Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját (portrécikkünk itt). Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. A kéziratok és könyvek közt egy távirat is volt, amelyen Samuel Beckett kívánt boldog születésnapot a 49 éves írónak 1931-ben.

fk | 2022. február 03. |

91 évvel ezelőtt Samuel Beckett táviratot küldött James Joyce-nak, amelyben játékos formában még sok időt és boldogságot kívánt az akkor 49. születésnapját ünneplő írónak. Ezt az üzenetet és emellett még sok más értékes dokumentumot, fényképet, valamint egy nagyobb könyvgyűjteményt is a Readingi Egyetemnek adományozott tegnap James Joyce unokája, az író születésének 140. és főművének, az Ulysses megjelenésének 100. évfordulója alkalmából.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, bár amikor először publikáltak belőle fejezeteket egy amerikai lapban, közfelháborodást keltett, és pornográfia vádjával be is tiltották. Nagy művét Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és a vallásos elfogultság. Joyce-ra az MTVA Sajtóarchívumának portréjából kiindulva emlékezünk.

Tovább olvasok

Az új dokumentumok – például a fent említett távirat is – újabb adalékokat adnak Joyce és Beckett barátságának történetéhez. Érdekesség, hogy a Readingi Egyetem őrzi a Samuel Beckett-gyűjteményt is, így a két író hagyatéka mostantól egy helyen kutatható.

A most odaadományozott gyűjteményben csaknem 900 levél található, van köztük olyan, amelyet Joyce írt és vannak olyanok is, amelyeket neki küldtek. Ezek nagy részét korábban még soha nem publikálták. Beckett mellett H.G. Wellstől és Joyce támogatójától, Harriet Shaw Weavertől is találhatók levelek.

A feljegyzésekből arról is többet megtudhatunk, mikor milyen gondokkal küzdött az író élete vége felé. A második világháború kitörése után, 1940-ben Joyce családjával együtt Zürichbe akart menekülni Franciaországból, ezt azonban korántsem volt könnyű elintézni, három hónapba telt, mire sikerült vízumot szerezniük. Kiköltözésük után alig egy hónappal James Joyce meg is halt, az utolsó fontos küldetése tehát az volt, hogy a családját kimenekítse.

A szakértők szerint a most odaadományozott dokumentumegyüttesből életének utolsó szakaszáról, valamint családi életéről lehet sok új információt megtudni. A gyűjteményben megtalálható például az Ecce Puer című vers egyik kézzel írt példánya is, amelyet Stephen Joyce születése alkalmából írt az író, valamint egy romantikus karácsonyi ajándék is, amelyet Joyce a feleségének, Norának adott egyszer: a Kamarazene című verses gyűjteményét másolta le neki.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Nagy

Joyce-ológia: kezdőknek és haladóknak

...
Hírek

Szifiliszes volt James Joyce?

...
Nagy

Ezeket a világirodalmi könyveket olvasd 2023-ban, ha jót akarsz!

A 2023-ban érkező megjelenések térben és időben, műfajukban és stílusukban is annyira inspirálóan változatosak, hogy bátran válogathatsz közülük. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Polc

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

...

Az izlandi Jón Kalman Stefánsson költői regényében az emberek távol vannak egymástól, mint a csillagok

...

A Japánból importált feleségek csak fényképről ismerték amerikai férjeiket

...