Örökös fényben és fájdalomban - Könyvek az utánozhatatlan Frida Kahlóról

.konyvesblog. | 2018. július 10. |

A napokban nyílt a Magyar Nemzeti Galériában Mexikó jelen pillanatban legizgalmasabb és legértékesebb kulturális ikonjának, Frida Kahlónak kiállítása. A ráhangolódáshoz mutatunk néhány könyvet, melyek Frida Kahlo tragikus, de annál eseménydúsabb életét és szuggesztív művészetét dolgozzák fel.

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve - Rejtélyek, vágyak, receptek

Fordította: Kepes János, Libri Könyvkiadó, 2018, 345 oldal, 2999 HUF

 

Egy kis fekete füzet áll a mexikói F. G. Haghenbeck regényének középpontjában, egy olyan notesz, amelybe a Halállal titkos egyezséget kötő Frida Kahlo összegyűjti a halottak napján bemutatott áldozati ételek receptjeit. A regény végigköveti a művész életének főbb eseményeit, és Diego Riverától Trockijig felbukkannak benne mindennapjainak fontosabb szereplői, az életrajzi elemeket ugyanakkor át- meg átszövi az a mágikus realizmus, amely Kahlo festményeiről is ismerős lehet.

Gerry Souter: Frida Kahlo

Gerry Souter: Frida Kahlo

Fordította: Németh Anikó Annamária, Gabo Kiadó, 2007, 160 oldal, 5500 HUF

 

A művek felől vázolja fel az életutat Gerry Souter, aki a kompozíciók alapján igyekszik bemutatni Frida Kahlo életének meghatározó állomásait. A testi fájdalmak nemcsak a mindennapjaira, de a művészetére is hatással voltak (hatévesen gyermekbénulásban eldeformálódott a lába, tizennyolc évesen buszbalesetben szenvedett maradandó sérülést), de mindezek ellenére, valamint tehetségének és kitartásának köszönhetően maradandót alkotott. A kötet képi anyaga ezekből ad ízelítőt.

Slavenka Drakulic: Frida, avagy a fájdalomról

Slavenka Drakulic: Frida, avagy a fájdalomról

Fordította: Gállos Orsolya, Libri Könyvkiadó, 2012, 152 oldal

 

A szenvedés és a nőiség a szervezőeleme Slavenka Drakulic regényének, melyben a művész halálos ágyán fekve emlékezik vissza az életére, melyben a fény és az árnyék, a művészi sikerek és a magánéleti kudarcok váltogatták egymást. Fontos szempont ugyanakkor, hogy Kahlo az örökös fájdalom ellenére újra és újra az alkotás és az élet mellett döntött. A horvát származású szerző maga is jól ismeri ezt a sokarcú világot, hiszen több évtizede cukorbetegséggel küzd és már átesett egy veseátültetésen is, könyve emiatt pedig plusz önéletrajzi árnyalatot is kapott.

Andrea Kettenmann: Frida Kahlo 1907-1954: Fájdalom és szenvedély

Andrea Kettenmann: Frida Kahlo 1907-1954: Fájdalom és szenvedély

Vince Kiadó, 2011, 96 oldal, 3995 HUF

 

A TASCHEN-sorozat részeként jelent meg Andrea Kettenmann kötete, amely a lázadó lánytól kezdve a megsebzett asszonyon át a sikeres művészig számtalan arcát felvillantja Frida Kahlónak. A kötet kronologikusan mutatja be a művészi életutat, a könnyen olvasható életrajzot pedig számos képpel, grafikával illusztrálja, amiből kirajzolódik Frida Kahlo egészen egyedülálló és semmi mással össze nem téveszthető művészeti stílusa.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.