Elena Ferrante gyerekként sokat füllentett, íróként mégis a felnőttek hazugságai inspirálták

Elena Ferrante gyerekként sokat füllentett, íróként mégis a felnőttek hazugságai inspirálták

Egyetlen nap, és megjelenik Elena Ferrante legújabb regénye, A felnőttek hazug élete (kritikánkat ITT olvashatod a könyvről). Az olasz író híresen rejtőzködő életet él, interjút sem nagyon ad, most viszont kivételt tett, igaz, nem egyetlen embernek nyilatkozott, hanem soknak – pontosabban lehetőséget adott a fordítóinak és a könyveit árusító boltok alkalmazottainak, hogy kérdezzenek tőle egyet. A válaszok a Guardianben jelentek meg.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 31. |

A kérdezők között van magyar fordítója, Király Kinga Júlia is, aki arra mutatott rá, hogy a Nápolyi regények-tetralógia két főhősével ellentétben, akik évtizedekig küzdöttek a szabadságuk kivívásáért, az új regény Giovannája nagyon gyorsan emancipálódik. Vajon egy különleges helyzetről vagy egy nemzedéki váltásról beszélhetünk ez esetben? Ferrante válaszában kifejtette, hogy Giovanna nagyon messze van Lila és Lenù világától, hiszen rendkívül jó (szekularizált, „szuper demokratikus”) oktatásban részesült, és szülei, akik mindketten tanárok, ugyancsak arra számítanak, hogy a lányukból felnőtt korában szabad és független nő lesz. Ám egy apró esemény megakasztja ezt a folyamatot és a lány egy álnok világ hibás termékeként kezd magára tekinteni. Kétségbeesetten igyekszik megszabadulni mindattól, amit a neveltetése rótt rá, akárcsak Lenù és Lila. Ám ahhoz, hogy a két lány kiszakadhasson a szegénységből, az eszközöket fáradságos munkával kell megteremteniük, velük ellentétben viszont Giovannának már rendelkezésére állnak otthon ezek az eszközök, így lényegében az a világ adja a kezébe, amely ellen felhasználja majd azokat. Ő tehát már fel van szerelkezve a lázadáshoz, ugyanakkor egy ilyen folyamat rendkívül kockázatos, hiszen megvan az esélye, hogy mindeközben elveszítjük saját magunkat.

Elena Ferrante
A felnőttek hazug élete
Ford.: Király Kinga Júlia, Park, 2020, 336 oldal

Egy norvég könyvesboltos a regény inspirációjáról faggatta az írót, Ferrante pedig elmesélte, hogy gyerekként hazudós volt és gyakran megbüntették a füllentéseiért. 14 éves volt, amikor – rengeteg megaláztatás után – úgy döntött, ideje felnőni és felhagyni a hazudozással. Ám lassan rájött, hogy miközben az ő gyerekes hazugságait főként a képzelete táplálta, addig a hazugságokat máskülönben ellenző felnőttek nagyon is könnyen hazudtak saját maguknak és másoknak is, így a hazugság egy olyan alapvető eszközként tűnt fel, ami mintha következetességet, értelmet adott volna, és lehetővé tette a felnőttek számára, hogy – mások mellett – egyfajta tekintélyként jelenjenek meg a gyerekek előtt. Ez a kamaszkori benyomás később nagyban inspirálta Giovanna történetét.

Ha már kamaszkor: egy német könyvkereskedő megjegyezte, hogy a Nápolyi regényekben a két lánynak fontos olvasmánya volt a Kisasszonyok, de vajon milyen irodalmi alakok tették a legnagyobb benyomást a serdülő Ferrantéra? Az író saját bevallása szerint fiatalon falta azokat a könyveket, amelyek női szereplői balvégzetű életet voltak kénytelen élni egy ádáz és igazságtalan világban. Házasságtörést követtek el, vagy más módon szegték meg a szabályokat. 12 és 16 éves kora között bőszen kereste azokat a könyveket, amelyek címében női név szerepelt: : Moll Flanders, Jane Eyre, Tess of the d’Urbervilles (magyarul: Egy tiszta nő), Effi Briest, Bovaryné, Anna Karenina. Ám az a könyv, amelyet szenvedélyesen újra- és újraolvasott, az Üvöltő szelek volt. Még mai napig is rendkívülinek találja a szerelem ábrázolását ebben a könyvben, és Catherine-t olyan szereplőnek, akit időről időre fel kell keresnie – nagyon sokat segített neki abból a szempontból is, hogy írás közben kerülje a negédes női szereplők megalkotását. 

Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen - Könyves magazin

Hogy Elena Ferrante új könyvének megjelenése eseményszámba megy, jól mutatja az is, hogy olasz kiadója mostanra nagyon profin építette fel a kampányát - először csak a megjelenés dátumát lehetett tudni, de sem a címről, sem pedig a cselekményről nem árultak el semmit.

Természetesen a kérdések sorából nem maradhatott ki Nápoly sem, és Ferrante elmesélte, hogy bár rengeteg helyen járt a világban, és sok jegyzete van például Koppenhágáról, de szerinte ha írni szeretnénk róla, akkor nagyon fontos jól ismerni az adott helyet, máskülönben felületessé, felszínessé válhat az írásunk. Nápoly különleges helyet foglal el az életében, hiszen onnan származik, a város a része, és azzal, hogy újra- és újra ír róla, azzal saját magát is egyre tisztábban látja. Egy másik kérdésre adott válaszában Ferrante kiemelte azt is, hogy a várostól eltávolodó női szereplői egy olyan nyelvet hoztak létre maguknak, amely az önállósodásukhoz, az emancipációjukhoz kötődik, és szembeállítható azzal a dialektusos környezettel, amelyben felnőttek, és amely annyi kínt okozott nekik gyerekként. Ám ez az olasz nyelv törékeny, és válsághelyzetekben az emocionálisabb dialektus kerekedik felül, ez pedig egyértelmű jele annak, hogy a múlt és a jelen – magában a nyelvben is – fájdalmasan összekeveredik. Ferrante ugyanakkor nagyon fontosnak tartotta kiemelni, hogy soha nem utánozza a dialektust, hanem hagyja, hogy az gejzírként törjön elő.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

15 fordító közösen olvas fel Ferrante új regényéből

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Elena Ferrante legújabb regényének, A felnőttek hazug életének világpremierje is tolódott a koronavírus-járvány miatt. A tervek szerint szeptemberben azonban már kézbe vehetjük az új könyvet, sőt a legfrissebb hírek szerint sorozat is forgatnak belőle. A történetről most egy szuper videó is készült, amelyen Ferrante 15 fordítója olvas fel belőle.

...
Hírek

Sorozat készül Elena Ferrante új regényéből

Az olasz Elena Ferrante az utóbbi években a sorozatkészítők nagy kedvence lett - alig pár napja írtunk mi is arról, hogy hamarosan forog a Briliáns barátnőm harmadik évada, a legújabb hírek szerint pedig sorozat készül a magyarul majd ősszel megjelenő új regényéből is.

...
Összekötve

Ferrante a felnőttek hazug életét is megírta - Összekötve Tönkő Verával Elena Ferrante-ról 

Szeptemberben jelenik meg Elena Ferrante A felnőttek hazug élete című legújabb regénynek. Tönkő Vera, a Park Kiadó főszerkesztőjével új könyv kapcsán a híres Nápolyi regényekről, és magáról a titokzatos íróról beszélgettünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Te is keresed a helyed? ‒ Olvass bele Tallér Edina párkapcsolati road movie-jába!

A Jóemberek gazdag iróniával, a főváros és vidék között tévelygő szereplők életén keresztül festi meg Magyarországot. Van esély a hazatalálásra? Működhet úgy egy párkapcsolat, ha senki sem tudja, hol a helye? Olvasd el a Prae gondozásában megjelent regény egy részletét!

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

Háy János új regényének szereplői közt találsz két töritanárt, három színésznőt, három magyartanárnőt, két pszichológust, egy sátoraljaújhelyi könyvtárost és magát az elbeszélőt is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállatot. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Náray Tamás új Barbara-regényében az élet mindig igent mond a folytatásra – Olvass bele!

Náray Tamás lenyűgöző, korszakokon és országokon átívelő családregénye a záróakkordjaihoz ér. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Szerelmekben és idegen városokban keresi az otthont az emigrációt választó magyar
...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

A nagysikerű Bolyai után öt évvel megjelent Láng Zsolt legújabb regénye, Az emberek meséje. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel méhekről, véletlenről, apa-fiú kapcsolatokról.

Hírek
...
Beleolvasó

Kukorelly Endre új könyvében semmi teteje semminek ‒ Olvass bele!

...
Szórakozás

Cannes-ban mutatják be a legszebb francia szöveg új adaptációját

...
Beleolvasó

Te is keresed a helyed? ‒ Olvass bele Tallér Edina párkapcsolati road movie-jába!

...
Szórakozás

A Tompa Andrea és Halász Rita regényeiből készült adaptációkat hamarosan színházban is láthatod

...
Alkotótárs

Kerber Balázs: A nyelv és az atmoszféra nekem fontosabb versíráskor [Podcast]

...
Szórakozás

Bölcs hangok, varázslatos könnyek és újabb lábjegyzet Platónhoz – Margózik a Könyves III.

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Nobel-díjas Ishiguro összeállt egy jazzdívával, és ebből már egy közös kötet is született

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk