Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Frida Kahlo nemcsak híres festőművész volt, hanem igazi ikon is. Nézz bele ezekbe a felvétekbe, amelyeken ő maga és a férje látható, valamint az otthonuk, a La Casa Azul is.

fk | 2022. április 04. |

Frida Kahlo körül az utóbbi időszakban komoly kultusz alakult ki, ez a kultusz valamelyest elfedi az életművét, ugyanakkor alapot is ad arra, hogy újra felfedezzük magunknak az alkotásait és többet megtudjunk a személyéről is. Tavaly például megjelent egy hiánypótló, grandiózus album a tengerentúlon, amelyben végre összegyűjtötték 152 festményét, emellett fényképek, valamint napló- és levélrészletek is találhatók benne. Nagy szó az is, hogy Frida Kahlo naplója idén végre megjelent magyarul (Szabó T. Anna fordításában), hiszen korábban még nem olvashattuk a teljes szöveget, pedig a feljegyzések sokat hozzáadnak ahhoz, hogy jobban érthessük a festő világát.

Kahlo 1907-ben született, így ő már azok közé a művészek közé tartozott, akinek nemcsak a művei és a naplója maradtak fenn, hanem néhány házi készítésű filmfelvétel is róla. Az Open Culture most egy cikkben összegyűjtötte azokat a videókat, amelyeken látható Kahlo, néhánynak a minőségét fel is javították, így egészen megelevenedik előttünk a művész alakja.

Az egyik ilyen felvételt Ivan Heisler amerikai fotográfus készítette. Ezen Frida Kahlo a férjével, Diego Riverával látható, mellettük pedig a száműzött Lev Trockij és felesége, Natalia Sedova. A Trockij-házaspár 1937 januárjától Kahlóék házában töltötte az idejét, miután kérésükre menedékjogot kaptak Mexikóban. A film 1938-ban készült:

Ezeken a feljavított, színes felvételeken láthatjuk Kahlót rajzolás közben. A képeken emellett férje, Rivera is szerepel, és persze itt is felbukkan Trockij. Egyes feltételezések szerint a fiatal nő 1:17-nél Chavela Vargas zenész, Kahlo szeretője. Kahlo olyan ezeken a felvételeken, mint egy filmsztár:

Ezeken a képeken szintén Kahlo szerepel a férjével. A felvételeket Kahlo szeretője, a magyar származású Muray Miklós készítette, akinek Kahlo egyik híres portréját is köszönhetjük:

Frida Kahlo hangját ezen a felvételen hallhatjuk, bár teljesen biztosan nem tudhatjuk, hogy valójában ő beszél:

A felvételek mellett könyveket is ajánlunk Kahlóról:

Frida Kahlo naplója

-

Idén jelent meg Poketként Frida Kahlo naplója Szabó T. Anna fordításában. A gazdagon illusztrált, különböző színű tintával írt naplót Kahlo az élete utolsó tíz évében vezette. A szenvedélyes és időnként meglepő feljegyzések sorában ugyanúgy találhatunk verseket, elmélkedéseket, mint leírt álmokat. A napló reflektál Kahlo és férje, Diego Rivera viharos kapcsolatára, és megcsodálhatunk benne 70 vízfestményt is. A naplóban felidézte a gyerekkorát, kifejtette a politikai nézeteit, valamint írt arról a több mint 35 operációról is, amit a 17 évesen elszenvedett balesetből származó sérülései miatt kellett elvégezni rajta.

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek
Fordította: Kepes János, Libri Könyvkiadó, 2018, 345 oldal
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

Egy kis fekete füzet áll a mexikói F. G. Haghenbeck regényének középpontjában, egy olyan notesz, amelybe a Halállal titkos egyezséget kötő Frida Kahlo összegyűjti a halottak napján bemutatott áldozati ételek receptjeit. A regény végigköveti a művész életének főbb eseményeit, és Diego Riverától Trockijig felbukkannak benne mindennapjainak fontosabb szereplői, az életrajzi elemeket ugyanakkor át- meg átszövi az a mágikus realizmus, amely Kahlo festményeiről is ismerős lehet.

Örökös fényben és fájdalomban - Könyvek az utánozhatatlan Frida Kahlóról
Tovább olvasok

Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sophie Collins
Infografika - Kahlo
Fordította: Dr. Molnár Csaba, Bookline Könyvek, 2019, 308 oldal
Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, és ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, és hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett. Az Infografika - Kahlo segítségével közérthető infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo világát. 

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk
Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

Február közepén érkezik a napló, amit Frida Kahlo sokféle színű tintával írt, és amiben 70 vízfestmény is található.

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

Szeptemberben egy grandiózus album jelenik meg Frida Kahlo életéről és műveiről angolul. A Frida Kahlo. The Complete Paintings című könyvben az alkotó 152 festménye lesz látható.

...
Beleolvasó

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.