Refrénekbe, rímekbe és gitárriffekbe csomagolt sztorik – Zenés programok az őszi Margón

Refrénekbe, rímekbe és gitárriffekbe csomagolt sztorik – Zenés programok az őszi Margón

Minden eddiginél több külföldi szerzőt, régóta várt hazai könyveket, valamint különleges irodalmi-zenés esteket hoz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Nemzeti Táncszínházba október 12. és 15. között. Ebben a cikkünkben az utóbbiakat gyűjtöttük össze nektek. Élővé tett hagyomány, szerelmek, családtörténetek, edukált gettómentalitás, egy könnyűzenei fesztivál sztorija és egy csipet improvizáció. Írók, költők, zenészek és slammerek az őszi Margó Nagyszínpadán.

vn | 2023. október 09. |

Kedvencek Temetője

-

A Margó Irodalmi Fesztivál évekkel ezelőtt azért indította útjára a Kedvencek temetőjét, mert élő kapcsolatot szeretett volna kialakítani a magyar irodalom elhunyt nagyjaival, közelebb hozva a mai olvasót irodalmi hagyományunkhoz. Ez a hagyomány nem eleve adott, foglalkoznunk kell vele, így a sorozat célja az elejétől ugyanaz volt: olvassuk újra a klasszikusokat, és nézzük meg, mit mondanak ma nekünk. A kapcsolatteremtés módja, hogy felkért irodalmárok, írók, költők párbeszédbe lépnek a klasszikus szövegekkel. A Kedvencek temetőjében korábban sorra került már Arany János, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Petri György és Rejtő Jenő. Idén többek közt Baka István, Csengey Dénes, Petri György és Szőcs Géza szövegeit idézzük meg slammerekkel, költőkkel, írókkal és zenészekkel.

Mikor? Október 12. 20:30 Hol? Nagyterem
Több információ és jegyvásárlás erre>>>

Csillaglekvár

-

Szabó T. Anna, Lackfi János és Balanyi Szilárd zenés irodalmi estjén terítékre kerül az alkotók teljes élete: családtörténetek, szerelmek, örömök, fájdalmak és szorongások elevenednek meg a színpadon. Költők és zenészek teszik össze, amijük van, rapszövegek, dallamok, anekdoták, színpompás ütemek és sebesen felolvasott vagy épp lassabb tempójú versek kerülnek a kondérba. Mindezek improvizációval fűszerezve, a helyszínen a nézők által „bedobált” szavakkal egészülnek ki, hogy aztán e műfajokon átívelő önelemzés egy ismert népdal dallamára öltsön testet.

Mikor? Október 13. 20:30 Hol? Nagyterem
Több információ és jegyvásárlás erre>>>

Slow Village

-

A 2016-ban alakult, hiphopban utazó Slow Village emberi és művészi realitásból érkező rapzenét játszik. A két DJ/producer, Slow (Zsigri Bálint) és ONE-AB (Őrsi András), valamint három MC, Tink (Balázsovics Mihály), Nash (Nagy Dénes) és Goulasch (Gergály Norbert) alkotta csapatra jellemzőek a nyakmozgató groove-ok és karakteres loopok, továbbá a rímek a szcéna legbelsejéből, amik nyomokban költészetet, slamet és némi iróniát tartalmaznak. Egyfajta B-boy csibészség, edukált gettómentalitás, igazi csemege az erősebb ízek kedvelőinek, dobképletek, minták, bassline-ok a kisszobából egyenesen a nagyszínpadra. Mindez a legendás detroiti Slum Village előtt tisztelegve, a Lootpack és a Tribe Called Quest nyomában, falusias romantikával ötvözve a 21. századra időzítve.

Mikor? Október 14. 20:30 Hol? Nagyterem
Több információ és jegyvásárlás erre>>>

Egyedi / Beck / Fekete / Leskovics / Péterfy: Fishing on Orfű 15

-

Hogyan lehet elmondani egy könnyűzenei fesztivál történetét úgy, hogy az évek és a történések alakulását ne csak értse, de át is érezze a hallgató? Hogy bevonódhasson a múltba, beláthasson a színfalak mögé, részese lehessen a történetnek? Hogy kiderüljön, a fesztivál sztorija mennyire fonódik össze az alkotók történeteivel? És egyáltalán: a közönségének hogyan jelenthet ennyit egy rendezvény, ami évente csupán négy napig tart? Időről időre érdemes ránézni arra az életre, amit magunk mögött tudhatunk: miként állja ki az elmesélhetőség próbáját, és mi, emlékezők, a saját életünk narrátorai, hogyan meséljük el magunkat – ennek az éppen mának. Ezen a különleges estén erre tesz kísérletet Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio, Leskovics Gábor „Lecsó” és Péterfy Bori.

Mikor? Október 15. 20:30 Hol? Nagyterem
Több információ és jegyvásárlás erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

“A VERS VAGYOK” - Kedvencek temetője: Petri György

...
Nagy

glsch: Tonnányi jó szöveg van

Kinek a novelláit olvassa elalvás előtt, és melyik az az irodalmi alak, akivel csendben, sóhajtozva, rosszullétig enné a hagymás-tejfölös dödölle-adagokat?A Margófeszen fellépő glsch-sel interjúztunk.

...
Hírek

Szabó T. Anna és Egri Kati kapják az első Szabó Magda-díjat

Szabó T. Anna kapta a 2023-ban alapított Szabó Magda-díjat. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Beleolvasó

A háromtest-problémában az univerzum hunyorgása több mint baljós – Mutatunk a regényből egy részletet!

Képesek a tudósok megállítani az idegen civilizáció invázióját? Olvass bele A háromtest problémába!

Szerzőink

...
Vass Norbert

Az embernek kötelező boldognak lenni [Géczi János 70]

...
Ott Anna

Sérült és meg nem született gyermekek – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

...
ki

Monumentális, melegszívű, szellemes – így emlékeztek híres írók Paul Austerre