Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

Izland hagyományosan irodalmi nemzet - korábban már cikkeztünk a jólabókaflóð-nak nevezett karácsonyi könyvcunamiról, az izlandi focisikerek és a könyvkiadás kapcsolatáról, ahogy az izlandiak írásszenvedélyéről is. Egy friss felmérés szerint az izlandiak továbbra is könyvmolyok.

ro | 2021. november 26. |

A szigetország lakói sokat olvasnak, ezt erősítette meg az Izlandi Irodalmi Központ megbízásából készített friss felmérés: eszerint

az izlandiak havonta átlagosan 2,3 könyvet olvasnak el.

A férfiak ugyanakkor kevesebbet olvasnak a tavalyi évvel összehasonlítva (1,5 könyvet havonta), a statisztikát pedig a nők húzzák fel, akik havi szinten 3,1 könyvet olvasnak (ami megfelel az előző évi mennyiségnek). A fiatalok (18-24 év közöttiek) viszont kevesebbet olvasnak, mint a többi korcsoport - és kevesebbet olvasnak az előző évhez viszonyítva is.

Az izlandiak szeretnek könyvet ajándékozni egymásnak: a válaszadók 68 százaléka adott ajándékba valamilyen olvasnivalót az elmúlt évben. A hangoskönyvek továbbra is népszerűek, és a jelek szerint egyre népszerűbbek. A megkérdezettek 79 százaléka amúgy azt gondolja, hogy a kormánynak igenis támogatnia kell az izlandi irodalmat, és kiderült az is, hogy a külföldi kiadóknak és a műfordítóknak is van még dolguk: a válaszadók 58 százaléka ugyanis azt mondta, hogy gyakrabban vagy kizárólag izlandiul olvas.

Magyarországon legutóbb a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete megbízásából a TÁRKI készített felmérést az olvasási szokásokról: eszerint 2020-ban a felnőtt magyar lakosság 13 százaléka olvasott rendszeresen (azaz legalább hetente). A reprezentatív felmérés mellett készült egy online kutatás is, amiből az derült ki, hogy a válaszadók átlagosan 37 könyvet olvasnak egy évben, ez az átlagérték azonban nagy eltéréseket takar, hiszen a megkérdezettek ötöde (21%) évente legfeljebb tíz könyvet olvas, 18 százalékuk viszont ötvennél is többet.

2020-ban a magyar megkérdezettek több mint fele (58%) azt mondta, hogy soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet. A lakosság negyede (25%) évente néhány alkalommal, 9 százaléka legalább félévente, 7 százalék legalább negyedévente vásárol könyvet, és csupán 1 százalék azoknak az aránya, akik havi rendszerességgel teszik ezt.

Aki mindezt grafikonon is megnézné, annak EZT a cikkünket ajánljuk.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Izlandon mindenki író

...
Hírek

Egyre kevesebb magyar olvas rendszeresen könyvet

Tizenöt év alatt több mint tíz százalékkal csökkent a rendszeresen olvasók aránya Magyarországon – derült ki a Tárki reprezentatív felméréséből.

...
Hírek

A felnőtt magyar társadalom 53%-a soha nem olvas

Szeptember 8-án van az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Az MTI-n ebből az alkalomból két grafikont tettek közzé: az egyik a magyarok olvasási szokásairól, a másik az olvasni tudók arányáról ad képet.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

A vidéki rokonoknál vendégeskedő kiskamasz Lotti kilátástalannak látja a helyzetét, de idővel megismeri rég elhunyt édesanyja – és rajta keresztül Karády Katalin – történetét.

...
Gyerekirodalom

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

Révész Emese és Grela Alexandra a Hol készül a művészet? című kötettel képzeletbeli utazásra hívja az olvasókat, melynek során a gyerekek betekinthetnek a leghíresebb alkotók műtermeibe.

...
Gyerekirodalom

Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat

A Mágikus állatok iskolája című sorozatból eddig 12 kötet jelent meg magyarul, a szerző, Margit Auer pedig novemberben Budapestre látogat. Interjúnkban gyerekkori olvasásélményeiről és gyerekeknek szóló írástippekről kérdeztük, közben pedig kiderül az is, ő maga milyen mágikus állat bőrébe bújna a legszívesebben.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.