Milyen irodalmot olvasson, aki Izlandra utazna?

Milyen irodalmot olvasson, aki Izlandra utazna?

ro | 2022. szeptember 05. |

A New York Times utazós sorozatából természetesen nem maradhatott ki Izland, pontosabban Reykjavík, utazás előtt/után/helyett pedig az író Olaf Olafsson ajánlott könyveket. A 350 ezer lelkes Izland az az ország, ahol valószínűleg a legnagyobb az egy főre eső írók száma, és az a hír járja az izlandiakról, hogy az irodalom ugyanolyan fontos számukra, mint a tőkehal, a tej és az időjárás.

Olafsson hangolódásként amúgy az izlandi sagákat javasolja, melyek főleg a 13-14. században keletkeztek, és persze rengeteg küzdés, konfliktus, becsület, árulás, vérontás és szépség van bennük. Középkoriak és modernek egyszerre, és együttesen az izlandiak második Bibliájaként tartják számon őket. Az izlandi irodalmi ikonok közül a Nobel-díjas Halldór Laxnesst ajánlja, művei közül pedig a Független embereket.

A kortárs szerzők közül Sjóntól A macskarókát, Hallgrímur Helgason A ​nő 1000 fokon című kötetét, valamint Jón Kalman Stefánssontól Az ​angyalok bánata című regényt (Menny és pokol-trilógia 2.) említette. Olafsson nem feledkezett meg az izlandi krimiírókról is, közülük Arnaldur Indriðason, Ragnar Jónasson és Yrsa Sigurðardóttir nevét emelte ki. Utóbbival pár éve mi is interjúztunk:

Izlandon tényleg csak a krimikben folyik a vér és tombol az erőszak?
Tovább olvasok

A múlt héten amúgy pont egy izlandi lett a hét könyve nálunk, erről itt olvashattok:

Izlandon derül ki, hogy vannak életek, amikhez nincs bátorságunk
Izlandon derül ki, hogy vannak életek, amikhez nincs bátorságunk

Nem kell nagyon sok oldalt teleírni, hogy egy történet befogjon egy életet: a Válasz Helga levelére 82 oldal hosszú, mégis egy nagyregény sűrűsödik benne. Titkos szerelem, városba költözés, meddőség, elmúlás és a zord északi szél segít megértetni, hogy nemcsak egy életet élhetünk, hanem egy másikat is, amihez nem volt bátorságunk. A hét könyvét bemutató írás spoilereket is tartalmaz, de csak azért, mert nem az a lényeg, hogy mi történik, hanem a hogyan, és annak elbeszélése.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Izland hagyományosan irodalmi nemzet, szeretnek olvasni, és még mindig előszeretettel ajándékoznak egymásnak könyveket.

...
Hírek

Izland focisikerei sokat lendítenek a könyvkiadáson is

...
Hírek

Az izlandiak bokáig gázolnak a könyvekben

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

Hírek
...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

...
Szórakozás

Az angyalok városa még az olyan dörzsölt detektíveknek is veszélyes, mint Philip Marlowe