Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját (portrécikkünk itt). Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. A kéziratok és könyvek közt egy távirat is volt, amelyen Samuel Beckett kívánt boldog születésnapot a 49 éves írónak 1931-ben.

fk | 2022. február 03. |

91 évvel ezelőtt Samuel Beckett táviratot küldött James Joyce-nak, amelyben játékos formában még sok időt és boldogságot kívánt az akkor 49. születésnapját ünneplő írónak. Ezt az üzenetet és emellett még sok más értékes dokumentumot, fényképet, valamint egy nagyobb könyvgyűjteményt is a Readingi Egyetemnek adományozott tegnap James Joyce unokája, az író születésének 140. és főművének, az Ulysses megjelenésének 100. évfordulója alkalmából.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, bár amikor először publikáltak belőle fejezeteket egy amerikai lapban, közfelháborodást keltett, és pornográfia vádjával be is tiltották. Nagy művét Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és a vallásos elfogultság. Joyce-ra az MTVA Sajtóarchívumának portréjából kiindulva emlékezünk.

Tovább olvasok

Az új dokumentumok – például a fent említett távirat is – újabb adalékokat adnak Joyce és Beckett barátságának történetéhez. Érdekesség, hogy a Readingi Egyetem őrzi a Samuel Beckett-gyűjteményt is, így a két író hagyatéka mostantól egy helyen kutatható.

A most odaadományozott gyűjteményben csaknem 900 levél található, van köztük olyan, amelyet Joyce írt és vannak olyanok is, amelyeket neki küldtek. Ezek nagy részét korábban még soha nem publikálták. Beckett mellett H.G. Wellstől és Joyce támogatójától, Harriet Shaw Weavertől is találhatók levelek.

A feljegyzésekből arról is többet megtudhatunk, mikor milyen gondokkal küzdött az író élete vége felé. A második világháború kitörése után, 1940-ben Joyce családjával együtt Zürichbe akart menekülni Franciaországból, ezt azonban korántsem volt könnyű elintézni, három hónapba telt, mire sikerült vízumot szerezniük. Kiköltözésük után alig egy hónappal James Joyce meg is halt, az utolsó fontos küldetése tehát az volt, hogy a családját kimenekítse.

A szakértők szerint a most odaadományozott dokumentumegyüttesből életének utolsó szakaszáról, valamint családi életéről lehet sok új információt megtudni. A gyűjteményben megtalálható például az Ecce Puer című vers egyik kézzel írt példánya is, amelyet Stephen Joyce születése alkalmából írt az író, valamint egy romantikus karácsonyi ajándék is, amelyet Joyce a feleségének, Norának adott egyszer: a Kamarazene című verses gyűjteményét másolta le neki.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Nagy

Joyce-ológia: kezdőknek és haladóknak

...
Hírek

Szifiliszes volt James Joyce?

...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...