Három könyv a tánc erejéről

Ma ünnepeljük a tánc világnapját. Az UNESCO 1982-ben döntött úgy, hogy ezt a napot hivatalosan is a tánc ünnepének kiáltja ki. Április 29-e egyébként Jean-Georges Noverre táncos-koreográfus születésnapja, akit a „balett Shakespeare-jeként" is szoktak emlegetni. A világnap alkalmából három olyan könyvet ajánlunk, ami megmutatja, mit jelent a tánc egy ember életében.

Forgách Kinga | 2022. április 29. |

Zadie Smith: Swing Time

ZADIE SMITH
Swing time
Ford.: Dudik Annamária Éva, Helikon, 2019, 594 oldal
Zadie Smith: Swing Time

A táncé a főszerep Zadie Smith  regényében, a Swing time-ban. Az angol író húsz éve robbant be az irodalomba Fehér fogak című regényével, ami díjakat és komoly eladási számokat hozott. Ötödik regénye, a Swing Time a fiatalabb éveihez nyúlik vissza, hiszen Zadie Smith táncolt és jazzt énekelt, és ez a regény kifejezetten a táncról szól, Fred Astaire és Michael Jackson tánclépéseiről ugyanúgy szó esik, mint az afrikai falu törzsi táncáról. A könyv mindkét főszereplője vegyes házasságól származik, az elbeszélő fehér apától, Tracey fehér anyától. A tánciskola lesz az a központi hely, ahol találkoznak és a tánc segítségével lesznek barátok, de útjaik szétválnak: Tracey profi táncos lesz, míg az elbeszélő egy híres énekes asszisztenseként dolgozik New Yorkban egy gambiai falu iskolájának elindításán. 

Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

KALAPOS ÉVA VERONIKA
Ezek voltak az apák
Athenaeum, 2021, 264 oldal
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Kalapos Éva Veronika legújabb regénye, az Ezek voltak az apák egy válás története két idősíkon elmesélve. Az főszereplő, Alexa még kislány, amikor a szülei úgy döntenek, külön folytatják az életüket, és aztán az egész felnövésére kihat az, ahogy emiatt, elszakad, eltávolodik az apjától. A regény két időszakot mesél el, a 2009-es válásét, illetve azt, hogy tíz évvel később hogyan él Alexa.  A lány ekkor húszéves és kortárs táncosként egy fontos versenyre készül, amikor az apja küld neki egy hangfelvételt arról, hogy annak idején ő hogyan élte meg a válást, ez pedig nagy érzelmi feszültséget generál benne. Alexában egy nagyon intenzív lelki folyamat indul el, amely a táncban jut kifejezésre: minden energiáját a koreográfiájára fordítja, amelyben aztán az apjával való kapcsolatát táncolja el.

Kritikánkat a könyvről ITT találjátok, a bemutatóról ITT írtunk, ITT pedig egy podcastet is meghallgathattok róla.

Ms. Columbo Olvas: Válás egy apa szemszögéből [PODCAST]

Kalapos Éva Veronika új regénye, az Ezek voltak az apák volt a Ms. Columbo Olvas első adásának témája. A SZÍN és Goethe Intézet új podcastsorozatában kritikusok vitatják meg kortárs német és magyar női szerzők könyveit. Ezúttal Kállay Eszter, Lapis József és Forgách Kinga beszélgetett. Szóba került többek közt a regényben bemutatott nézőpontok kérdése, a Bambi-motívum, amelyre a cím és a borító is utal, emellett a szereplők közti dinamikákról és a történet közéleti vonatkozásairól is szó esett.  

Tovább olvasok

Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem

Bodor Johanna
Nem baj, majd megértem
Magvető, 2014, 221 oldal
Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem könyv

Az 1983-ban induló történet főszereplője 18 éves és balerinának készül. Johanna Bukarestben él értelmiségi szüleivel, azonban a család egy nap úgy dönt, Magyarországra költözik. Először csak a szülők tudnak átjönni, a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradnia a régi viszonyai között, készülni a balettvizsgára, az érettségire; ottani életük felszámolására. Miközben sok szempontból egyedül marad, a helyzet veszélyeket is rejt. Ha belép egy hivatalba, nem lehet benne biztos, hogy ki is jön onnan. Nyomában a titkosrendőrség, valamint a férfiak is, akik egyre többet akarnak tőle. Bodor Johanna regénye felnőtté válásról, a tánc és a balett beavató rítusairól, a testről, és a diktatúrák mindennapjairól mesél. A könyvnek személyes rétegei is vannak, hiszen a szerző maga is balettművész és koreográfus, 1984-ben végezte el tanulmányait a bukaresti Balettintézetben, egy évvel később pedig Magyarországra költözött.

Ha pedig gyerekkönyveket keresel a témában, ezeket ajánljuk:

Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!
Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, mindez pedig jó alkalmat ad arra, hogy a Szívünk rajta matricás könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a tánccal foglalkoznak.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A várandósság alatti hangulatingadozás inspirálta az egyik legvadabb modern táncművet

Ma este mutatják be a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadását Új(ra) lendületben címmel, amelyen három egészen különleges modern táncművet láthatunk.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, mindez pedig jó alkalmat ad arra, hogy a Szívünk rajta matricás könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a tánccal foglalkoznak.

...
Nagy

A tánc világnapja soha nem volt ilyen szomorú – Maradj otthon #38

Még sosem volt olyan szomorú a tánc világnapja, mint ma, amikor a tánccipők karanténban pihennek szerte a világon. Amióta kitört a járvány, a legelemibb, legfájóbb hiányom a tánc – nincs olyan pótcselekvés, amivel ki lehetne tölteni azt a veszteséget, amit a swingbulik és fesztiválok elmaradása okoz. A tánc az életformám, a heti boldogságadagom, a közösségi életem, a mindennapjaimat meghatározó alapritmus.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.