James Frey nyerte a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat

James Frey nyerte a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat

.konyvesblog. | 2018. december 04. |

james_frey_10818_kisebb.jpg

Kép forrása

Tizenöt évvel ezelőtt James Frey drogfüggőségéről szóló Millió apró darabban című önéletrajzi könyvével aratott hatalmas sikereket, legújabb, Katerina című regényével azonban egészen más jellegű elismerésekben van része: idén ugyanis ő nyerte el a legrosszabb irodalmi szexjelenetért járó díjat. 

Pedig akadt jó pár igazán neves és népszerű kihívója, a díj rövidlistáján többek közt olyan írók szerepeltek, mint az örök Nobel-esélyesként emlegetett Murakami Haruki, az ír származású Julian Gough vagy a Man Booker-jelölt Gerard Woodward (érdekesség, hogy nőket idén nem jelöltek a díjra). 

Frey Katerina című regényével érdemelte ki a jutalmat, amely egy fiatal amerikai író palántáról, Jay-ről szól, aki Párizs környékét járva iszogat és kalandozik, javarészt egy norvég modell, Katerina társaságában. A díjat odaítélő zsűri azzal magyarázta döntését, hogy a könyv több jelenete is felkeltette az érdeklődésüket, de a leginkább a párizsi fürdőszobában zajló aktus leírása ragadta meg a figyelmüket, amelyben Frey egymás után nyolcszor is utalást tesz az ejakulációra. 

A szerző maga azt nyilatkozta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy átveheti ezt a nagy presztízsű díjat. Egyben gratulált a többi döntősnek is, akik révén az elmúlt évben igazán élvezetes olvasmányokban lehetett része. 

A Literary Review díját 1993 óta osztják ki. A korábbi években olyan írók nyerték el, mint Christopher Bollen, Giles Coren, Morrissey, Tom Wolfe vagy Norman Mailer. Az elismerésnek azonban korántsem mindenki örült annyira, mint Frey. 

Forrás: The Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.