Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó

Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó

.konyvesblog. | 2015. október 02. |

margodij_2.jpgA Margó Irodalmi Fesztivál zsűrije háromra szűkítette a Margó-díj esélyeseinek névsorát, így október 10-én Babiczky Tiborért, Mán-Várhegyi Rékáért és Totth Benedekért lehet szorítani a Toldiban. A nyertes szerző 500 ezer forintos összdíjjal lesz gazdagabb, az Aegon-díj győztese, vagyis 2015-ben Péterfy Gergely mentorként segíti. A nyertes kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a karácsonyi időszakban a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít belőle.

A Margó-díj célja, hogy a pályakezdő írókra is nagyobb figyelem vetüljön, a rengeteg nevezett elsőkönyv pedig azt mutatja, hogy bőven van miből válogatni. A shortlistet, amelyből a zsűri kiválasztotta a három esélyest, ITT találjátok. 

A Margó-díj rövidlistásai voltak:

Sára Júlia: Komoly kitartás kell az egy helyben üléshez

Bíró Zsófia: Eleinte véres horrorba hajló krimit akartam írni

Kollár-Klemencz Lszló: Az édesanyám tette számomra is elfogadhatóvá, hogy írok

Papp-Zakor Ilka sós könnyekből írt novellákat

Láng Orsolya: Csak arról tudok írni, ami megérint, és csak addig, amíg érdekel

Sirbik Attila: Az őszinteségnek is vannak határai

Péntek Orsolya megírta, amit megfesteni már nem lehetett

A Margó-díj esélyesei:

Babiczky Tibor: Magas tenger

Babiczky Tibor: Magas tenger

Magvető Könyvkiadó, 2014, 180 oldal, 2490 HUF

 

A tavalyi év örömteli meglepetése volt Babiczky Tibor prózabemutatkozása, még akkor is, ha rendhagyóan provokatív debütálással rögtön kivette a krimijéből a nyomozást és a tettest. Maradt egy nyomozónak nevezett, napi két szál cigit szívó, piás nyomozó és a bűn. A Magas tenger minden mondatán érezni, hogy egy több verseskötetet publikáló szerző jegyzi, borzasztó jó mondatok és jelenbeli történetek, többek között az árvízzel harcoló miniszterelnökkel és egy Esterházy-színdarab premierjével a háttérben. Például: "A nyomozó félt a testtől. A hústól, a vértől. A sajátjától is. Minden tapasztalata azt bizonyította, hogy nem tudja megmenteni. A test menthetetlen. Egy sikló, egy ember, ő maga. Az ijesztette meg leginkább, hogy ebben a menthetetlen hústömegben kapott otthont a lélek. Az ő munkája akkor kezdődött, amikor a test végképp magára maradt." (33.) (vl)

Kritikánk a könyvről>> 

Olvass bele a Magas tengerbe>>

Év elején a KönyvesMagazinba beválasztottuk az öt legígéretesebb elsőkönyves közé>> 

A nyomozó sem tudja helyrebillenteni a világ rendjét (interjú)>> 

Babiczky Tibornak a nyomozó adta meg a szikrát>>

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen

JAK-PRAE.HU Kft., 2014, 220 oldal

 

Néha tényleg csak az kell, hogy legyen valaki, aki felkapja a fejét, hogy elsőként és helyettünk is ráfókuszáljon arra, akire érdemes. Ez megvalósulhat díj formájában, vagy lehet néhány dicsérő szó, bármi, ami megadja a kezdő lökést az írónak, és a bátorítást az olvasónak. Valami ilyesmi történt 2013-ban Mán-Várhegyi Rékával is, aki először megnyerte a JAKkendő-díjat, majd 2014-ben a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, év elején mi is beválasztottuk a legígéretesebb első prózakötetesek közé, idén pedig ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Mindez persze nem jött magától: kellett hozzá egy sajátos hang és szemlélet, meg persze egy nagy adag hétköznapi boldogtalanság, a mesebelit is felülmúló groteszk helyzetek, amikor a legkisebb királyfi mondjuk csak a bulimiás vagy a depressziós közül választhat, a férj meg törődhet bele, hogy minden reggel egy aranylábú mellett ébred. A Boldogtalanság az Auróra-telepen önálló életét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kezdőnovellából azután kisfilm lett, melyet a Friss Hús fődíjjal ismert el. Mán-Várhegyi Rékánál pedig mintha egy gát szakadt volna át, azóta jelent meg ifjúsági és gyerekkönyve is, de ettől még a Boldogtalanság az Auróra-telepen című könyve az, amelyet nagyon sokáig vele fogunk azonosítani. (KissOrsi)

Az öt legígéretesebb elsőkönyves: Mán-Várhegyi Réka >>

Olvasói kritika a könyvről >>

Mán-Várhegyi Réka: Rájöttem, hogy ha írni akarok, akkor írnom kell, lehetőleg minél többször>>

Totth Benedek: Holtverseny

Totth Benedek: Holtverseny

Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal, 2990 HUF

 

Totth Benedek debütáló regénye, a Holtverseny úgy vágta fejbe az egyszeri recenzenst, mint szobányi hülyegyereket a felismerés, hogy de igen, a pisztoly mégis töltve volt. Villámgyorsan a hét könyve lett nálunk, például azért mert a "nihil (...) talán még soha nem volt ilyen szórakoztató, ennek kulcsa pedig nem is annyira a sztori, mint inkább a nyelv. Totth Benedek egészen egyszerűen érzi, hogyan kell megszólaltatni hőseit. A Holtversenykamaszai nem béna utánzatok, szövegeik alapján szembejöhetnének velünk bárhol az utcán. Káromkodásaikban, trágár kiszólásaikban még sincs semmi öncélúság, és szerencsére semmi rosszul értelmezett szépelgés sem. Az itt-ben és a most-ban élnek: ők már a Csillagok háborúján szocializálódtak, a kémiáról a Breaking Bad jut eszükbe, a kihalt belvárosról meg a Walking Dead". A könyvből film is készül, az írónak helye volt alegígéretesebb-listánkon; Totth Benedek a Margón elengedte a csilis vibrátort, ezenfelül pedig bebizonyította, hogy az akkus metszőollóval bizony nem csak bukszusokat lehet formára nyírni. (KissOrsi)

Kritikánk a könyvről >>

Az öt legígéretesebb elsőkönyves: Totth Benedek >>

Podcast a szerzővel >>

Totth Benedek: Valószínűleg elkerülhetetlen, hogy egy idő után a történet elnyelje az embert>>

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.