Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

Az ifjúsági könyvek helyett mostantól a szórakoztató részlegen találhatják meg az olvasók Papp Dóra könyveit, mert a 2021-ben hozott, gyermekvédelminek mondott jogszabály szerint 18 éven aluliak nem vásárolhatják meg azokat. Megkeresésünkre a Libri azt mondta, hogy működését a mindenkori jogszabályoknak megfelelően alakítja, és folyamatosan egyeztet a kiadókkal.

ro | 2023. június 01. |

Ennek az időszaknak az ünneplésről kellene szólnia, de ma kicsit áthúzta ezt egy telefonhívás, amit a kiadómtól kaptam” – ezzel kezdődött az a bejegyzés, amelyet Papp Dóra író tett közzé a napokban a saját Facebook-oldalán. Kiadója, a Ciceró Könyvstúdió ugyanis azt a tájékoztatást kapta a Libritől, hogy a szerző három könyve (a Tükörlelkek első és második része, valamint a Helena-trilógia harmadik kötete, az Interferencia) az úgynevezett gyermekvédelmi jogszabály miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető.

A szóban forgó törvény úgy fogalmaz, hogy tizennyolc éven aluliak számára tilos „pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Papp Dóra azt írta, hogy a Tükörlelkek nyolc éve kapható például a Libri könyvesboltokban is, mégpedig az ifjúsági irodalom kategóriában, hogy „a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét – ez a korszak most lezárul”. Könyve így most az ifjúságiból átkerült a szórakoztató kategóriába sorolt könyvek közé, és valószínűleg ez a sors vár Victoria Aveyard azon művére is, amelyet szintén nevesített a Cicerónak küldött levél. (Nem ez a kiadó volt amúgy az egyetlen, amely hasonló tartalmú levelet kapott.)

Kérdéseinkkel megkerestük a Libri-Bookline Zrt.-t is, amely válaszában kiemelte, hogy működését a mindenkori jogszabályoknak megfelelően alakítja, ezért figyelembe veszi a gyerekkönyvek kapcsán életbe lépett jogszabály-módosításban előírtakat is: „Fontos azonban megjegyezni, hogy a törvénymódosítással kapcsolatban a Magyar Kiadók és Könyvterjesztők Egyesülése – amelynek a Libri-Bookline Zrt. is tagja – a hatályba lépést követően pontosítást kért a jogszabályban foglaltakkal kapcsolatban, ugyanis egyes meghatározások nem voltak egyértelműek. A jogalkotó egyelőre nem adott visszajelzést, ezért a könyvkereskedők és kiadók minden kérdéses címet egyénileg értékelnek, pontosítás hiányában a jövőben is ezt a gyakorlatot fogja követni a könyvkereskedő”.

A Libri-Bookline Zrt. válaszában azt írta, hogy a törvénymódosítás életbe lépése óta rendszeresen egyeztet a kiadókkal azon könyvekről, amelyek a meghatározás alapján törvénysértők lehetnek: „A Libri nemrég a jogszabály kapcsán átfogó felmérést végzett a gyerekkönyvek között, a kérdéses címekről folyamatosan egyeztet a kiadókkal, önálló döntést egyik esetben sem hoz, mindig a kiadó javaslata szerint helyez ki a könyveket. Ennek oka, hogy a Libri tartalmi kérdésekben minden esetben a kiadótól kér iránymutatást. Papp Dóra könyvei esetében is együttműködött a könyvkereskedő és a Ciceró Könyvstúdió, a kategória módosítására a kiadó tett javaslatot, amit a könyvkereskedő elfogadott”.  

Arra a kérdésre, hogy vajon hány könyvet érint a mostani rendelkezés, a Libritől azt a választ kaptuk, hogy pontos számot nem lehet megállapítani, mivel a könyvekről folyamatosan egyeztetnek a kiadókkal.

Kapcsolódó cikkek
...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

Első alkalommal rendezték meg idén a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 151 pályamunka érkezett. Líra kategóriában Kupihár Rebeka lett a győztes.

...
Hírek

Komoly cenzori apparátus felállítását is feltételezi a kormány „gyermekvédelmi” rendelete

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a Népszavának beszélt arról, hogy milyen abszurd dolgokat eredményezhet a „gyermekvédelmi” törvényhez megjelent kormányzati végrehajtási rendeletet.

...
Hírek

Könyvesblokk: Atwood, Romsics, Papp

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie