Könyvesblokk: Atwood, Romsics, Papp

.konyvesblog. | 2018. május 28. |

Ha hétfő, akkor Könyvesblokk. Hármas válogatásunkba ezúttal egy szépirodalmi újrakiadás, egy történelmi non-fiction és egy ifjúsági regény fért bele.

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos

Margaret Atwood: A vak bérgyilkos

Fordította: Siklós Márta, Jelenkor Kiadó, 2018, 4499 HUF

 

Egy testvérpár, Iris és Laura története bontakozik ki Margaret Atwood regényében – igaz, már csak egyikük van életben, hogy el is mesélhesse azt. Titkok, árulások, féltékenységek, hétköznapi boldogtalanságok története ez, és egy regényé, A vak bérgyilkos című posztumusz kiadott remekművé, melyet az egyik nővér vetett papírra. Korai halála vajon baleset volt, vagy valami más állhatott a háttérben? Ez csak egy a megannyi kérdés közül, melyek az olvasóban felvetődhetnek. A kanadai szerző a regénnyel 2000-ben elnyerte a Man Booker-díjat, rá három évvel pedig magyarul is megjelent, most pedig új kiadásban vehetik kezükbe az olvasók.

Romsics Ignác: Erdély elvesztése - 1918-1947

Romsics Ignác: Erdély elvesztése - 1918-1947

Helikon Kiadó, 2018, 456 oldal, 4999 HUF

 

Az első világháborút követően a történeti Erdély, valamint a Bánság középső és keleti fele, továbbá az úgynevezett Részek vagy Partium az új román állam részévé vált. Az 1918 őszétől 1920. június 4-ig tartó folyamatnak több fontos állomása volt. A történelmi háttér felfestése után Romsics Ignác ezeket mutatja be, így például részletesen foglalkozik az 1918. őszi sikertelen megbékélési kísérletekkel, majd Erdély román megszállásával, valamint az 1918. decemberi 1-jei gyulafehérvári román „nemzetgyűléssel” és ennek következményeivel, továbbá az új helyzetet szentesítő trianoni békeszerződés megalkotásának körülményeivel.

Papp Dóra: Bolyongó

Papp Dóra: Bolyongó

Ciceró, 2018, 424 oldal, 3490 HUF

 

Szepes Norbert szeptemberben új esélyt kap a hatosztályos gimnázium egyik végzős osztályában. De nem egyszerű a beilleszkedés. Norbit viszont évek óta nem érdekli, mit gondolnak róla mások – ami igazán számít neki, az az anyjának tett ígérete, az Őry család baráti oltalma, Mikko, a finn tökfej, a városszéli tölgyerdő, az akácméz, és egy félkarú isten. Csakhogy hamarosan felbukkan egy árny a múltból, aki mintha Norbi saját árnyéka lenne – és a fiú kénytelen számot vetni mindazzal, ami miatt ott kellett hagynia régi iskoláját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.