Izland focisikerei sokat lendítenek a könyvkiadáson is

Izland focisikerei sokat lendítenek a könyvkiadáson is

.konyvesblog. | 2016. július 08. |

(Kép forrása)

Izland Eb-szereplésének nem várt mellékhatása van, jelentősen megnőtt ugyanis a kereslet a szigetország irodalma iránt. Izland legnagyobb kiadójának, a Forlagið-nak a vezetője szerint a negyeddöntőig menetelő izlandiak szereplésének köszönhetően nemcsak az olvasók érdeklődése élénkült meg, de külföldi kiadók is érdeklődnek a fordítási jogok iránt. Egill Örn Jóhannsson a Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy az európai kiadókon kívül kaptak már megkeresést Amerikából, Dél-Koreából és Tajvanról is.

Jóhannsson természetesnek nevezte, hogy a focisikerek után a kiadók és az olvasók többet szeretnének tudni az országról, ennek egyik legjobb módja pedig az olvasás, az irodalom, így a fokozott érdeklődés nagyon is érthető, főleg, hogy az izlandi focicsapat és szurkolóik néhány hétig világszerte helyet kaptak a hírekben.

A Forlagið évente 150-200 kötetet ad ki, legnagyobb húzónevük az Erlendur felügyelő-sorozatáról ismert krimiíró, Arnaldur Indriðason, akinek könyvei világszerte 12 millió példányban keltek el. A Forlagið amúgy főleg fikciós könyveket ad ki, a külföldi kiadók pedig leginkább erre harapnak. Jóhannsson szerint azok a könyveik kelendőek, amelyek nagyon "izlandiak", így a külföldi olvasó valamiféle fogalmat alkothat magának az országról és lakóiról.

Bár Gary Lineker azt találta mondani, hogy Izlandon több a vulkán, mint a profi focista, a Guardian szerint ez a kijelentés egyáltalán nem állja meg a helyét, ha a reménybeli izlandi írókról beszélünk. Az alig 330 ezres ország ugyanis tele van olyanokkal, akik égnek a vágytól, hogy könyvet írjanak. "Van egy izlandi mondás arról, hogy az izlandiak vagy írtak már egy könyvet, vagy akarnak írni egyet" - mondta Jóhannsson, akinek a kiadója átlagban naponta kap új kéziratot. Az izlandiak ugyanakkor nemcsak írni, hanem olvasni is szeretnek, és bár a népesség méretéből adódóan a könyvpiacnak megvannak a maga korlátai, Jóhannsson szerint az évről évre megjelenő könyvek száma és minősége egészen elképesztő.

Forrás: Guardian

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.