Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját (portrécikkünk itt). Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. A kéziratok és könyvek közt egy távirat is volt, amelyen Samuel Beckett kívánt boldog születésnapot a 49 éves írónak 1931-ben.

fk | 2022. február 03. |

91 évvel ezelőtt Samuel Beckett táviratot küldött James Joyce-nak, amelyben játékos formában még sok időt és boldogságot kívánt az akkor 49. születésnapját ünneplő írónak. Ezt az üzenetet és emellett még sok más értékes dokumentumot, fényképet, valamint egy nagyobb könyvgyűjteményt is a Readingi Egyetemnek adományozott tegnap James Joyce unokája, az író születésének 140. és főművének, az Ulysses megjelenésének 100. évfordulója alkalmából.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, bár amikor először publikáltak belőle fejezeteket egy amerikai lapban, közfelháborodást keltett, és pornográfia vádjával be is tiltották. Nagy művét Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és a vallásos elfogultság. Joyce-ra az MTVA Sajtóarchívumának portréjából kiindulva emlékezünk.

Tovább olvasok

Az új dokumentumok – például a fent említett távirat is – újabb adalékokat adnak Joyce és Beckett barátságának történetéhez. Érdekesség, hogy a Readingi Egyetem őrzi a Samuel Beckett-gyűjteményt is, így a két író hagyatéka mostantól egy helyen kutatható.

A most odaadományozott gyűjteményben csaknem 900 levél található, van köztük olyan, amelyet Joyce írt és vannak olyanok is, amelyeket neki küldtek. Ezek nagy részét korábban még soha nem publikálták. Beckett mellett H.G. Wellstől és Joyce támogatójától, Harriet Shaw Weavertől is találhatók levelek.

A feljegyzésekből arról is többet megtudhatunk, mikor milyen gondokkal küzdött az író élete vége felé. A második világháború kitörése után, 1940-ben Joyce családjával együtt Zürichbe akart menekülni Franciaországból, ezt azonban korántsem volt könnyű elintézni, három hónapba telt, mire sikerült vízumot szerezniük. Kiköltözésük után alig egy hónappal James Joyce meg is halt, az utolsó fontos küldetése tehát az volt, hogy a családját kimenekítse.

A szakértők szerint a most odaadományozott dokumentumegyüttesből életének utolsó szakaszáról, valamint családi életéről lehet sok új információt megtudni. A gyűjteményben megtalálható például az Ecce Puer című vers egyik kézzel írt példánya is, amelyet Stephen Joyce születése alkalmából írt az író, valamint egy romantikus karácsonyi ajándék is, amelyet Joyce a feleségének, Norának adott egyszer: a Kamarazene című verses gyűjteményét másolta le neki.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Nagy

Joyce-ológia: kezdőknek és haladóknak

...
Hírek

Szifiliszes volt James Joyce?

...
Kritika

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

Pavol Rankov alulnézetből, repeszszerű mikrotörténetek sokaságaként tárja elénk egy elképzelt szlovák-magyar háború borzalmait. Az összecsapások mögött meghúzódó politikai machinációk és a lövészárkok híreit ferdítő propaganda nagytotáljai helyett a harcokba sodródók elállatiasodásáról, valamint a fegyverkezésből kimaradni kívánók bukdácsolásáról mutat közelképeket. A hét könyve A kis dunai háború.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Polc

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...