A francia gazdasági miniszter könyvének szexjelenete kellemetlen helyzetbe hozza Macront

A francia gazdasági miniszter könyvének szexjelenete kellemetlen helyzetbe hozza Macront

A franciák nagy része dühöng vagy gúnyolódik Bruno Le Maire könyvének szexjelenetén, mely nagyon hamar az érdeklődés középpontjába került. A francia gazdasági miniszter most megjelent regényének szókimondó szexjelenete újabb kihívás elé állítja a kormányt éppen akkor, amikor a nyugdíjkorhatár emelése miatti dühöt és elégedetlenséget próbálja megfékezni.

ko | 2023. május 03. |

A Bruno Le Maire gazdasági miniszter által írt Fugue Américaine (Amerikai szökés) című regény kínos szexjelenete feldühítette az ellenzéki politikusokat, és kormányellenes szlogeneket és falfirkákat inspirált az utcai tüntetéseken is, miközben a kormány a nyugdíjkorhatár emelése miatt kialakult politikai válságot próbálja megfékezni. A regény néhány órával azelőtt jelent meg, hogy a Fitch Ratings leminősítette az országot a múlt héten, ezzel is táptalajt adva a vádaknak, melyek szerint

a regény írása elvonta Le Maire figyelmét a gazdaságról és az inflációról. 

A miniszter könyve fiktív történet Vladimir Horowitz zongoraművészről két testvér perspektíváján keresztül, akik Kubába utaznak, hogy részt vegyenek a zenész egyik koncertjén. A kötetből a 11. fejezetben olvasható szexjelenet az, amely nagyon gyorsan hírhedtté vált, és arra késztette a francia humoristákat és a kormány tevékenységét bírálókat, hogy gúnyt űzzenek Le Maire miniszterből.

A France Info közszolgálati műsorszolgáltató azt mondta, hogy a Julia nevű karaktert felvonultató szexjelenetet „gúnnyal és elképedéssel fogadták”, míg a Huffington Post francia kiadása azt a címet adta a történetének, hogy

Bruno Le Maire egy ánuszról írt, és erre senki nem állt készen.

A humorista Sophia Aram felolvasta a szexjelenetet a legnépszerűbb francia rádióállomáson a Spandau Ballet zenéjére, miközben a térdre kényszerített gazdasággal viccelt. Olivier Varlan történész a Twitteren azzal élcelődött, hogy a kormánynak pszichológiai forródrótot kellene létrehoznia azok számára, akik véletlenül bukkantak a fejezetre. A díjnyertes francia regényíró, Nicolas Mathieu pedig felajánlotta, hogy újraírja a jelenetet. 

A politikusok persze azonnal politikai síkra terelték a dolgot: „Egy olyan időszakban, amikor a franciák ennyire aggódnak az infláció miatt, tényleg van egy perc, egy óra, egy hét a gazdasági miniszter idejéből, amit erotikus jelenetek megírására kell szentelnie?” – tette fel a kérdést François Ruffin, a radikális baloldali párt, a La France Insoumise képviselője. Thomas Portes, ugyanannak a pártnak a tagja a Twitteren ezt írta: „Az infláció robbanásszerű, emberek milliói nem tudnak mit enni, nem tudják megtölteni a hűtőjüket, fizetni a lakbért. Franciaország ráadásul a nyugdíjreform ellen küzd. És ebben a válságos időszakban Bruno Le Maire miniszter regényeket ír. A végsőkig megvetnek mindenkit, ez nem jelenthet mást.” 

Le Maire, aki megdöbbent a regényének szentelt médiaérdeklődésen, azt magyarázta, hogy az írás a hobbija. „Sokan kérdezik tőlem, hogyan találok időt az írásra, amikor miniszter vagyok” – írta a közösségi médiában. „Vannak, akik kertészkednek vagy kirándulnak, én pedig írok” – mondta, mikor egy tévéműsorban beszámolt róla, hogy kizárólag az ünnepek alatt, hétvégén és hajnali ötkor, közvetlenül ébredés után ír. Le Maire, aki korábban Nicolas Sarkozy jobboldali pártjához tartozott, és Macron 2017-es hivatalba lépése óta gazdasági miniszter, öt könyvet jelentetett meg a francia gazdaság irányítása mellett. A legutóbbi vita Macron kormánya körül egyébként szintén nagyon friss: április elején  Marlène Schiappa szociális gazdasági államtitkár a Playboynak pózolt, éppen a nyugdíjtörvény elleni tüntetések csúcspontján.  

A Liberation című baloldali napilap számításai szerint egyébként Le Maire többet írt 2017-es gazdasági miniszteri hivatalba lépése óta, mint közeli barátja, a megosztó regényíró, Michel Houellebecq ugyanebben az időszakban.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

A Nobel-díjas Annie Ernaux átfogó kivizsgálást kövel annak a négy diáklánynak az ügyében, akik azt állítják, szexuális erőszak érte őket a rendőrök részéről egy tüntetés után.

...
Hírek

James Frey nyerte a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat

...
Hírek

Fideszes politikusok is reagáltak Demeter Szilárd kultúrakukázós kijelentéseire

Fürjes Balázs szerint, aki hatalmi pozícióban van, ne akarjon nevelni, Gulyás Dénes levenné a sakktábláról Demetert. Közben Demeter is reagált a kritikákra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...
Nagy

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

Deres Kornéliát a Késelés villával című irodalmi beszélgetésen a Könyvesen megjelent esszésorozata kapcsán kérdezték arról, hogy mi a baj a magyar irodalmi életben. Körbejárták az írók fölötti gyámkodás, az alulfizetettség, a közegben tapasztalható bántalmazás és szerhasználat problémáit, végül a gyógyulás lehetséges útjairól is szó esett. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán