James Frey nyerte a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat

James Frey nyerte a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat

.konyvesblog. | 2018. december 04. |

james_frey_10818_kisebb.jpg

Kép forrása

Tizenöt évvel ezelőtt James Frey drogfüggőségéről szóló Millió apró darabban című önéletrajzi könyvével aratott hatalmas sikereket, legújabb, Katerina című regényével azonban egészen más jellegű elismerésekben van része: idén ugyanis ő nyerte el a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat. 

Pedig akadt jó pár igazán neves és népszerű kihívója, a díj rövidlistáján többek közt olyan írók szerepeltek, mint az örök Nobel-esélyesként emlegetett Murakami Haruki, az ír származású Julian Gough vagy a Man Booker-jelölt Gerard Woodward (érdekesség, hogy nőket idén nem jelöltek a díjra). 

Frey Katerina című regényével érdemelte ki a jutalmat, amely egy fiatal amerikai író palántáról, Jay-ről szól, aki Párizs környékét járva iszogat és kalandozik, javarészt egy norvég modell, Katerina társaságában. A díjat odaítélő zsűri azzal magyarázta döntését, hogy a könyv több jelenete is felkeltette az érdeklődésüket, de a leginkább a párizsi fürdőszobában zajló aktus leírása ragadta meg a figyelmüket, amelyben Frey egymás után nyolcszor is utalást tesz az ejakulációra. 

A szerző maga azt nyilatkozta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy átveheti ezt a nagy presztízsű díjat. Egyben gratulált a többi döntősnek is, akik révén az elmúlt évben igazán élvezetes olvasmányokban lehetett része. 

A Literary Review díját 1993 óta osztják ki. A korábbi években olyan írók nyerték el, mint Christopher Bollen, Giles Coren, Morrissey, Tom Wolfe vagy Norman Mailer. Az elismerésnek azonban korántsem mindenki örült annyira, mint Frey. 

Forrás: The Guardian