Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját (portrécikkünk itt). Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. A kéziratok és könyvek közt egy távirat is volt, amelyen Samuel Beckett kívánt boldog születésnapot a 49 éves írónak 1931-ben.

fk | 2022. február 03. |

91 évvel ezelőtt Samuel Beckett táviratot küldött James Joyce-nak, amelyben játékos formában még sok időt és boldogságot kívánt az akkor 49. születésnapját ünneplő írónak. Ezt az üzenetet és emellett még sok más értékes dokumentumot, fényképet, valamint egy nagyobb könyvgyűjteményt is a Readingi Egyetemnek adományozott tegnap James Joyce unokája, az író születésének 140. és főművének, az Ulysses megjelenésének 100. évfordulója alkalmából.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

Tovább olvasok

Az új dokumentumok – például a fent említett távirat is – újabb adalékokat adnak Joyce és Beckett barátságának történetéhez. Érdekesség, hogy a Readingi Egyetem őrzi a Samuel Beckett-gyűjteményt is, így a két író hagyatéka mostantól egy helyen kutatható.

A most odaadományozott gyűjteményben csaknem 900 levél található, van köztük olyan, amelyet Joyce írt és vannak olyanok is, amelyeket neki küldtek. Ezek nagy részét korábban még soha nem publikálták. Beckett mellett H.G. Wellstől és Joyce támogatójától, Harriet Shaw Weavertől is találhatók levelek.

A feljegyzésekből arról is többet megtudhatunk, mikor milyen gondokkal küzdött az író élete vége felé. A második világháború kitörése után, 1940-ben Joyce családjával együtt Zürichbe akart menekülni Franciaországból, ezt azonban korántsem volt könnyű elintézni, három hónapba telt, mire sikerült vízumot szerezniük. Kiköltözésük után alig egy hónappal James Joyce meg is halt, az utolsó fontos küldetése tehát az volt, hogy a családját kimenekítse.

A szakértők szerint a most odaadományozott dokumentumegyüttesből életének utolsó szakaszáról, valamint családi életéről lehet sok új információt megtudni. A gyűjteményben megtalálható például az Ecce Puer című vers egyik kézzel írt példánya is, amelyet Stephen Joyce születése alkalmából írt az író, valamint egy romantikus karácsonyi ajándék is, amelyet Joyce a feleségének, Norának adott egyszer: a Kamarazene című verses gyűjteményét másolta le neki.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Nagy

Joyce-ológia: kezdőknek és haladóknak

...
Hírek

Szifiliszes volt James Joyce?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...