Kizsigerelné a kiadókat az új törvényjavaslat, amiről nem volt előzetes egyeztetés

Kizsigerelné a kiadókat az új törvényjavaslat, amiről nem volt előzetes egyeztetés

Egy törvényjavaslat értelmében a kiadók egy évig nem adhatnának tíz százaléknál nagyobb kedvezményt a frissen megjelent könyveikre. A szakma azt is kritizálja, hogy nem történt előzetes egyeztetés a kormány és a könyvipar képviselői között.

sa | 2024. április 02. |

Egy könyv megjelenését követő évben mindenkinek csak maximum tíz százalékos kedvezményt engedne egy új törvény. A javaslat szerint a kiadók pedig harminc napon túl a saját munkatársaiknak és szerzőiknek sem adhatnának el kedvezménnyel könyveket.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium javaslatát március 22-én hozták nyilvánosságra, a szakmai észrevételek beküldésére pedig csak egy hetet adtak, március 30-i határidővel.

Mivel kínálta még meg a kiadókat a javaslat?

A fix ár akkor is vonatkozna egy könyvre, ha nem Magyarországon adják ki, de az eladásra szánt példányok legalább felét itthon értékesítenék.

A javaslat szerint „a meghatározott árat a nem magyarországi értékesítésre is alkalmazni kell, ha a Magyarországon kiadott könyvet a későbbi behozatal céljából exportálták”.

A törvény vonatkozna tehát a kiadókra és azokra, akik először hozzák forgalomba a könyvet Magyarországon. Az alábbi tulajdonságokkal rendelkező kiadványokat érinti:

  • ami a három nyomdai ív terjedelmet meghaladja,
  • ISBN számmal ellátott,
  • nem periodikusan megjelenő,
  • nyomdatechnikai eljárással sokszorosított,
  • papíralapú és szabad szemmel olvasható szöveget, illetve illusztrációt tartalmaz.

Könyvnek minősülnek itt a javaslat szerint a kartográfiai termékek, a kották, a hangoskönyvek, valamint az e-könyvek is, viszont a használt könyvek, valamint a szakképzési és iskolai tankönyvek nem.

És mit szólnak a javaslathoz a könyvipar képviselői?

Galambos Ádám, a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az Indexnek beszélt arról, hogy miért hozná nagyon nehéz helyzetbe a hazai könyvpiacot, ha elfogadnák a törvényt. Galambos a németországival hasonlította össze a magyar piacot: ott a könyvterjesztők 40 százalékot kérnek a könyv árából, itthon 50-et. Ezt a kiadók eddig azzal hidalták át, hogy a saját oldalukon 25-30 százalékos kedvezménnyel kínálták a könyveiket – 

tehát jelenleg még a vásárlónak és a kiadónak is jobban megéri, ha közvetlenül nála vesszük a könyveket.

A német piac egyébként is sokkal átláthatóbb: „Egyelőre szabályozatlan az itthoni piac a némethez képest. Németországban ugyanis olyan rendszer működik, amelyben minden adat nyomon követhető. Éves tagsági díj van, és minél több adatot adunk meg, annál nagyobb kedvezményhez juthatunk.

Szóval a kiadó okosan rá van kényszerítve, hogy pontosan megadja a könyv adatait, ami azért van, hogy a terjesztő minél több információval szolgálhasson az olvasó számára.”

Különbség még a két piac között, hogy Németországban a nagy terjesztőknek nincs saját könyvkiadójuk, nálunk viszont igen. „Ha bemegyünk ezen cégek boltjaiba, nem elég, hogy jelentős százalékot levesznek egy átlagos kiadótól, de azok könyveit hátrébb is teszik.” Galambos szerint az is 

elképzelhetetlen lenne, hogy a német kormány a könyves szakmai szervezetekkel való egyeztetés nélkül alkosson meg egy ilyen törvényt.

Mi lenne a kompromisszumos megoldás?

A lapnak korábban nyilatkozott Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Ők arra kérik a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy javaslatot tehessenek a 140 céget magában foglaló egyesülésük tagszervezeteivel egyeztetve.

Nyáry Krisztián, a Líra Kft. kreatívigazgatója szerint a tíz százalékkal ellentétben az MKKE jogszabály-tervezetébe foglalt tizenöt százalék lenne a komprommiszumos javaslat.

A törvényjavaslat teljes szövegét ITT olvashatod el.

(Forrás: hvg, 24, Index)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

J.K. Rowling kiakadt Skócia új gyűlöletbeszéd-törvényén: „Tartóztassanak le!”

Mivel Edinburghban él, az új szabályozás miatt J.K. Rowlingot is felelősségre vonhatnák azért, ha például transznemű emberekre a biológiai nemük szerint hivatkozik.

...
Hírek

Szex, Shakespeare és iskola: törvényre hivatkozva korlátozzák a bárd műveit Floridában

Rómeó és Júliából csak részleteket adhatnak fel olvasnivalóként, az egész szöveget nem.

...
Hírek

Fólia Nélkül címmel indult honlap a homofóbtörvény miatt befóliázott könyveknek

Múlt héten kavart nagy vihart a könyvek befóliázása, melynek híre a nemzetközi sajtóba is eljutott. Az eljárásra érkezett válaszként elindult a Szeifert Natália író által létrehozott Fólia Nélkül weboldal.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

Természetesen olvasok
...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

...
Zöld

4 kérdés az AI használatáról, amit minden írónak meg kéne válaszolnia

...
Zöld

Hogyan befolyásolják a titkok az egészségünket és a kapcsolatainkat? Olvass bele!

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

...
Zöld

4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.