Könyvesblokk: Atwood, Romsics, Papp

.konyvesblog. | 2018. május 28. |

Ha hétfő, akkor Könyvesblokk. Hármas válogatásunkba ezúttal egy szépirodalmi újrakiadás, egy történelmi non-fiction és egy ifjúsági regény fért bele.

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos

Fordította: Siklós Márta, Jelenkor Kiadó, 2018, 4499 HUF

 

Egy testvérpár, Iris és Laura története bontakozik ki Margaret Atwood regényében – igaz, már csak egyikük van életben, hogy el is mesélhesse azt. Titkok, árulások, féltékenységek, hétköznapi boldogtalanságok története ez, és egy regényé, A vak bérgyilkos című posztumusz kiadott remekművé, melyet az egyik nővér vetett papírra. Korai halála vajon baleset volt, vagy valami más állhatott a háttérben? Ez csak egy a megannyi kérdés közül, melyek az olvasóban felvetődhetnek. A kanadai szerző a regénnyel 2000-ben elnyerte a Man Booker-díjat, rá három évvel pedig magyarul is megjelent, most pedig új kiadásban vehetik kezükbe az olvasók.

Romsics Ignác: Erdély elvesztése - 1918-1947

Romsics Ignác: Erdély elvesztése - 1918-1947

Helikon Kiadó, 2018, 456 oldal, 4999 HUF

 

Az első világháborút követően a történeti Erdély, valamint a Bánság középső és keleti fele, továbbá az úgynevezett Részek vagy Partium az új román állam részévé vált. Az 1918 őszétől 1920. június 4-ig tartó folyamatnak több fontos állomása volt. A történelmi háttér felfestése után Romsics Ignác ezeket mutatja be, így például részletesen foglalkozik az 1918. őszi sikertelen megbékélési kísérletekkel, majd Erdély román megszállásával, valamint az 1918. decemberi 1-jei gyulafehérvári román „nemzetgyűléssel” és ennek következményeivel, továbbá az új helyzetet szentesítő trianoni békeszerződés megalkotásának körülményeivel.

Papp Dóra: Bolyongó

Papp Dóra: Bolyongó

Ciceró, 2018, 424 oldal, 3490 HUF

 

Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Norbit viszont évek óta nem érdekli, mit gondolnak róla mások – ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. Csakhogy hamarosan felbukkan egy árny a múltból, aki mintha Norbi saját árnyéka lenne – és a fiú kénytelen számot vetni mindazzal, ami miatt ott kellett hagynia régi iskoláját.