Porosodás és az önuralom hiánya - Elpanaszolták a könyvek, mit utálnak az olvasókban

sa | 2023. február 14. |

Történt nemrég, hogy a Washington Post könyves hírlevelében megkérték az olvasókat, hogy írják meg a lapnak, mit utálnak olvasóként, és milyen rigolyáik vannak könyvtulajdonosként. Az aztán a szerkesztőséget is meglepte, hogy elsöprő mennyiségű választ kaptak. Ebből kiderült, hogy az olvasók gyűlölik az álmokat, a ténybeli pontatlanságokat, az elírásokat, illetve a nyomdahibákat, bizonyos szavakat (“lubricious,” “lugubrious,” “preternatural”), az indokolatlan hosszúságot, a dőlt betűket, az idézőjelek hiányát, az olvasót összezavaró idősíkokat, a szexista fordulatokat, a szexjeleneteket, az erőszakot, a szájukat harapdáló szereplőket és persze sok mást is. 

A LitHubnál viszont úgy gondolták, ez a lista így egy kicsit egyoldalú, úgyhogy játékból felkérték a kedvenc könyveiket, mondják el, azok mit tartanak idegesítőnek bennünk, olvasókban. Íme, a könyvek tehát

 • utálják, ha Insta-posztok kellékei, csupán, mert jól néznek ki;
 • utálnak támasztékok lenni az öreg komód vagy emelvények a monitor alatt;
 • utálják, ha olvasás közben lekicsinyeljük őket azzal, hogy “nem olyan, mint vártam” - szerintük ez a mi problémánk;
 • utálják az ostoba széljegyzeteket;
 • nem érdekli őket, hogyan rendezzük el őket a könyvespolcunkon, és fárasztónak találják, hogy mennyit beszélünk erről;
 • azt viszont nagyon is kifogásolják, ha a gerincükkel befelé tesszük őket a polcra;
 • utálják, ha kiemeljük a nyomdahibákat és az elírásokat, 

szerintük mindenki hibázhat;

 • nem szeretik, ha sokáig a szabadban hagyjuk őket, és azt sem különösebben, ha virágok préselésére használjuk őket;
 • utálják, ha csak azért kölcsönözzük ki őket, hogy valakire jó benyomást tegyünk;
 • azt viszont szeretnék, ha gyakrabban porolnánk le őket és rajtuk hagynánk a védőborítót;
 • utálják, ha az utolsó oldalt olvassuk el először, szerintük ideje moderálnunk magunkat;
 • utálják, ha folyton a következő bekezdés vagy fejezet végét keressük, szerintük ez olyan, mint egy buliban elnézegetni a beszélgetőpartnerünk válla felett, hátha van ott valaki más, izgalmasabb;
 • az viszont nem érdekli őket, hogy befejezzük-e őket vagy sem;
 • ahogy az sem, hogy mennyit olvastunk egy évben.

És végül, de nem utolsósorban, a könyvek utálják, ha betiltjuk őket, bár azt is tudják, hogy a betiltók valójában nem könyvolvasók, szóval ezt a panaszt a többitől függetlenül említették.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a világirodalmi könyveket olvasd 2023-ban, ha jót akarsz!

A 2023-ban érkező megjelenések térben és időben, műfajukban és stílusukban is annyira inspirálóan változatosak, hogy bátran válogathatsz közülük. 

...
Nagy

Ezeket a magyar könyveket (is) fogjuk olvasni 2023-ban!

2023 is elég erősnek ígérkezik irodalmi szempontból, mutatjuk, milyen magyar szépirodalmi művek várhatóak. A lista természetesen nem teljes, és csak ízelítőt ad az idei várható könyvkínálatból.

...
Gyerekirodalom

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.