Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Frida Kahlo nemcsak híres festőművész volt, hanem igazi ikon is. Nézz bele ezekbe a felvétekbe, amelyeken ő maga és a férje látható, valamint az otthonuk, a La Casa Azul is.

fk | 2022. április 04. |

Frida Kahlo körül az utóbbi időszakban komoly kultusz alakult ki, ez a kultusz valamelyest elfedi az életművét, ugyanakkor alapot is ad arra, hogy újra felfedezzük magunknak az alkotásait és többet megtudjunk a személyéről is. Tavaly például megjelent egy hiánypótló, grandiózus album a tengerentúlon, amelyben végre összegyűjtötték 152 festményét, emellett fényképek, valamint napló- és levélrészletek is találhatók benne. Nagy szó az is, hogy Frida Kahlo naplója idén végre megjelent magyarul (Szabó T. Anna fordításában), hiszen korábban még nem olvashattuk a teljes szöveget, pedig a feljegyzések sokat hozzáadnak ahhoz, hogy jobban érthessük a festő világát.

Kahlo 1907-ben született, így ő már azok közé a művészek közé tartozott, akinek nemcsak a művei és a naplója maradtak fenn, hanem néhány házi készítésű filmfelvétel is róla. Az Open Culture most egy cikkben összegyűjtötte azokat a videókat, amelyeken látható Kahlo, néhánynak a minőségét fel is javították, így egészen megelevenedik előttünk a művész alakja.

Az egyik ilyen felvételt Ivan Heisler amerikai fotográfus készítette. Ezen Frida Kahlo a férjével, Diego Riverával látható, mellettük pedig a száműzött Lev Trockij és felesége, Natalia Sedova. A Trockij-házaspár 1937 januárjától Kahlóék házában töltötte az idejét, miután kérésükre menedékjogot kaptak Mexikóban. A film 1938-ban készült:

Ezeken a feljavított, színes felvételeken láthatjuk Kahlót rajzolás közben. A képeken emellett férje, Rivera is szerepel, és persze itt is felbukkan Trockij. Egyes feltételezések szerint a fiatal nő 1:17-nél Chavela Vargas zenész, Kahlo szeretője. Kahlo olyan ezeken a felvételeken, mint egy filmsztár:

Ezeken a képeken szintén Kahlo szerepel a férjével. A felvételeket Kahlo szeretője, a magyar származású Muray Miklós készítette, akinek Kahlo egyik híres portréját is köszönhetjük:

Frida Kahlo hangját ezen a felvételen hallhatjuk, bár teljesen biztosan nem tudhatjuk, hogy valójában ő beszél:

A felvételek mellett könyveket is ajánlunk Kahlóról:

Frida Kahlo naplója

-

Idén jelent meg Poketként Frida Kahlo naplója Szabó T. Anna fordításában. A gazdagon illusztrált, különböző színű tintával írt naplót Kahlo az élete utolsó tíz évében vezette. A szenvedélyes és időnként meglepő feljegyzések sorában ugyanúgy találhatunk verseket, elmélkedéseket, mint leírt álmokat. A napló reflektál Kahlo és férje, Diego Rivera viharos kapcsolatára, és megcsodálhatunk benne 70 vízfestményt is. A naplóban felidézte a gyerekkorát, kifejtette a politikai nézeteit, valamint írt arról a több mint 35 operációról is, amit a 17 évesen elszenvedett balesetből származó sérülései miatt kellett elvégezni rajta.

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek
Fordította: Kepes János, Libri Könyvkiadó, 2018, 345 oldal
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

Egy kis fekete füzet áll a mexikói F. G. Haghenbeck regényének középpontjában, egy olyan notesz, amelybe a Halállal titkos egyezséget kötő Frida Kahlo összegyűjti a halottak napján bemutatott áldozati ételek receptjeit. A regény végigköveti a művész életének főbb eseményeit, és Diego Riverától Trockijig felbukkannak benne mindennapjainak fontosabb szereplői, az életrajzi elemeket ugyanakkor át- meg átszövi az a mágikus realizmus, amely Kahlo festményeiről is ismerős lehet.

Örökös fényben és fájdalomban - Könyvek az utánozhatatlan Frida Kahlóról
Tovább olvasok

Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sophie Collins
Infografika - Kahlo
Fordította: Dr. Molnár Csaba, Bookline Könyvek, 2019, 308 oldal
Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, és ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, és hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett. Az Infografika - Kahlo segítségével közérthető infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo világát. 

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk
Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

Február közepén érkezik a napló, amit Frida Kahlo sokféle színű tintával írt, és amiben 70 vízfestmény is található.

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

Szeptemberben egy grandiózus album jelenik meg Frida Kahlo életéről és műveiről angolul. A Frida Kahlo. The Complete Paintings című könyvben az alkotó 152 festménye lesz látható.

...
Beleolvasó

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.