Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!
ro

Ők nyerték a Panodyssey első írópályázatát!

panodyssey pályázat írás moskát anita závada péter kiss gabriella kupihár rebeka

Első alkalommal rendezték meg idén a Panodyssey és a Könyves Magazin közös írói pályázatát, amelyre 151 pályamunka érkezett. Közülük választotta ki a győzteseket Moskát Anita és Závada Péter.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van saját szövegeik közvetlen publikálására és monetizálására. Arról, hogy hogyan működik a Panodyssey, hogy miért éri meg használni az íróknak és az olvasóknak is, ebben a cikkben írtunk alaposabban.

A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

Próza kategóriában Kiss Gabriella, líra kategóriában Kupihár Rebeka nyerte a Panodyssey és szakmai partnere, a Könyves Magazin kreatív írói pályázatát. Ezt első alkalommal írták ki, és olyan szerzők jelentkezését várták, akiknek kereskedelmi forgalomban eddig még nem jelent meg kötete. A kiírás szerint a líra kategóriában olyan közéleti / politikai versekkel lehetett jelentkezni, amelyek a 2022-es év itthoni vagy nemzetközi eseményeire reflektálnak, prózában pedig spekulatív fikciós alkotásokat vártak. A kiírásra a január végi határidőig összesen 151 pályamunka érkezett, a győzteseket a Panodyssey nagykövetei, Moskát Anita és Závada Péter választották ki.

-

Prózában Kiss Gabriella Pótlás című pályaműve lett a győztes (itt elolvashatod). Moskát Anita laudációjában kiemelte, hogy a győztes pályamű fő kérdése a felszínen igencsak egyszerű: kezelhető-e az óvodapedagógus-hiány mesterséges intelligenciával. "A szöveg erejét az adja, ahogy ezt a kérdést továbbgörgeti és mélyíti: hogyan változtatja meg, vagy mutatja más szemszögből ez a technológia az emberi kapcsolatokat" - húzta alá. Kiss Gabriella pályaművében az igazi feszültséget a kihagyások adják, a félszavak mögött rejlő élettörténetek, a pingvines zsebkendőtartó mellett el nem mondható sorsok: "Így válik a Pótlás című novellában a technológia katalizátorrá, hogy végül a mindennapokról, és rólunk mint emberről meséljen".

-

Vers kategóriában Kupihár Rebeka ezek mind a pokolra jutnak, turisták és nem ismertek meg című verseiért járt az elismerés (itt elolvashatod). "Kupihár Rebeka verseiben maximálisan aktuális kérdésekről szól, mégis a didaxis vagy a frázisszerűség leghalványabb jele nélkül" - emelte ki laudációjában Závada Péter. Hozzátette azt is, hogy Kupihár Rebeka megrendítő erejű verseiben az azonos nemű szerelem rendkívül érzékeny nyelvi-poétikai színrevitelének vagyunk tanúi, ahol a személyes érintettség kérdései a nemzeti sorskérdésekkel fonódnak össze, és amely versek egyszerűségükben rendkívül pontossággal és arányérzékkel operálnak.

A díjakat hétfőn este adták át a Tompa17-ben. A két nyertes a 150 ezer forintos jutalmon felül lehetőséget kap arra, hogy a pályázatra benyújtott szövegeikkel ne csak a Könyves Magazin felületén mutatkozzanak be, hanem a nemzetközi színtéren is.

Fotó: Valuska Gábor