Joyce unokája értékes dokumentumegyüttest adományozott egy egyetemnek

Tegnap ünnepeltük James Joyce születésének 140. évfordulóját (portrécikkünk itt). Ebből az alkalomból az Ulysses írójának unokája izgalmas dokumentumokat adományozott a Readingi Egyetemnek. A kéziratok és könyvek közt egy távirat is volt, amelyen Samuel Beckett kívánt boldog születésnapot a 49 éves írónak 1931-ben.

fk | 2022. február 03. |

91 évvel ezelőtt Samuel Beckett táviratot küldött James Joyce-nak, amelyben játékos formában még sok időt és boldogságot kívánt az akkor 49. születésnapját ünneplő írónak. Ezt az üzenetet és emellett még sok más értékes dokumentumot, fényképet, valamint egy nagyobb könyvgyűjteményt is a Readingi Egyetemnek adományozott tegnap James Joyce unokája, az író születésének 140. és főművének, az Ulysses megjelenésének 100. évfordulója alkalmából.

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait
140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, bár amikor először publikáltak belőle fejezeteket egy amerikai lapban, közfelháborodást keltett, és pornográfia vádjával be is tiltották. Nagy művét Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és a vallásos elfogultság. Joyce-ra az MTVA Sajtóarchívumának portréjából kiindulva emlékezünk.

Tovább olvasok

Az új dokumentumok – például a fent említett távirat is – újabb adalékokat adnak Joyce és Beckett barátságának történetéhez. Érdekesség, hogy a Readingi Egyetem őrzi a Samuel Beckett-gyűjteményt is, így a két író hagyatéka mostantól egy helyen kutatható.

A most odaadományozott gyűjteményben csaknem 900 levél található, van köztük olyan, amelyet Joyce írt és vannak olyanok is, amelyeket neki küldtek. Ezek nagy részét korábban még soha nem publikálták. Beckett mellett H.G. Wellstől és Joyce támogatójától, Harriet Shaw Weavertől is találhatók levelek.

A feljegyzésekből arról is többet megtudhatunk, mikor milyen gondokkal küzdött az író élete vége felé. A második világháború kitörése után, 1940-ben Joyce családjával együtt Zürichbe akart menekülni Franciaországból, ezt azonban korántsem volt könnyű elintézni, három hónapba telt, mire sikerült vízumot szerezniük. Kiköltözésük után alig egy hónappal James Joyce meg is halt, az utolsó fontos küldetése tehát az volt, hogy a családját kimenekítse.

A szakértők szerint a most odaadományozott dokumentumegyüttesből életének utolsó szakaszáról, valamint családi életéről lehet sok új információt megtudni. A gyűjteményben megtalálható például az Ecce Puer című vers egyik kézzel írt példánya is, amelyet Stephen Joyce születése alkalmából írt az író, valamint egy romantikus karácsonyi ajándék is, amelyet Joyce a feleségének, Norának adott egyszer: a Kamarazene című verses gyűjteményét másolta le neki.

Forrás: The Guardian

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

140 éve született James Joyce, aki Dublinban gondolta újra Odüsszeusz kalandjait

Az Ulyssest sokan a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartják, ám Joyce a hazájától távol írta, mert taszította az ír nacionalizmus és vallásos elfogultság.

...
Nagy

Joyce-ológia: kezdőknek és haladóknak

...
Hírek

Szifiliszes volt James Joyce?

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...