Így néz ki Agócs Írisz dolgozószobája

Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást - mondta interjúnkban Agócs Írisz, akinek az első önálló kötete a Kicsi, nagy volt, nevéhez köthető a Mesék Barnabásnak című sorozat is, közben pedig olyan írók műveit illusztrálja, mint Lackfi János vagy Berg Judit. Agócs Írisz egy régi présházból átalakított stúdióban dolgozik, most pedig megmutatjuk az íróasztalát, ahol a könyvek születnek. Agócs Írisz dolgozószobáját Valuska Gábor fotózta. (Tárgyalás-sorozatunk korábbi darabjait ITT tudjátok végignézni!)

Ruff Orsolya | 2020. október 02. |

-

Festékes doboz. A festékes doboz még Göldner Márta festőművész nagymamámé volt, gyönyörű, íves akvarelleket festett a Baja környéki ártéri Dunáról. A doboz szélén még nyomokban láthatóak az ő festékeinek a kis felragasztott címkéi. Nem igazán kötődöm tárgyakhoz, nagyon kevés emléket őrzök úgy általában, de a nagymamám festőkellékeit nagyon szeretem, azt, ahogyan továbbélnek a stúdiónkban. Sok használaton kívűli művészkelléke megvan, nem tudom őket elengedni.

Ecsetek. Az ecsetek is ugyancsak Agócs Írisz nagymamájáé voltak és ebben a stúdióban szinte kizárólag dekorációs funkciót töltenek be: Egyrészt mert jóval kisebb méretben festek, így teljesen más típusú és méretű ecsetekre van szükségem, ráadásul egyetlen kedvenc ecsetet gyűrök évek óta, és csak ha sokkal nagyobb felületet vagy sokkal vékonyabb vonalakat kell festenem, akkor kerül elő még egy-két másik.

Macis kép. Agócs Írisz alaphelyzetben mások munkáiból inspirálódik, és azt mondja, nem érzi szükségét, hogy a saját illusztrációit nézegesse. A fotó épp két műhelyvásár közti időszakban készült, és ezért lehetett a stúdió különböző pontjain - kikészített portékaként - a vászonra nyomott képeivel összefutni.

Számítógép. Hűséges asszisztense a mindennapjainak, szereti, hogy mindenben segít, de azt mondja, pont annyira ért hozzá, amennyire szükséges.

Szkenner. A szkenner igazi mostohagyerek, nagyon nem szeretem, az egyetlen fázisa a munkának, amit se gyorsítani nem lehet, se nem lehet odafigyelés nélkül megúszni. Úgy dolgozom, hogy először mindent végigvázlatozom, azután mindent megfestek, és aztán rápihenek egy-két napot, majd jön a szkennelés. Gyenge pontja ez a munkámnak, azt hiszem, ezenkívül minden más szakaszát nagyon élvezem.

Rajzpad. Agócs Írisz szerint ez egy ősrégi wacom intuos digitalizáló tábla, legalább 15 éves. Miután első körben mindent kézzel rajzol meg, nem kell, hogy annyira hiperprecíz legyen, mintha ceruzaként használná és közvetlenül a gépbe rajzolna. Hatalmas segítséget jelent ugyanakkor a retusálásnál, és a minden kézirajzot kiegészítő digitális munkánál. Nagyon gyorsan megszokja az ember, hogy digitális ceruzát használ, néha, amikor egér kerül a kezembe, olyan tompán kezelem, mintha egy másfél literes palack vízzel kellene boldogulnom.

Bögre. Ha tesztelni kellene valakit, hogy valóban vízzel fest-e, akkor szerintem egyetlen kérdést kellene feltenni neki: Mi történik a munka közben asztalra helyezett teával? Nincs szerintem olyan, aki még nem mosta ki az ecsetét munka közben a nemsokkal korábban gondosan oda készített teájába. Bár nemrégiben fordítva is megtörtént a helyzet, és már emeltem a számhoz az ecsetmosó vízem, amikor rájöttem, hogy ez nem a teásbögre.

Papírhengerek. Egy pályázat keretében a napokban adják át a stúdió padlásán a felújított tetőtéri raktárat. Agócs Írisz azt mondja, szeret időről időre rendet tudni maga körül, és úgy kezdeni egy új projektbe. Most körülöttem kiállítási anyagok, plakátok postázásához szükséges kartonhengerek, és bármi, ami egy stúdióban előfordulhat, megtalálható (ami nem, az is). Várom nagyon a levegősebb munaketeret.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz szabálytalan krumplikból rajzol medvét, lajhárt, elefántot

A karantén alatt Agócs Írisz a Facebook-oldalán tanította a gyerekeket állatokat rajzolni - aki lemaradt róla, most egy könyvvel pótolhatja. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Nagy

Agócs Írisz: Rajongva imádom az ész nélküli rajzolást

Első saját meséjének ötlete egy londoni emeletes busz tetején fogant, álommunkája pedig azért nincs, mert már teljesült. Agócs Íriszt még a karantén elrendelése előtt látogattuk meg otthonában, és festékpöttyös lexikonokról, Tandori Dezsőről meg szomorkás medvékről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Agócs Írisz megtanít minket állatokat rajzolni a karantén ideje alatt

Unod a banánt? Rajzolj medvét Agócs Írisszel!

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.