A francia gazdasági miniszter könyvének szexjelenete kellemetlen helyzetbe hozza Macront

A francia gazdasági miniszter könyvének szexjelenete kellemetlen helyzetbe hozza Macront

A franciák nagy része dühöng vagy gúnyolódik Bruno Le Maire könyvének szexjelenetén, mely nagyon hamar az érdeklődés középpontjába került. A francia gazdasági miniszter most megjelent regényének szókimondó szexjelenete újabb kihívás elé állítja a kormányt éppen akkor, amikor a nyugdíjkorhatár emelése miatti dühöt és elégedetlenséget próbálja megfékezni.

ko | 2023. május 03. |

A Bruno Le Maire gazdasági miniszter által írt Fugue Américaine (Amerikai szökés) című regény kínos szexjelenete feldühítette az ellenzéki politikusokat, és kormányellenes szlogeneket és falfirkákat inspirált az utcai tüntetéseken is, miközben a kormány a nyugdíjkorhatár emelése miatt kialakult politikai válságot próbálja megfékezni. A regény néhány órával azelőtt jelent meg, hogy a Fitch Ratings leminősítette az országot a múlt héten, ezzel is táptalajt adva a vádaknak, melyek szerint

a regény írása elvonta Le Maire figyelmét a gazdaságról és az inflációról. 

A miniszter könyve fiktív történet Vladimir Horowitz zongoraművészről két testvér perspektíváján keresztül, akik Kubába utaznak, hogy részt vegyenek a zenész egyik koncertjén. A kötetből a 11. fejezetben olvasható szexjelenet az, amely nagyon gyorsan hírhedtté vált, és arra késztette a francia humoristákat és a kormány tevékenységét bírálókat, hogy gúnyt űzzenek Le Maire miniszterből.

A France Info közszolgálati műsorszolgáltató azt mondta, hogy a Julia nevű karaktert felvonultató szexjelenetet „gúnnyal és elképedéssel fogadták”, míg a Huffington Post francia kiadása azt a címet adta a történetének, hogy

Bruno Le Maire egy ánuszról írt, és erre senki nem állt készen.

A humorista Sophia Aram felolvasta a szexjelenetet a legnépszerűbb francia rádióállomáson a Spandau Ballet zenéjére, miközben a térdre kényszerített gazdasággal viccelt. Olivier Varlan történész a Twitteren azzal élcelődött, hogy a kormánynak pszichológiai forródrótot kellene létrehoznia azok számára, akik véletlenül bukkantak a fejezetre. A díjnyertes francia regényíró, Nicolas Mathieu pedig felajánlotta, hogy újraírja a jelenetet. 

A politikusok persze azonnal politikai síkra terelték a dolgot: „Egy olyan időszakban, amikor a franciák ennyire aggódnak az infláció miatt, tényleg van egy perc, egy óra, egy hét a gazdasági miniszter idejéből, amit erotikus jelenetek megírására kell szentelnie?” – tette fel a kérdést François Ruffin, a radikális baloldali párt, a La France Insoumise képviselője. Thomas Portes, ugyanannak a pártnak a tagja a Twitteren ezt írta: „Az infláció robbanásszerű, emberek milliói nem tudnak mit enni, nem tudják megtölteni a hűtőjüket, fizetni a lakbért. Franciaország ráadásul a nyugdíjreform ellen küzd. És ebben a válságos időszakban Bruno Le Maire miniszter regényeket ír. A végsőkig megvetnek mindenkit, ez nem jelenthet mást.” 

Le Maire, aki megdöbbent a regényének szentelt médiaérdeklődésen, azt magyarázta, hogy az írás a hobbija. „Sokan kérdezik tőlem, hogyan találok időt az írásra, amikor miniszter vagyok” – írta a közösségi médiában. „Vannak, akik kertészkednek vagy kirándulnak, én pedig írok” – mondta, mikor egy tévéműsorban beszámolt róla, hogy kizárólag az ünnepek alatt, hétvégén és hajnali ötkor, közvetlenül ébredés után ír. Le Maire, aki korábban Nicolas Sarkozy jobboldali pártjához tartozott, és Macron 2017-es hivatalba lépése óta gazdasági miniszter, öt könyvet jelentetett meg a francia gazdaság irányítása mellett. A legutóbbi vita Macron kormánya körül egyébként szintén nagyon friss: április elején  Marlène Schiappa szociális gazdasági államtitkár a Playboynak pózolt, éppen a nyugdíjtörvény elleni tüntetések csúcspontján.  

A Liberation című baloldali napilap számításai szerint egyébként Le Maire többet írt 2017-es gazdasági miniszteri hivatalba lépése óta, mint közeli barátja, a megosztó regényíró, Michel Houellebecq ugyanebben az időszakban.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

A Nobel-díjas Annie Ernaux átfogó kivizsgálást kövel annak a négy diáklánynak az ügyében, akik azt állítják, szexuális erőszak érte őket a rendőrök részéről egy tüntetés után.

...
Hírek

James Frey nyerte a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat

...
Hírek

Fideszes politikusok is reagáltak Demeter Szilárd kultúrakukázós kijelentéseire

Fürjes Balázs szerint, aki hatalmi pozícióban van, ne akarjon nevelni, Gulyás Dénes levenné a sakktábláról Demetert. Közben Demeter is reagált a kritikákra.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir