készült, és ezért lehetett a stúdió különböző pontjain - kikészített portékaként - a vászonra nyomott képeivel összefutni.

Számítógép. Hűséges asszisztense a mindennapjainak, szereti, hogy mindenben segít, de azt mondja, pont annyira ért hozzá, amennyire szükséges.

Szkenner. A szkenner igazi mostohagyerek, nagyon nem szeretem, az egyetlen fázisa a munkának, amit se gyorsítani nem lehet, se nem lehet odafigyelés nélkül megúszni. Úgy dolgozom, hogy először mindent végigvázlatozom, azután mindent megfestek, és aztán rápihenek egy-két napot, majd jön a szkennelés. Gyenge pontja ez a munkámnak, azt hiszem, ezenkívül minden más szakaszát nagyon élvezem.

Rajzpad. Agócs Írisz szerint ez egy ősrégi wacom intuos digitalizáló tábla, legalább 15 éves. Miután első körben mindent kézzel rajzol meg, nem kell, hogy annyira hiperprecíz legyen, mintha ceruzaként használná és közvetlenül a gépbe rajzolna. Hatalmas segítséget jelent ugyanakkor a retusálásnál, és a minden kézirajzot kiegészítő digitális munkánál. Nagyon gyorsan megszokja az ember, hogy digitális ceruzát használ, néha, amikor egér kerül a kezembe, olyan tompán kezelem, mintha egy másfél literes palack vízzel kellene boldogulnom.

Bögre. Ha tesztelni kellene valakit, hogy valóban vízzel fest-e, akkor szerintem egyetlen kérdést kellene feltenni neki: Mi történik a munka közben asztalra helyezett teával? Nincs szerintem olyan, aki még nem mosta ki az ecsetét munka közben a nemsokkal korábban gondosan oda készített teájába. Bár nemrégiben fordítva is megtörtént a helyzet, és már emeltem a számhoz az ecsetmosó vízem, amikor rájöttem, hogy ez nem a teásbögre.

Papírhengerek. Egy pályázat keretében a napokban adják át a stúdió padlásán a felújított tetőtéri raktárat. Agócs Írisz azt mondja, szeret időről időre rendet tudni maga körül, és úgy kezdeni egy új projektbe. Most körülöttem kiállítási anyagok, plakátok postázásához szükséges kartonhengerek, és bármi, ami egy stúdióban előfordulhat, megtalálható (ami nem, az is). Várom nagyon a levegősebb munaketeret.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz szabálytalan krumplikból rajzol medvét, lajhárt, elefántot

A karantén alatt Agócs Írisz a Facebook-oldalán tanította a gyerekeket állatokat rajzolni - aki lemaradt róla, most egy könyvvel pótolhatja. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Nagy

Agócs Írisz: Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást

Első saját meséjének ötlete egy londoni emeletes busz tetején fogant, álommunkája pedig azért nincs, mert már teljesült. Agócs Íriszt még a karantén elrendelése előtt látogattuk meg otthonában, és festékpöttyös lexikonokról, Tandori Dezsőről meg szomorkás medvékről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz megtanít minket állatokat rajzolni a karantén ideje alatt

Unod a banánt? Rajzolj medvét Agócs Írisszel!

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Hírek
...
Hírek

Térey egy sötét lukban vált elsőkötetes költővé

...
Hírek

A turulszobor rengeteg traumát hozott felszínre

...
Hírek

Tompa Andrea fotójáról eltűnt, de aztán meglett a koponya

...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

...
Hírek

Animáció készült az egyetlen felvételhez, amelyen Virginia Woolf beszél

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

...
Hírek

Tévésorozat készülhet a Harry Potter-könyvekből

...
Hírek

Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

...
Hírek

A walesi bárdokat szavalják egy videón a Magyar Nemzeti Balett művészei

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi van akkor, ha az űrben repülő szivar földönkívüli?

Avi Loeb Földönkívüli című könyve rengeteg vitát váltott ki eddig is, de még többet fog ezután, hiszen azt állítja, hogy Naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg. A könyv első fejezetét olvashatjátok! 

...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

Ma ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza író, filmrendező. Ebből az alkalomból egy részletet ajánlunk új elbeszéléskötetéből, amelybe maga válogatta össze a számára legfontosabb novelláit. 

...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

...
Gyerekirodalom

Közel 700 gyereket mentett meg a biztos haláltól, most képeskönyv állít emléket neki

A második világháború után Nicholas Winton sokáig senkinek nem beszélt arról, hogy Prágában több száz, javarészt zsidó gyereket rakott vonatra Anglia felé, és ezzel a biztos haláltól mentette meg őket. A cseh származású, de Amerikában élő Petr Sís most képeskönyvben meséli el a történetét.

...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.