Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Ezeken a házi videókon megnézheted, milyen volt Frida Kahlo!

Frida Kahlo nemcsak híres festőművész volt, hanem igazi ikon is. Nézz bele ezekbe a felvétekbe, amelyeken ő maga és a férje látható, valamint az otthonuk, a La Casa Azul is.

fk | 2022. április 04. |

Frida Kahlo körül az utóbbi időszakban komoly kultusz alakult ki, ez a kultusz valamelyest elfedi az életművét, ugyanakkor alapot is ad arra, hogy újra felfedezzük magunknak az alkotásait és többet megtudjunk a személyéről is. Tavaly például megjelent egy hiánypótló, grandiózus album a tengerentúlon, amelyben végre összegyűjtötték 152 festményét, emellett fényképek, valamint napló- és levélrészletek is találhatók benne. Nagy szó az is, hogy Frida Kahlo naplója idén végre megjelent magyarul (Szabó T. Anna fordításában), hiszen korábban még nem olvashattuk a teljes szöveget, pedig a feljegyzések sokat hozzáadnak ahhoz, hogy jobban érthessük a festő világát.

Kahlo 1907-ben született, így ő már azok közé a művészek közé tartozott, akinek nemcsak a művei és a naplója maradtak fenn, hanem néhány házi készítésű filmfelvétel is róla. Az Open Culture most egy cikkben összegyűjtötte azokat a videókat, amelyeken látható Kahlo, néhánynak a minőségét fel is javították, így egészen megelevenedik előttünk a művész alakja.

Az egyik ilyen felvételt Ivan Heisler amerikai fotográfus készítette. Ezen Frida Kahlo a férjével, Diego Riverával látható, mellettük pedig a száműzött Lev Trockij és felesége, Natalia Sedova. A Trockij-házaspár 1937 januárjától Kahlóék házában töltötte az idejét, miután kérésükre menedékjogot kaptak Mexikóban. A film 1938-ban készült:

Ezeken a feljavított, színes felvételeken láthatjuk Kahlót rajzolás közben. A képeken emellett férje, Rivera is szerepel, és persze itt is felbukkan Trockij. Egyes feltételezések szerint a fiatal nő 1:17-nél Chavela Vargas zenész, Kahlo szeretője. Kahlo olyan ezeken a felvételeken, mint egy filmsztár:

Ezeken a képeken szintén Kahlo szerepel a férjével. A felvételeket Kahlo szeretője, a magyar származású Muray Miklós készítette, akinek Kahlo egyik híres portréját is köszönhetjük:

Frida Kahlo hangját ezen a felvételen hallhatjuk, bár teljesen biztosan nem tudhatjuk, hogy valójában ő beszél:

A felvételek mellett könyveket is ajánlunk Kahlóról:

Frida Kahlo naplója

-

Idén jelent meg Poketként Frida Kahlo naplója Szabó T. Anna fordításában. A gazdagon illusztrált, különböző színű tintával írt naplót Kahlo az élete utolsó tíz évében vezette. A szenvedélyes és időnként meglepő feljegyzések sorában ugyanúgy találhatunk verseket, elmélkedéseket, mint leírt álmokat. A napló reflektál Kahlo és férje, Diego Rivera viharos kapcsolatára, és megcsodálhatunk benne 70 vízfestményt is. A naplóban felidézte a gyerekkorát, kifejtette a politikai nézeteit, valamint írt arról a több mint 35 operációról is, amit a 17 évesen elszenvedett balesetből származó sérülései miatt kellett elvégezni rajta.

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek
Fordította: Kepes János, Libri Könyvkiadó, 2018, 345 oldal
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

Egy kis fekete füzet áll a mexikói F. G. Haghenbeck regényének középpontjában, egy olyan notesz, amelybe a Halállal titkos egyezséget kötő Frida Kahlo összegyűjti a halottak napján bemutatott áldozati ételek receptjeit. A regény végigköveti a művész életének főbb eseményeit, és Diego Riverától Trockijig felbukkannak benne mindennapjainak fontosabb szereplői, az életrajzi elemeket ugyanakkor át- meg átszövi az a mágikus realizmus, amely Kahlo festményeiről is ismerős lehet.

Örökös fényben és fájdalomban - Könyvek az utánozhatatlan Frida Kahlóról
Tovább olvasok

Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sophie Collins
Infografika - Kahlo
Fordította: Dr. Molnár Csaba, Bookline Könyvek, 2019, 308 oldal
Sophie Collins: Infografika - Kahlo

Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, és ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, és hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett. Az Infografika - Kahlo segítségével közérthető infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo világát. 

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk
Tovább olvasok

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

Február közepén érkezik a napló, amit Frida Kahlo sokféle színű tintával írt, és amiben 70 vízfestmény is található.

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

Szeptemberben egy grandiózus album jelenik meg Frida Kahlo életéről és műveiről angolul. A Frida Kahlo. The Complete Paintings című könyvben az alkotó 152 festménye lesz látható.

...
Beleolvasó

Frida Kahlo világa infografikákban tárul elénk

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkozó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Szórakozás

Dűne 2.: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.