Cserháti Éva krimijében a múlt vet sötét árnyékot a véres vonatos nyomozásra
Cserháti Éva
Zarándoklat a halálba
Athenaeum Kiadó, 2021, 363 oldal
-

Egy szétesett K.É.Z. nyomoz Cserháti Éva krimisorozatának harmadik részének felütésében. Nem is nyomoz, inkább nyomozgat, meg szakmailag vegetál, vagy épp sajnálja magát. Az öt nyomozóból ketten maradtak a rendőrségnél, ketten magánnyomozó irodában folytatják, az ötödik pedig, az idült alkoholista, de amúgy éles szimatú Vasvári Lajos nyugdíjas lett. Miközben Cserháti szinte az összes már megismert szereplő karakterét tovább építgeti, a fókusz egyértelműen Vasvárin van, és az ő háttértörténete egy kiadós múltidézésből bomlik majd ki.

Viszont nem ez a fő csapásirány, hanem természetesen egy gyilkosság: egy zarándokvonaton ugyanis megölnek egy Rácz Flórián nevű papot, véres holtteste mellett pedig egy apáca térdepel, aki rögtön elő is lép az ügy első számú gyanúsítottjává. A szétesett nyomozócsapat tagjai bár viszonylag messziről indulnak, de kisebb vargabetűk után mind ugyanennél az esetnél kötnek ki. Munkájuk során más és más kirakósdarabot gyűjtenek össze, azokat próbálják sikertelenül összeilleszteni. Tisztánlátásukat azt sem segíti, hogy rövid időn belül még egy nagyon hasonlóan kivitelezett gyilkossággal kénytelenek szembenézni, amelyet szintén egy vasúti szerelvényben követtek el.

Ahhoz viszont, hogy legalább az olvasó optikája élesedjen, Cserháti Éva – nagyjából a mű harmadánál – egy masszív időutazást hajt végre. A második rész

lényegében történet a történetben,

még akár önállóan is megállná a helyét, de egyértelműen azért van rá szükség, hogy megértsük a jelenbeli motivációkat és gyilkos mozgatórugókat (és természetesen kellően össze is zavarodjunk az ügyesen elhullajtott vörös heringeknek köszönhetően).

Az egyes fejezeteket inverz leadek vezetik fel, egy példa: „Tizedik fejezet, amelyben nem hangzik el, hogy 1950 után a kispapképzést is ellenőrzése alatt tartotta az Állami Egyházügyi Hivatal (stb)”. A tömör bevezetőkben sok olyan információ bukkan fel, amely fontos a korszak – ebben az esetben az 1974-es év – politikai és társadalmi viszonyainak megértéséhez, de ezzel a megoldással Cserháti a sok adattal nem terheli magát a szöveget. Az osztrák-magyar határ mentén játszódó történet egyik legfontosabb szereplője egy Tomi nevű kisfiú, aki Rácz Flóriánhoz rendszeresen jár – persze illegálisan – hittanra. Hogy esetleg más is történik az okítás alatt, azt egy idő után a fiú egykori gondozónője, jelenlegi tanítónője és rendőr nagybátyja, Kelemen István is gyanítja. Itt jön a képbe a fiatal Vasvári, aki felettese, Kelemen kérésére nyomozni kezd, de hamarosan egy olyan morális dilemmával szembesül, amely az egész jövőjét eldöntheti.

A hetvenes évek

a megfigyelések és az összerezzenések kora.

Az egykori apácák és szerzetesek egy része illegalitásba vonult, az ő történetükből is megvillantott egy keveset a regény. Meg persze ott vannak a megfigyelt és megfigyelő papok, és azok is, akik visszaéltek a rájuk bízott nyáj bizalmával. A kérdés végig ott motoszkál, hogy mindez hogyan kapcsolódik a jelenbeli gyilkosságokhoz. Vagy hogyan kapcsolódik az immáron idős Vasvári Lajoshoz, akinek önpusztítása szintén ebben a korszakban gyökerezik? Cserháti Éva apránként építgeti tovább a K.É.Z. univerzumát, filmszerűen pergeti egymás után a különböző szereplők jeleneteit, amelyek néha csak villanások - egy-egy jellegzetes gesztus vagy odavetett szó -, ami olvasóként talán segít (vagy az írói szándék szerint pont, hogy nem).

Agatha Christie óta tudjuk, hogy a vonat ideális bűnügyi helyszín, és ezt a Zarándoklat a halálba csak megerősítette. A szerteágazó krimiben viszont még mindig az emberi dinamikák a legérdekesebbek, így a kirajzolódó mintázat szerint a K.É.Z. nem áll le itt, karaktereiben ugyanis van még pár történet.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Könnyen a nyár krimije lehet A Sellő titka, amely egyszerre kutatja a jelent és a múltat

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Nagy

Bűnügyi tévhitek, melyeket csak a krimiszerzők találtak ki

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Zöld

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

...
Hírek

Ukrán író nyerte a 2022-es német békedíjat

...
Hírek

Aldous Huxley a saját vízióját a jövőről jobbnak találta Orwellénél

...
Hírek

Tompa Andrea és Nemes Nagy Ágnes kötete is felkerült egy rangos német toplistára

...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?