Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

Spanyolországnak is megvan már a maga Elena Ferrantéja: az egymillió eurós díjazású Planeta-díjat ugyanis egy Carmen Mola nevű női krimiszerző nyerte, ez azonban szerzői álnév, és három férfit takar.

ro | 2021. október 19. |

Carmen Mola nyerte az egymillió eurós Planeta-díjat, az ünnepélyes átadón viszont nem egy nő, hanem három férfi vette át az elismerést. Agustín Martínez, Jorge Díaz és Antonio Mercero már korábban is regényeket meg forgatókönyveket írtak, majd egyesítették kreatív erőiket és Carmen Mola név alatt kezdtek közösen alkotni. Krimijeik főhőse egy Elena Blanco nevű detektív, aki szereti a grappát, a karaokét, a régi autókat, és szeret terepjárókban szexelni.

Az írók egyébként tagadják, hogy azért választottak volna női szerzőnevet, hogy jobban eladhassák a könyveiket: "Nem egy nő, hanem egy név mögé bújtunk el" - közölte Antonio Mercero.

Mindenesetre a férfi szerzők komplett háttértörténetet építettek ki Carmen Mola köré, aki eszerint a negyvenes évei végén jár, háromgyerekes anya, máskülönben meg egyetemi professzor, aki a szabadidejében írja erőszakkal átitatott krimijeit, és azért van szüksége az anonimitásra, hogy óvja az életét, amelynek amúgy nincs köze az irodalomhoz. Beatriz Gimeno feminista író, aktivista ugyanakkor élesen bírálta a férfiakat, amiért a könyves megjelenéseikhez több éven keresztül egy női alakot kreáltak. Mola egyik könyve tavaly felkerült egy olyan listára is, amely női szerzők műveit gyűjtötte össze (szerepelt rajta mások mellett például Margaret Atwood is), mégpedig olyan könyveket, amelyek a történelem különböző szakaszaiban segíthetnek jobban megérteni a női valóságot és a női tapasztalatot.

A Planeta-díjat az azonos nevű kiadó adja át, és még publikálatlan kéziratokkal lehet rá jelentkezni. A győztest a Planeta jelenteti meg, ami az új Mola-könyv esetében azt is jelenti, hogy az már nem a rivális Penguin Random House kiadványa lesz. Ebben a regényben mindenesetre nem a Blanco nevű detektív lesz a főhős: ez egy történelmi regény, amely az 1834-es kolerajárvány idején játszódik, és egy olyan sorozatgyilkosról szól, aki lányokat csonkít. A sorozatgyilkost pedig egy újságíró, egy rendőr és egy fiatal nő próbálja becserkészni.

Forrás: Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ferrante szerint a férfiak többé nem sajátíthatják ki a történetmesélés hatalmát

...
Hírek

Még mindig nem tudjuk, kicsoda Elena Ferrante

...
Hírek

Nem megtámadni, hanem megérteni akarta Ferrantét az olasz újságíró

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek ötödik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Hírek
...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

...
Hírek

Gyönyörű fotót osztott meg a Magvető Boldizsár Ildikó új könyvéről

...
Hírek

Beck Zoltán zenésítette meg Grecsó Krisztián Magánapokrifját - nézd meg!

...
Hírek

Mesekönyvet kaptak a parlamenti dolgozók gyerekei, a főhőse az ereszcsatornán mászik

...
Hírek

75 éves lett Marina Abramovic, akinek töltött fegyvert tartottunk a fejéhez

...
Hírek

A vakcinát választotta az év szavának a Merriam-Webster szótár

...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!