Jón Kalman Stefánsson, Luiz Schwarcz és írók a világ minden tájáról - külföldi irodalom a Margón

Jón Kalman Stefánsson, Luiz Schwarcz és írók a világ minden tájáról - külföldi irodalom a Margón

Finn pszichothriller, brazil memoár, spanyol regény a gyászról, norvég coming of age sztori, és Jón Kalman Stefánsson két mesés regénye is érkezik, ugyanis a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár minden eddiginél több külföldi szerzőt hoz a Nemzeti Táncszínházba október 12. és 15. között. A zenés programok után után most azt mutatjuk meg, kikkel találkozhatsz a rendezvényen: tizenegy izgalmasnak ígérkező beszélgetést ajánlunk.

ko | 2023. október 10. |

Andrés Neuman: Magunknak mondjuk

-

"Egy utolsó közös útra indul a végstádiumos beteg Mario a kisfiával, kamionnal járják be a spanyol vidéket, miközben Elena, a feleség és anya, otthon vár rájuk. Hármuk hangján szólal meg a regény, ahogy felváltva, egymás mellett, egymáshoz, de akkor is külön-külön beszélnek. Ez a szeparáltság fontos motívum: kiegészítik egymást, de valódi párbeszédbe nem lépnek, mintegy ezzel is hangsúlyozva, hogy a legjelentősebb léttapasztalataink valójában nem megoszthatók" - írtuk a regényről kritikánkban. Andrés Neuman spanyol-argentin író, költő, műfordító, Buenos Airesben született európai emigráns zenész szülők gyermekeként. Tizennégy éves korában a spanyolországi Granadába költözött. Jelenleg is ott él, és latin-amerikai irodalmat tanít a Granadai Egyetemen. A Helikon Kiadó és Margó Irodalmi Fesztivál közös gondozásában megjelenő Margó Könyvek sorozatban bemutatkozó regény írójával Valuska László beszélget.
Mikor? Október 12. 18:00 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Luiz Schwarcz: Légszomj – Egy rövid gyerekkor és egy hosszú depresszió története

-

Luiz Schwarcz São Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, a brazil értelmiség központi alakja, aki a minőséget és a kiváló munka örök értékét képviseli. Különleges jelenség a kiadói világban, akinek a hatása nemcsak a brazil, de a nemzetközi irodalomban is érezhető. Szerény, békés és visszahúzódó férfi, akiről Kazuo Ishiguro, Andrew Solomon, Salman Rushdie is szeretettel nyilatkozik – és aki eddig barátai előtt is titkolta, hogy bipoláris zavarral küzd. Memoárjában nem a sikereit és az általa felfedezett hazai és külföldi szerzőket sorolja, hanem mentális összeomlásának és gyógyulásának folyamatát írja le. Légszomj őszinte vallomás a bipoláris zavarral való küzdelemről, a család fontosságáról és a holokauszt generációkon átívelő hatásairól. Az íróval Orvos-Tóth Noémi beszélget.
Mikor? Október 12. 18:30 Hol? Nagyterem
Több információ erre>>>

Andrei Dósa: Füveskert

-

A Füveskert vakmerő generációs regény. A regényszereplők: a rendező, az író, a filozófus, a hekker és Gabi, a nő. Jelenükből és múltjukból, képzelt és józan ábrándjaikból sodródnak egységessé a regény narratív szálai. Kvázi-főhős lévén a rendező személyében és nappalijában futnak össze a történetek, tapasztalatok és flash-élmények, amelyeket egy-egy párbeszéd vagy pszichedelikus trip-maradvány idéz elő. "Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el" - írtuk kritikánkban a kötetről. Andrei Dósával, a Helikon Kiadó és Margó Irodalmi Fesztivál közös gondozásában megjelenő Margó Könyvek sorozatban bemutatkozó regény szerzőjével Veiszer Alinda beszélget.
Mikor? Október 12. 19:30 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>
Kari Hotakainen: A Tanítvány

-

Kari Hotakainen regényének főhőse, Maria elhatározza, hogy új életet kezd, előtte azonban bosszút áll a világon a sérelmeiért – mindenekelőtt gyermekkori nevelőszülein, akik soha nem fogadták el érzelmileg, ám annál több felső középosztálybeli normát és elvárást állítottak fel vele szemben, és velük együtt az egész önimádó, szemforgató társadalmon. Túszul ejti még a Tengerészt, az Ínyencet és a Színészt, akik számára ennek a hamis világnak a legjellegzetesebb és legálszentebb képviselői, és egy elhagyott autószerelő-műhelybe hurcolja őket, ahol némi lelki és fizikai kényszerítéssel élethazugságaik beismerését követeli tőlük. A helyszínt azonban időközben körbezárja a rendőrség. A Tanítvány a népszerű finn író lebilincselő, groteszk fordulatokban gazdag pszichothrillere, egyben szellemesen tárgyilagos, lakonikusan szókimondó, könyörületet nem ismerő szatíra az érzelmi és szociális egyenlőtlenségekről, az általános képmutatásról és a kirekesztettek válasz nélkül hagyott kérdéseiről.
Mikor? Október 13. 16:30 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Jón Kalman Stefánsson 

