Három könyv a tánc erejéről

Ma ünnepeljük a tánc világnapját. Az UNESCO 1982-ben döntött úgy, hogy ezt a napot hivatalosan is a tánc ünnepének kiáltja ki. Április 29-e egyébként Jean-Georges Noverre táncos-koreográfus születésnapja, akit a „balett Shakespeare-jeként" is szoktak emlegetni. A világnap alkalmából három olyan könyvet ajánlunk, ami megmutatja, mit jelent a tánc egy ember életében.

Forgách Kinga | 2022. április 29. |

Zadie Smith: Swing Time

ZADIE SMITH
Swing time
Ford.: Dudik Annamária Éva, Helikon, 2019, 594 oldal
Zadie Smith: Swing Time

A táncé a főszerep Zadie Smith  regényében, a Swing time-ban. Az angol író húsz éve robbant be az irodalomba Fehér fogak című regényével, ami díjakat és komoly eladási számokat hozott. Ötödik regénye, a Swing Time a fiatalabb éveihez nyúlik vissza, hiszen Zadie Smith táncolt és jazzt énekelt, és ez a regény kifejezetten a táncról szól, Fred Astaire és Michael Jackson tánclépéseiről ugyanúgy szó esik, mint az afrikai falu törzsi táncáról. A könyv mindkét főszereplője vegyes házasságól származik, az elbeszélő fehér apától, Tracey fehér anyától. A tánciskola lesz az a központi hely, ahol találkoznak és a tánc segítségével lesznek barátok, de útjaik szétválnak: Tracey profi táncos lesz, míg az elbeszélő egy híres énekes asszisztenseként dolgozik New Yorkban egy gambiai falu iskolájának elindításán. 

Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

KALAPOS ÉVA VERONIKA
Ezek voltak az apák
Athenaeum, 2021, 264 oldal
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Kalapos Éva Veronika legújabb regénye, az Ezek voltak az apák egy válás története két idősíkon elmesélve. Az főszereplő, Alexa még kislány, amikor a szülei úgy döntenek, külön folytatják az életüket, és aztán az egész felnövésére kihat az, ahogy emiatt, elszakad, eltávolodik az apjától. A regény két időszakot mesél el, a 2009-es válásét, illetve azt, hogy tíz évvel később hogyan él Alexa.  A lány ekkor húszéves és kortárs táncosként egy fontos versenyre készül, amikor az apja küld neki egy hangfelvételt arról, hogy annak idején ő hogyan élte meg a válást, ez pedig nagy érzelmi feszültséget generál benne. Alexában egy nagyon intenzív lelki folyamat indul el, amely a táncban jut kifejezésre: minden energiáját a koreográfiájára fordítja, amelyben aztán az apjával való kapcsolatát táncolja el.

Kritikánkat a könyvről ITT találjátok, a bemutatóról ITT írtunk, ITT pedig egy podcastet is meghallgathattok róla.

Ms. Columbo Olvas: Válás egy apa szemszögéből [PODCAST]

Kalapos Éva Veronika új regénye, az Ezek voltak az apák volt a Ms. Columbo Olvas első adásának témája. A SZÍN és Goethe Intézet új podcastsorozatában kritikusok vitatják meg kortárs német és magyar női szerzők könyveit. Ezúttal Kállay Eszter, Lapis József és Forgách Kinga beszélgetett. Szóba került többek közt a regényben bemutatott nézőpontok kérdése, a Bambi-motívum, amelyre a cím és a borító is utal, emellett a szereplők közti dinamikákról és a történet közéleti vonatkozásairól is szó esett.  

Tovább olvasok

Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem

Bodor Johanna
Nem baj, majd megértem
Magvető, 2014, 221 oldal
Bodor Johanna: Nem baj, majd megértem könyv

Az 1983-ban induló történet főszereplője 18 éves és balerinának készül. Johanna Bukarestben él értelmiségi szüleivel, azonban a család egy nap úgy dönt, Magyarországra költözik. Először csak a szülők tudnak átjönni, a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradnia a régi viszonyai között, készülni a balettvizsgára, az érettségire; ottani életük felszámolására. Miközben sok szempontból egyedül marad, a helyzet veszélyeket is rejt. Ha belép egy hivatalba, nem lehet benne biztos, hogy ki is jön onnan. Nyomában a titkosrendőrség, valamint a férfiak is, akik egyre többet akarnak tőle. Bodor Johanna regénye felnőtté válásról, a tánc és a balett beavató rítusairól, a testről, és a diktatúrák mindennapjairól mesél. A könyvnek személyes rétegei is vannak, hiszen a szerző maga is balettművész és koreográfus, 1984-ben végezte el tanulmányait a bukaresti Balettintézetben, egy évvel később pedig Magyarországra költözött.

Ha pedig gyerekkönyveket keresel a témában, ezeket ajánljuk:

Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!
Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, mindez pedig jó alkalmat ad arra, hogy a Szívünk rajta matricás könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a tánccal foglalkoznak.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A várandósság alatti hangulatingadozás inspirálta az egyik legvadabb modern táncművet

Ma este mutatják be a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadását Új(ra) lendületben címmel, amelyen három egészen különleges modern táncművet láthatunk.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a gyerekkönyvekkel ünnepeld a tánc világnapját!

Április 29-én a tánc világnapját ünnepeljük, mindez pedig jó alkalmat ad arra, hogy a Szívünk rajta matricás könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a tánccal foglalkoznak.

...
Nagy

A tánc világnapja soha nem volt ilyen szomorú – Maradj otthon #38

Még sosem volt olyan szomorú a tánc világnapja, mint ma, amikor a tánccipők karanténban pihennek szerte a világon. Amióta kitört a járvány, a legelemibb, legfájóbb hiányom a tánc – nincs olyan pótcselekvés, amivel ki lehetne tölteni azt a veszteséget, amit a swingbulik és fesztiválok elmaradása okoz. A tánc az életformám, a heti boldogságadagom, a közösségi életem, a mindennapjaimat meghatározó alapritmus.

Olvass!
...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.