Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Izland hagyományosan irodalmi nemzet - korábban már cikkeztünk a jólabókaflóð-nak nevezett karácsonyi könyvcunamiról, az izlandi focisikerek és a könyvkiadás kapcsolatáról, ahogy az izlandiak írásszenvedélyéről is. Egy friss felmérés szerint az izlandiak továbbra is könyvmolyok.

ro | 2021. november 26. |

A szigetország lakói sokat olvasnak, ezt erősítette meg az Izlandi Irodalmi Központ megbízásából készített friss felmérés: eszerint

az izlandiak havonta átlagosan 2,3 könyvet olvasnak el.

A férfiak ugyanakkor kevesebbet olvasnak a tavalyi évvel összehasonlítva (1,5 könyvet havonta), a statisztikát pedig a nők húzzák fel, akik havi szinten 3,1 könyvet olvasnak (ami megfelel az előző évi mennyiségnek). A fiatalok (18-24 év közöttiek) viszont kevesebbet olvasnak, mint a többi korcsoport - és kevesebbet olvasnak az előző évhez viszonyítva is.

Az izlandiak szeretnek könyvet ajándékozni egymásnak: a válaszadók 68 százaléka adott ajándékba valamilyen olvasnivalót az elmúlt évben. A hangoskönyvek továbbra is népszerűek, és a jelek szerint egyre népszerűbbek. A megkérdezettek 79 százaléka amúgy azt gondolja, hogy a kormánynak igenis támogatnia kell az izlandi irodalmat, és kiderült az is, hogy a külföldi kiadóknak és a műfordítóknak is van még dolguk: a válaszadók 58 százaléka ugyanis azt mondta, hogy gyakrabban vagy kizárólag izlandiul olvas.

Magyarországon legutóbb a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete megbízásából a TÁRKI készített felmérést az olvasási szokásokról: eszerint 2020-ban a felnőtt magyar lakosság 13 százaléka olvasott rendszeresen (azaz legalább hetente). A reprezentatív felmérés mellett készült egy online kutatás is, amiből az derült ki, hogy a válaszadók átlagosan 37 könyvet olvasnak egy évben, ez az átlagérték azonban nagy eltéréseket takar, hiszen a megkérdezettek ötöde (21%) évente legfeljebb tíz könyvet olvas, 18 százalékuk viszont ötvennél is többet.

2020-ban a magyar megkérdezettek több mint fele (58%) azt mondta, hogy soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet. A lakosság negyede (25%) évente néhány alkalommal, 9 százaléka legalább félévente, 7 százalék legalább negyedévente vásárol könyvet, és csupán 1 százalék azoknak az aránya, akik havi rendszerességgel teszik ezt.

Aki mindezt grafikonon is megnézné, annak EZT a cikkünket ajánljuk.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Izlandon mindenki író

...
Hírek

Egyre kevesebb magyar olvas rendszeresen könyvet

Tizenöt év alatt több mint tíz százalékkal csökkent a rendszeresen olvasók aránya Magyarországon – derült ki a Tárki reprezentatív felméréséből.

...
Hírek

A felnőtt magyar társadalom 53%-a soha nem olvas

Szeptember 8-án van az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Az MTI-n ebből az alkalomból két grafikont tettek közzé: az egyik a magyarok olvasási szokásairól, a másik az olvasni tudók arányáról ad képet.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van. Olvass bele a kötetbe!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.