Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Frida Kahlo nemcsak híres festőművész volt, hanem igazi ikon is. Nézz bele ezekbe a felvétekbe, amelyeken ő maga és a férje látható, valamint az otthonuk, a La Casa Azul is.

fk | 2022. április 04. |

Frida Kahlo körül az utóbbi időszakban komoly kultusz alakult ki, ez a kultusz valamelyest elfedi az életművét, ugyanakkor alapot is ad arra, hogy újra felfedezzük magunknak az alkotásait és többet megtudjunk a személyéről is. Tavaly például megjelent egy hiánypótló, grandiózus album a tengerentúlon, amelyben végre összegyűjtötték 152 festményét, emellett fényképek, valamint napló- és levélrészletek is találhatók benne. Nagy szó az is, hogy Frida Kahlo naplója idén végre megjelent magyarul (Szabó T. Anna fordításában), hiszen korábban még nem olvashattuk a teljes szöveget, pedig a feljegyzések sokat hozzáadnak ahhoz, hogy jobban érthessük a festő világát.

Kahlo 1907-ben született, így ő már azok közé a művészek közé tartozott, akinek nemcsak a művei és a naplója maradtak fenn, hanem néhány házi készítésű filmfelvétel is róla. Az Open Culture most egy cikkben összegyűjtötte azokat a videókat, amelyeken látható Kahlo, néhánynak a minőségét fel is javították, így egészen megelevenedik előttünk a művész alakja.

Az egyik ilyen felvételt Ivan Heisler amerikai fotográfus készítette. Ezen Frida Kahlo a férjével, Diego Riverával látható, mellettük pedig a száműzött Lev Trockij és felesége, Natalia Sedova. A Trockij-házaspár 1937 januárjától Kahlóék házában töltötte az idejét, miután kérésükre menedékjogot kaptak Mexikóban. A film 1938-ban készült:

Ezeken a feljavított, színes felvételeken láthatjuk Kahlót rajzolás közben. A képeken emellett férje, Rivera is szerepel, és persze itt is felbukkan Trockij. Egyes feltételezések szerint a fiatal nő 1:17-nél Chavela Vargas zenész, Kahlo szeretője. Kahlo olyan ezeken a felvételeken, mint egy filmsztár:

Ezeken a képeken szintén Kahlo szerepel a férjével. A felvételeket Kahlo szeretője, a magyar származású Muray Miklós készítette, akinek Kahlo egyik híres portréját is köszönhetjük:

Frida Kahlo hangját ezen a felvételen hallhatjuk, bár teljesen biztosan nem tudhatjuk, hogy valójában ő beszél:

A felvételek mellett könyveket is ajánlunk Kahlóról:

Frida Kahlo naplója

-

Idén jelent meg Poketként Frida Kahlo naplója Szabó T. Anna fordításában. A gazdagon illusztrált, különböző színű tintával írt naplót Kahlo az élete utolsó tíz évében vezette. A szenvedélyes és időnként meglepő feljegyzések sorában ugyanúgy találhatunk verseket, elmélkedéseket, mint leírt álmokat. A napló reflektál Kahlo és férje, Diego Rivera viharos kapcsolatára, és megcsodálhatunk benne 70 vízfestményt is. A naplóban felidézte a gyerekkorát, kifejtette a politikai nézeteit, valamint írt arról a több mint 35 operációról is, amit a 17 évesen elszenvedett balesetből származó sérülései miatt kellett elvégezni rajta.

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek
Fordította: Kepes János, Libri Könyvkiadó, 2018, 345 oldal
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

Egy kis fekete füzet áll a mexikói F. G. Haghenbeck regényének középpontjában, egy olyan notesz, amelybe a Halállal titkos egyezséget kötő Frida Kahlo összegyűjti a halottak napján bemutatott áldozati ételek receptjeit. A regény végigköveti a művész életének főbb eseményeit, és Diego Riverától Trockijig felbukkannak benne mindennapjainak fontosabb szereplői, az életrajzi elemeket ugyanakkor át- meg átszövi az a mágikus realizmus, amely Kahlo festményeiről is ismerős lehet.

Örökös fényben és fájdalomban - Könyvek az utánozhatatlan Frida Kahlóról
Tovább olvasok

Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sophie Collins
Infografika - Kahlo
Fordította: Dr. Molnár Csaba, Bookline Könyvek, 2019, 308 oldal
Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, és ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, és hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett. Az Infografika - Kahlo segítségével közérthető infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo világát. 

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk
Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

Február közepén érkezik a napló, amit Frida Kahlo sokféle színű tintával írt, és amiben 70 vízfestmény is található.

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

Szeptemberben egy grandiózus album jelenik meg Frida Kahlo életéről és műveiről angolul. A Frida Kahlo. The Complete Paintings című könyvben az alkotó 152 festménye lesz látható.

...
Beleolvasó

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

...
Nagy

A Duna egy metafora, amely összeköti a régió irodalmát

Hogyan határozza meg és köti össze a Duna az általa érintett országok kultúráját, irodalmát? Egyáltalán miért vált ilyen jelentős hatásúvá a folyó ebben a régióban? Hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban? Többek közt ezekről a kérdésekről esett szó tegnap délután a Panodyssey Café első alkalmán.

A hét könyve
Kritika
A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.