Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó

Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó

.konyvesblog. | 2015. október 02. |

margodij_2.jpgA Margó Irodalmi Fesztivál zsűrije háromra szűkítette a Margó-díj esélyeseinek névsorát, így október 10-én Babiczky Tiborért, Mán-Várhegyi Rékáért és Totth Benedekért lehet szorítani a Toldiban. A nyertes szerző 500 ezer forintos összdíjjal lesz gazdagabb, az Aegon-díj győztese, vagyis 2015-ben Péterfy Gergely mentorként segíti. A nyertes kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a karácsonyi időszakban a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít belőle.

A Margó-díj célja, hogy a pályakezdő írókra is nagyobb figyelem vetüljön, a rengeteg nevezett elsőkönyv pedig azt mutatja, hogy bőven van miből válogatni. A shortlistet, amelyből a zsűri kiválasztotta a három esélyest, ITT találjátok. 

A Margó-díj rövidlistásai voltak:

Sára Júlia: Komoly kitartás kell az egy helyben üléshez

Bíró Zsófia: Eleinte véres horrorba hajló krimit akartam írni

Kollár-Klemencz Lszló: Az édesanyám tette számomra is elfogadhatóvá, hogy írok

Papp-Zakor Ilka sós könnyekből írt novellákat

Láng Orsolya: Csak arról tudok írni, ami megérint, és csak addig, amíg érdekel

Sirbik Attila: Az őszinteségnek is vannak határai

Péntek Orsolya megírta, amit megfesteni már nem lehetett

A Margó-díj esélyesei:

Babiczky Tibor: Magas tenger

Babiczky Tibor: Magas tenger

Magvető Könyvkiadó, 2014, 180 oldal, 2490 HUF

 

A tavalyi év örömteli meglepetése volt Babiczky Tibor prózabemutatkozása, még akkor is, ha rendhagyóan provokatív debütálással rögtön kivette a krimijéből a nyomozást és a tettest. Maradt egy nyomozónak nevezett, napi két szál cigit szívó, piás nyomozó és a bűn. A Magas tenger minden mondatán érezni, hogy egy több verseskötetet publikáló szerző jegyzi, borzasztó jó mondatok és jelenbeli történetek, többek között az árvízzel harcoló miniszterelnökkel és egy Esterházy-színdarab premierjével a háttérben. Például: "A nyomozó félt a testtől. A hústól, a vértől. A sajátjától is. Minden tapasztalata azt bizonyította, hogy nem tudja megmenteni. A test menthetetlen. Egy sikló, egy ember, ő maga. Az ijesztette meg leginkább, hogy ebben a menthetetlen hústömegben kapott otthont a lélek. Az ő munkája akkor kezdődött, amikor a test végképp magára maradt." (33.) (vl)

Kritikánk a könyvről>> 

Olvass bele a Magas tengerbe>>

Év elején a KönyvesMagazinba beválasztottuk az öt legígéretesebb elsőkönyves közé>> 

A nyomozó sem tudja helyrebillenteni a világ rendjét (interjú)>> 

Babiczky Tibornak a nyomozó adta meg a szikrát>>

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen

Mán-Várhegyi Réka: Boldogtalanság az Auróra-telepen

JAK-PRAE.HU Kft., 2014, 220 oldal

 

Néha tényleg csak az kell, hogy legyen valaki, aki felkapja a fejét, hogy elsőként és helyettünk is ráfókuszáljon arra, akire érdemes. Ez megvalósulhat díj formájában, vagy lehet néhány dicsérő szó, bármi, ami megadja a kezdő lökést az írónak, és a bátorítást az olvasónak. Valami ilyesmi történt 2013-ban Mán-Várhegyi Rékával is, aki először megnyerte a JAKkendő-díjat, majd 2014-ben a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat, év elején mi is beválasztottuk a legígéretesebb első prózakötetesek közé, idén pedig ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Mindez persze nem jött magától: kellett hozzá egy sajátos hang és szemlélet, meg persze egy nagy adag hétköznapi boldogtalanság, a mesebelit is felülmúló groteszk helyzetek, amikor a legkisebb királyfi mondjuk csak a bulimiás vagy a depressziós közül választhat, a férj meg törődhet bele, hogy minden reggel egy aranylábú mellett ébred. A Boldogtalanság az Auróra-telepen önálló életét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kezdőnovellából azután kisfilm lett, melyet a Friss Hús fődíjjal ismert el. Mán-Várhegyi Rékánál pedig mintha egy gát szakadt volna át, azóta jelent meg ifjúsági és gyerekkönyve is, de ettől még a Boldogtalanság az Auróra-telepen című könyve az, amelyet nagyon sokáig vele fogunk azonosítani. (KissOrsi)

Az öt legígéretesebb elsőkönyves: Mán-Várhegyi Réka >>

Olvasói kritika a könyvről >>

Mán-Várhegyi Réka: Rájöttem, hogy ha írni akarok, akkor írnom kell, lehetőleg minél többször>>

Totth Benedek: Holtverseny

Totth Benedek: Holtverseny

Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal, 2990 HUF

 

Totth Benedek debütáló regénye, a Holtverseny úgy vágta fejbe az egyszeri recenzenst, mint szobányi hülyegyereket a felismerés, hogy de igen, a pisztoly mégis töltve volt. Villámgyorsan a hét könyve lett nálunk, például azért mert a "nihil (...) talán még soha nem volt ilyen szórakoztató, ennek kulcsa pedig nem is annyira a sztori, mint inkább a nyelv. Totth Benedek egészen egyszerűen érzi, hogyan kell megszólaltatni hőseit. A Holtversenykamaszai nem béna utánzatok, szövegeik alapján szembejöhetnének velünk bárhol az utcán. Káromkodásaikban, trágár kiszólásaikban még sincs semmi öncélúság, és szerencsére semmi rosszul értelmezett szépelgés sem. Az itt-ben és a most-ban élnek: ők már a Csillagok háborúján szocializálódtak, a kémiáról a Breaking Bad jut eszükbe, a kihalt belvárosról meg a Walking Dead". A könyvből film is készül, az írónak helye volt alegígéretesebb-listánkon; Totth Benedek a Margón elengedte a csilis vibrátort, ezenfelül pedig bebizonyította, hogy az akkus metszőollóval bizony nem csak bukszusokat lehet formára nyírni. (KissOrsi)

Kritikánk a könyvről >>

Az öt legígéretesebb elsőkönyves: Totth Benedek >>

Podcast a szerzővel >>

Totth Benedek: Valószínűleg elkerülhetetlen, hogy egy idő után a történet elnyelje az embert>>