-

A hazánkban már többször járt izland írónak két regénye is jelent meg a közelmúltban magyarul. A Gondolatok a mamutfenyőkről és az időről egy tízéves kisfiú kalandját meséli el, aki norvégiába repül a nagyszüleihez. A hetvenes években járunk, amikor „Izlandról legfeljebb stewardessek és politikusok utaztak külföldre”. A „forró” délen, ahol  magas fák nőnek, és rövidnadrágos férfiak élnek, csupa új élmény várja, és egyúttal a gyerekkor végének és mulandóságának a megsejtése is. A felismerést, hogy nem maradhatunk örökké gyerekek, és képzeletbeli barátaink, a kedvenc regényhőseink sem maradnak mindig velünk, a Beatles zenéje festi alá. A másik könyv, a Hiányod maga a sötétség generációk életét tárja elénk Izland északnyugati fjordjaitól Dél-Európáig, a tizenkilencedik század közepétől 2020-ig. Életeket, melyek bár jelentéktelenek, mint a kerítésoszlopok, mégis összetartják a világot: egy postára adott kisfiú, egy szerelembe esett pap, egy Kierkegaard-tudós halász és egy menthetetlenül szomorú rocksztár sorsfordító döntései ugyanakkora hatással vannak a világra – más emberek életére. Emberek, akiket gyengeségeik és szenvedélyeik éppannyira uralnak, mint a boldogság utáni vágyuk. A szerzővel, akinek Menny és pokol-trilógiáját 2019-ben az év könyvének választotta a Könyves Magazin, Ott Anna beszélget.
Mikor? Október 13. 18:30 Hol? Nagyterem
Több információ erre>>>

Oddfriður Marni Rasmussen: Addig nem

-

Az Addig nem már-már tabusított témával, a rákkal foglalkozik, mégpedig szokatlan, ám annál fontosabb és az irodalomban talán kevésbé gyakran előforduló szemszögből: hogyan éli meg az ember, ha egy szerettét rákkal diagnosztizálják, mi játszódik le benne a betegség különböző stádiumaiban, hogyan birkózik meg a gyásszal, és hogyan tud továbblépni. A regény feröeri irodalmi díjban részesült, és 2020-ban jelölték az Északi Tanács Irodalmi Díjára. Fájdalmasan szép és megrázóan őszinte személyes történet a szeretett társ gyógyíthatatlan betegségének észlelésétől a halálon és gyászon át a megnyugvásig, sőt, azon is túl, talán egy új kezdetig. Rasmussen 1969-ben született, a koppenhágai íróiskolában tanult szépírást, tanár, költő, műfordító. 2006-ban megalapította a feröeri irodalmi élet megkerülhetetlen folyóiratát, a Vencilt, amelynek főszerkesztője is volt. A szerzővel Veress Kata beszélget.
Mikor? Október 13. 19:30 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Lars Svisdal: Semmirekellők

-

Egy 18 éves lány, Gjoa, megszökik válás miatt szétszakadt családjától, hogy nyári munkát vállaljon egy turistaszállóban Norvégia északnyugati részén. A panziót egy házaspár működteti: Olaug, az asszony, látástól vakulásig dolgozik, miközben férje, Gunnar, inkább csak a vendégekkel beszélget. Ezen a nyáron fiuk, az egyetemen tanuló Ingebrigt is hazalátogat, és hamarosan ő lesz a nehéz helyzetbe kerülő Gjoa egyetlen bizalmasa. Semmirekellők a menekülés vágyáról szól, lázadásról és jobb sorsra érdemes fiatalokról, a nemzedékek közötti távolságról és ősi családi viszályokról - és arról, hogy talán a legreménytelenebb helyzetekben is van választási lehetőségünk. A  Helikon Kiadó és Margó Irodalmi Fesztivál közös gondozásában megjelenő Margó Könyvek sorozatban bemutatkozó szerzővel Csepelyi Adrienn beszélget.
Mikor? Október 14. 15:00 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Sasha Marianna Salzmann: Az emberben legyen szép minden

-

„Az emberben legyen szép minden” – véli Asztrov a Ványa bácsi második felvonásában. Kijelentése mára szállóigévé vált az oroszul beszélők körében. De hogyan lehet „szép” valaki egy olyan országban, ahol korrupció és elnyomás uralkodik? Hogyan dolgozhatja fel ezt a tapasztalatot úgy, hogy emigrációban, de még saját lánya előtt sem beszél róla? Új regényében Sasha Marianna Salzmann a nagy változások koráról mesél az ukrán földön megélt peresztrojka „húsdaráló” korszakától a mai Németország hétköznapjaiig. Arról, hogyan hullanak szét rendszerek, és hogyan szippantják be az események az embereket. Négy nő életútját követve, Salzmann időben és térben a nemzedékek kibogozhatatlan összefonódását mutatja be – erős írói képekben, nagyfokú empátiával és lehengerlő intenzitással. Sasha Marianna Salzmann orosz származású német színpadi szerző, esszéista és dramaturg; darabjai és regényei számos nemzetközi díjat nyertek el. A szerzővel Veiszer Alinda beszélget.
Mikor? Október 14. 16:30 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Vesna Lemaić: Szíves fogadtatás

