Így néz ki Agócs Írisz dolgozószobája

Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást - mondta interjúnkban Agócs Írisz, akinek az első önálló kötete a Kicsi, nagy volt, nevéhez köthető a Mesék Barnabásnak című sorozat is, közben pedig olyan írók műveit illusztrálja, mint Lackfi János vagy Berg Judit. Agócs Írisz egy régi présházból átalakított stúdióban dolgozik, most pedig megmutatjuk az íróasztalát, ahol a könyvek születnek. Agócs Írisz dolgozószobáját Valuska Gábor fotózta. (Tárgyalás-sorozatunk korábbi darabjait ITT tudjátok végignézni!)

Ruff Orsolya | 2020. október 02. |

Festékes doboz. A festékes doboz még Göldner Márta festőművész nagymamámé volt, gyönyörű, íves akvarelleket festett a Baja környéki ártéri Dunáról. A doboz szélén még nyomokban láthatóak az ő festékeinek a kis felragasztott címkéi. Nem igazán kötődöm tárgyakhoz, nagyon kevés emléket őrzök úgy általában, de a nagymamám festőkellékeit nagyon szeretem, azt, ahogyan továbbélnek a stúdiónkban. Sok használaton kívűli művészkelléke megvan, nem tudom őket elengedni.

Ecsetek. Az ecsetek is ugyancsak Agócs Írisz nagymamájáé voltak és ebben a stúdióban szinte kizárólag dekorációs funkciót töltenek be: Egyrészt mert jóval kisebb méretben festek, így teljesen más típusú és méretű ecsetekre van szükségem, ráadásul egyetlen kedvenc ecsetet gyűrök évek óta, és csak ha sokkal nagyobb felületet vagy sokkal vékonyabb vonalakat kell festenem, akkor kerül elő még egy-két másik.

Macis kép. Agócs Írisz alaphelyzetben mások munkáiból inspirálódik, és azt mondja, nem érzi szükségét, hogy a saját illusztrációit nézegesse. A fotó épp két műhelyvásár közti időszakban készült, és ezért lehetett a stúdió különböző pontjain - kikészített portékaként - a vászonra nyomott képeivel összefutni.

Számítógép. Hűséges asszisztense a mindennapjainak, szereti, hogy mindenben segít, de azt mondja, pont annyira ért hozzá, amennyire szükséges.

Szkenner. A szkenner igazi mostohagyerek, nagyon nem szeretem, az egyetlen fázisa a munkának, amit se gyorsítani nem lehet, se nem lehet odafigyelés nélkül megúszni. Úgy dolgozom, hogy először mindent végigvázlatozom, azután mindent megfestek, és aztán rápihenek egy-két napot, majd jön a szkennelés. Gyenge pontja ez a munkámnak, azt hiszem, ezenkívül minden más szakaszát nagyon élvezem.

Rajzpad. Agócs Írisz szerint ez egy ősrégi wacom intuos digitalizáló tábla, legalább 15 éves. Miután első körben mindent kézzel rajzol meg, nem kell, hogy annyira hiperprecíz legyen, mintha ceruzaként használná és közvetlenül a gépbe rajzolna. Hatalmas segítséget jelent ugyanakkor a retusálásnál, és a minden kézirajzot kiegészítő digitális munkánál. Nagyon gyorsan megszokja az ember, hogy digitális ceruzát használ, néha, amikor egér kerül a kezembe, olyan tompán kezelem, mintha egy másfél literes palack vízzel kellene boldogulnom.

Bögre. Ha tesztelni kellene valakit, hogy valóban vízzel fest-e, akkor szerintem egyetlen kérdést kellene feltenni neki: Mi történik a munka közben asztalra helyezett teával? Nincs szerintem olyan, aki még nem mosta ki az ecsetét munka közben a nemsokkal korábban gondosan oda készített teájába. Bár nemrégiben fordítva is megtörtént a helyzet, és már emeltem a számhoz az ecsetmosó vízem, amikor rájöttem, hogy ez nem a teásbögre.

Papírhengerek. Egy pályázat keretében a napokban adják át a stúdió padlásán a felújított tetőtéri raktárat. Agócs Írisz azt mondja, szeret időről időre rendet tudni maga körül, és úgy kezdeni egy új projektbe. Most körülöttem kiállítási anyagok, plakátok postázásához szükséges kartonhengerek, és bármi, ami egy stúdióban előfordulhat, megtalálható (ami nem, az is). Várom nagyon a levegősebb munaketeret.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz szabálytalan krumplikból rajzol medvét, lajhárt, elefántot

A karantén alatt Agócs Írisz a Facebook-oldalán tanította a gyerekeket állatokat rajzolni - aki lemaradt róla, most egy könyvvel pótolhatja. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Nagy

Agócs Írisz: Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást

Első saját meséjének ötlete egy londoni emeletes busz tetején fogant, álommunkája pedig azért nincs, mert már teljesült. Agócs Íriszt még a karantén elrendelése előtt látogattuk meg otthonában, és festékpöttyös lexikonokról, Tandori Dezsőről meg szomorkás medvékről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz megtanít minket állatokat rajzolni a karantén ideje alatt

Unod a banánt? Rajzolj medvét Agócs Írisszel!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.