Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

Spanyolországnak is megvan már a maga Elena Ferrantéja: az egymillió eurós díjazású Planeta-díjat ugyanis egy Carmen Mola nevű női krimiszerző nyerte, ez azonban szerzői álnév, és három férfit takar.

ro | 2021. október 19. |

Carmen Mola nyerte az egymillió eurós Planeta-díjat, az ünnepélyes átadón viszont nem egy nő, hanem három férfi vette át az elismerést. Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero már korábban is regényeket meg forgatókönyveket írtak, majd egyesítették kreatív erőiket és Carmen Mola név alatt kezdtek közösen alkotni. Krimijeik főhőse egy Elena Blanco nevű detektív, aki szereti a grappát, a karaokét, a régi autókat, és szeret terepjárókban szexelni.

Az írók egyébként tagadják, hogy azért választottak volna női szerzőnevet, hogy jobban eladhassák a könyveiket: "Nem egy nő, hanem egy név mögé bújtunk el" - közölte Antonio Mercero.

Mindenesetre a férfi szerzők komplett háttértörténetet építettek ki Carmen Mola köré, aki eszerint a negyvenes évei végén jár, háromgyerekes anya, máskülönben meg egyetemi professzor, aki a szabadidejében írja erőszakkal átitatott krimijeit, és azért van szüksége az anonimitásra, hogy óvja az életét, amelynek amúgy nincs köze az irodalomhoz. Beatriz Gimeno feminista író, aktivista ugyanakkor élesen bírálta a férfiakat, amiért a könyves megjelenéseikhez több éven keresztül egy női alakot kreáltak. Mola egyik könyve tavaly felkerült egy olyan listára is, amely női szerzők műveit gyűjtötte össze (szerepelt rajta mások mellett például Margaret Atwood is), mégpedig olyan könyveket, amelyek a történelem különböző szakaszaiban segíthetnek jobban megérteni a női valóságot és a női tapasztalatot.

A Planeta-díjat az azonos nevű kiadó adja át, és még publikálatlan kéziratokkal lehet rá jelentkezni. A győztest a Planeta jelenteti meg, ami az új Mola-könyv esetében azt is jelenti, hogy az már nem a rivális Penguin Random House kiadványa lesz. Ebben a regényben mindenesetre nem a Blanco nevű detektív lesz a főhős: ez egy történelmi regény, amely az 1834-es kolerajárvány idején játszódik, és egy olyan sorozatgyilkosról szól, aki lányokat csonkít. A sorozatgyilkost pedig egy újságíró, egy rendőr és egy fiatal nő próbálja becserkészni.

Forrás: Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ferrante szerint a férfiak többé nem sajátíthatják ki a történetmesélés hatalmát

...
Hírek

Még mindig nem tudjuk, kicsoda Elena Ferrante

...
Hírek

Nem megtámadni, hanem megérteni akarta Ferrantét az olasz újságíró

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Podcast

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

A világ legfejlettebb demokráciájáról tudósít új albumában drMáriás, aki soha nem akart politikával foglalkozni. Hallgassátok meg a Könyves Magazin podcastját! 

Hírek
...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas és Sarr esete a német PC-vel

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A Bridgerton család!

...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

...
Szórakozás

Tudósok, ügynökök, fekete és fehér lemezek – Margózik a Könyves IV.

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

...
Beleolvasó

Kukorelly Endre új könyvében semmi teteje semminek ‒ Olvass bele!

...
Szórakozás

Cannes-ban mutatják be a legszebb francia szöveg új adaptációját

Olvass!
...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

Háy János új regényének szereplői közt találsz két töritanárt, három színésznőt, három magyartanárnőt, két pszichológust, egy sátoraljaújhelyi könyvtárost és magát az elbeszélőt is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállatot. Olvass bele!