-

A szlovén szerző kisprózái elsősorban a turizmus és a migráció tapasztalatait állítják szembe egymással. A történetekben minduntalan az otthonosság és az idegenség, a beilleszkedni és a kitaszítani akarás, a hovatartozás és a kirekesztés érzései találkoznak, amelyek a mi és a mások közötti különbségből, távolságból fakadnak. A töredékesség élményét keltő, mozaikszerűen egymásba illeszkedő írások látszólag a felszínen zajló történéseket - egy menekülttábor hétköznapi gondjait vagy épp a tömegturizmus banális helyzeteit - rögzítik, ám ezek mélyén mindig súlyos egyenlőtlenségek, igazságtalanságok rejlenek.
Vesna Lemaić (1981) szlovén írónő, két regény és három díjnyertes elbeszéléskötet szerzője. Írásait számos nyelvre lefordították, egyik írása bekerült a Best European fiction 2014 című antológiába. A Živa književnost (“Élő irodalom”) nemzetközi irodalmi-zenei fesztivál egyik szervezője, a “Névtelen olvasók” klubjának megalapítója, rendszeresen tart kreatív írás műhelyeket fiataloknak. 2012-ben ő volt az Európai Elsőkönyves találkozó szlovén vendége.
A szerzővel Ott Anna beszélget.
Mikor? Október 14. 18:00 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Steve Sem-Sandberg: W.

-

Lipcse, 1821 nyara. Johann Christian Woyzeck alkalmi munkás és egykori zsoldos katona meggyilkolja Johanna Christiana Woostot, egy seborvos özvegyét. Az elkövetőt a korban újdonságnak számító, tudományos alapokon nyugvó kihallgatásoknak vetik alá, hogy kiderüljön, véletlenül, ösztönszerűen vagy előre megfontolt szándékkal követte-e el tettét. Az 1836-1837-ben írt, de be nem fejezett, azóta is ezernyi interpretációban a nézők elé kerülő Georg Büchner-színmű, a Woyzeck filológusok és színházi rendezők csemegéje. Alban Berg operát írt belőle, készült belőle több musical, Werner Herzog filmre vitte – ahogy Szász János is, aki ezzel került az Oscar-díj jelöltek közé. A Schilling Árpád fémjelezte Krétakör csakúgy színpadra állította, mint sok más színházi rendező szerte a világban; Németországban máig az egyik leggyakrabban játszott darab. A néhány éve a Svéd Akadémiába, idén pedig annak öttagú Nobel Bizottságába is beválasztott Steve Sem-Sandberg a Büchner-drámát is megihlető valós lipcsei gyilkosság törvényszéki orvosának 1914-ben megtalált dokumentációit is felhasználva írta lenyűgöző, lírai-érzéki nyelvezetű lélektani regényét. Egy tragikus és könyörtelen látleletet a háborúk borzalmáról, a társadalmi kiszolgáltatottságról és az emberi lélek sebezhetőségéről. Aktualitása sajnos máig megkérdőjelezhetetlen. A szerzővel Lipcsey Emőke beszélget.
Mikor? Október 14. 19:30 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Tüzek

-

Földrengés rázza meg a Reykjanes-félszigetet: 800 év szünet után vulkánok kelnek életre. Senki sem ismeri őket jobban, mint Anna Arnardóttir, a Földtudományi Intézet igazgatója, akinek pályafutása legnagyobb feladatával kell megküzdenie a katasztrófavédelem koordinálásában. Látszólag szép és boldog életét azonban már nem tudja irányítani. A Tüzek Sigríður Hagalín Björnsdóttir harmadik regénye. Korábbi kötetei, A sziget és a Szent szó komoly figyelmet váltottak ki, és számos nyelvre lefordították őket. A szerzővel és Patat Bence fordítóval Ott Anna beszélget.
Mikor? Október 15. 18:00 Hol? Könyves Magazin Színpad
Több információ erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Refrénekbe, rímekbe és gitárriffekbe csomagolt sztorik – Zenés programok az őszi Margón

Élővé tett hagyomány, szerelmek, családtörténetek, edukált gettómentalitás, egy könnyűzenei fesztivál sztorija és egy csipet improvizáció. Irodalmi-zenés programok az őszi Margó Nagyszínpadán.

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

18 kötetből álló könyvsorozat jelenik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon gondozásában, Margó Könyvek néven. A sorozat első hat kötete már elérhető a könyvesboltokban, öt szerzővel pedig találkozhatnak is az olvasók a következő hetek nagy könyves eseményein.

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

Minden eddiginél több külföldi szerzőt és régóta várt könyveket hoz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12. és 15. között. 60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató, 4 napon át – ez várható az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron októberben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Szórakozás

Matt Smithszel érkezik Bunny Munro a képernyőre

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

...
Szórakozás

Britney Spears memoárja rákényszeríti a médiát, hogy szembenézzen saját, ordító szexizmusával

A bennem lévő nő című könyvében a pop hercegnője végre maga meséli el a történetét, mások róla szóló fals narratívái helyett.