Afroamerikai kolóniában játszódik a Kisasszonyok újragondolt változata

Bethany C. Morrow új regényt írt Louisa May Alcott ikonikus regényéből, a Kisasszonyokból. A több, mint 150 éve megjelent regényből már számos filmes adaptáció készült, de úgy tűnik, hogy a 19. századi történet még aktuális és újdonsággal tud szolgálni - írta az NPR.

Simon Eszter | 2021. szeptember 17. |

Morrow nemrég megjelent So Many Beginnings: A Little Woman Remix című regényében szinte csak vázként használta a eredeti történetet, meglehetősen sokat változtatott rajta: a könyv négy fekete lány életét mutatja be.

-

Az eredeti regény 1868-ban és 1869-ben, két kötetben jelent meg és azonnal hatalmas sikert aratott, noha Alcott kiadójának eleinte győzködnie kellett a szerzőt, hogy a novellákon kívül regényírással is foglalkozzon, erről egy korábbi cikkünkben hosszabban is írtunk. 

A történet a March-nővérek életét mutatja be, akik szűkös anyagi körülmények között próbálnak boldogulni, miközben apjuk az amerikai polgárháborúban harcol távol a családtól. A történet karácsony estéjén kezdődik, amikor a lányok szembe találják magukat a nélkülözéssel, de az egész regényben mindig akad valaki, aki támogatja őket, mint például a szomszédságban élő tehetős idős úr, Laurence vagy March néni. 

Lousia May Alcott
Kisasszonyok
Fordította: Barta Judit, Manó Könyvek, 2019, 353 oldal, 2990 HUF
Louisa May  Alcott: Kisasszonyok

A regény ugyan kicsit lassan indul be, de mégis olyan elemekkel van teletűzdelve, amelyek 150 év múlva is beszippantják az olvasót. Mindenki találhat magának egy-egy szereplőt, akivel azonosulhat, hiszen a négy nővér négy igencsak különböző karakter. A két nagyobb testvér, Meg és Jo anyagilag is támogatják a családot, Meg nevelőnőként, Jo pedig March néni társalkodónőjeként dolgozik, két két kisebb húguk pedig az álmodozó Beth és Amy. A karaktereket a szerző saját családja inspirálta, az irodalomrajongó Jo szerepében pedig párhuzamokat fedezhetünk fel Alcott-tal. A regény egyik fő motívuma tehát a nélkülözés és a hiány, miközben a lányoknak a kamaszkor nehézségeivel is meg kell küzdeniük. A nővérek nem mondanak le az önmegvalósításáról sem, így az olvasó ezáltal is mainak érezheti a lányok problémáit.   

Bethany C. Morrow most teljesen új megvilágításba helyezi a történetet, a szereplők nemcsak más városban élnek, de a történet négy fekete lány életét mutatja be. A cselekmény az Észak-Dél között zajló polgárháború idején játszódik, így a regénynek van egy kis történelmi szála is. A Morrow-val készült interjúból kiderül, hogy a szerző nem olvasta el a Kisasszonyokat a munkához, mert nem egy újragondolt változatot, hanem egy új könyvet szeretett volna írni. Vannak azonban közös pontok, ilyen szál például, hogy a négy nővér apafigura nélkül nő fel.

Morrow regénye 1863-ban játszódik az észak-karolinai Roanoke-szigeten, ahol a felszabadított rabszolgák kolóniákba rendeződve éltek. Az író az NPR-nek mesélt a feketék megkülönböztetéséről és az abolicionizmusról - vagyis a rabszolgaság eltörléséért folyó mozgalomról - is. Morrow szerint az abolicionizmus körüli tévhiteket fontos tisztázni, mivel olyan egyéb szinonimákkal mostuk össze, amelyek nem pontosak. Az abolocionisták valójában nem támogatták a feketék felszabadulását, egyenlőségét, noha a köztudatban így tartják számon őket. 

Morrow regénye abban is eltér az eredetitől, hogy mind a három lány dolgozik, kivéve a legkisebbet, Amyt, akit a lányok édesanyja szerint hagyni kell, hogy gyerek lehessen. A szerző arról is mesélt, hogy nem lenne szabad a feketék problémáit teljes mértékben a fehérek felsőbbrendűségére fogni. Morrow azt is hangsúlyozta, hogy noha alapvetően young adult műfajban ír, a So Many Beginnings: A Little Woman Remixben megjelenő társadalmi problémákat és a feketék helyzetét minél hamarabb meg kell ismertetni a gyerekekkel is. 

„Egyszerre volt csodálatos és szörnyű megírni ezt a könyvet. Az alkotói folyamat nagyon gyors volt, ugyanakkor nehéz is, mert végig az 1863-as történésekre gondoltam. A kötet egyszerre mesél borzalmas dolgokról, mégis ez az egyik legszelídebb történet, amit valaha írtam, de nehéz volt az a felismerés, hogy hiába írunk 2021-et, mégsem érzem, hogy a könyvben megjelenő problémák már a múltté lennének” – mesélte Morrow.  

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mitől működik 150 év után a Kisasszonyok?

...
Hírek

Karácsonyra jön az új Kisasszonyok-film, nézzetek bele!

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (2. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan könyveket ajánlunk, amelyeknek szerzői és/vagy főszereplői nők, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]