Az öt legígéretesebb elsőkönyves: Mán-Várhegyi Réka

.konyvesblog. | 2015. március 31. |

 ma_un-va_urhegyi-re_uka_mg_6467.jpg

Fotó: Szombat Éva

A KönyvesMagazin februári számában exkluzív fotósorozatban mutattuk be az öt, általunk legígéretesebbnek tartott írót, aki tavaly jelentette meg első prózakötetét. A következő öt napban a blogon is bemutatjuk őket. Mindenkinek ugyanazt a néhány kérdést tettük fel, és mindenkit próbáltunk a könyvéhez illő környezetben lefotózni. Mán-Várhegyi Rékát 2014 végén sokan az év felfedezettjének nevezték, megkapta a Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat,  Boldogság az Auróra-telepen című novelláskötete (ITT írtunk róla) pedig a Könyvesblog tavalyi Top50-es listájára is felkerült. Idén ő képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, és az az ő novellája alapján készült a Friss hús fődíjas filmje, a Kamaszkor vége.

Ha íróként egyetlen mondattal kellene jellemezned magad, és egyetlen mondattal a kötetedet, mit mondanál?

Örülök, hogy írok, és a könyvem is nagyon örül, hogy meg lett írva.

Mi volt a legfontosabb dolog, amit írás közben megtanultál?

Egyik fő tapasztalatomat Norman Mailer fogalmazza meg Az éjszaka hadai című regényében: „Csak figyeljük meg: az írás jórészt a pillanat iránti megfelelő érzékenység, a következő ígéretes mozzanat megragadása, ami rendszerint az ember tudatos szándékától egy kicsit eltérő irányban rejtőzik valamelyik szóban vagy kifejezésben. (Az öntudat tompa eszköz, csak úgy nagyjából tántorog az igazság felé, az ösztön pontosan telibe találja. Egészségükre!)”

Mi volt a legnagyobb sokk, ami elsőkönyvesként ért?

Az elmúlt évben sokan – a legjobb szándékkal – megkértek, magyarázzam el, mit jelent a könyvem címe vagy miről szól egy-egy novella. Időről időre arra eszméltem, hogy éppen hosszan próbálok válaszolni egy-egy ilyen kérdésre. A napokban határoztam el, hogy többé nem teszem. Nem makacsságból, hanem mert úgy érzem, hogy ha egy író értelmezni kezdi a szövegét, akadályokat gördít az olvasók és maga elé is.

Könyves Magazin

Libri-Shopline, 2015, 72 oldal, 870 HUF/5 pont + 199 HUF

 

Rögtön tudtad, hogy ezeket a novellákat szeretnéd a kötetbe, vagy sok ötlet közül kellett válogatnod?

Eredetileg egy regényt írtam, úgy is gondoltam, hogy ez lesz majd az első könyvem. Novellákon azért kezdtem dolgozni, hogy kipróbáljak különféle ötleteket, és hogy legyen anyagom, amit folyóiratokba küldhetek. Talán nyolc használható novellám volt, amikor a JAKkendő-pályázat kapcsán elgondolkoztam a kötetbe rendezés lehetőségén. Egymás mellé raktam a szövegeket, és feltettem magamnak a kérdést, hogy miről szólnak ezek? Mi a közös bennük? Ez volt az első alkalom, hogy tudatosabban arról gondolkodtam, hogy egyáltalán miről írok. Így már láttam nagyjából, hogy milyen ívet szeretnék a majdani kötetnek, és ennek szellemében folytattam a novellák írását.

Volt olyan pont, amikor legszívesebben feladtad volna az írást? Mi lendített át a holtponton?

Ilyen nem volt, de néhány évvel ezelőtt azzal szembesültem, hogy túl sok dologgal foglalkozom, és egyikben sem lépek igazán előre. Akkor beláttam, ha nem szedem össze magam, ha nem teszem az írást az első helyre az életemben, akkor ebből nem lesz semmi. Ezzel sikerült annyira magamra ijesztenem, hogy búcsút mondtam kreatív hobbijaim tömkelegének, és elkezdtem befejezni a szövegeimet.

Hogyan viseled a kritikákat?

Jól. Igaz, az első kötetem kedvező kritikákat kapott, úgyhogy ezt nem nehéz jól viselni. Előtte kaptam bőven rossz kritikákat is amikor az első szövegeimet megmutattam hozzáértőknek – unalmas, maníros, semmilyen –, de szerencsére ezeket nem szívtam mellre. Azon viszont felháborodom, ha valamilyen ostoba vád ér. Az egyik napilap online felületén a könyvemről elismerő kritika jelent meg Lionel Messi egy magyar nő testében címmel. Erre nyomban érkezett egy-két komment, hogy erkölcstelenség Messi nevét felhasználni a „sikerhez”. Abszurd az egész, mégis rosszul esett. Jó lenne ettől az érzékenységtől megszabadulni.

Mi akartál lenni kiskorodban, és melyik volt az első könyv, amit gyerekként elolvastál?

Többek között orvos, fodrász, banki ügyintéző, színész, sorsjegyárus szerettem volna lenni. Az első könyv Bálint Ágnes Szeleburdi családja volt, amit azóta nagyon sokszor újraolvastam. 

Mik a terveid a jövőben?

Éppen befejezek egy ifjúsági regényt, ami tavasszal jelenik meg. A szupermenők a címe, műfaja kamaszlány-napló.Specialitása, hogy szereplői nem laknak jó helyen, nem járnak jó suliba, nem is igazán szépek, viszont jó a humoruk, vagyis rendes, tisztességes kívülállók. A könyvhétre jelenik meg egy mini meseregényem olvasni  már tudó hét-nyolc éveseknek, Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök címmel. Olyan mesét akartam írni, amiben egy nőnemű főszereplő okosan és aktívan irányítja az eseményeket. Ezután  folytatom azt a regényt, amin már hosszú évek óta dolgozom. Jó lenne még idén ennek is a végére érni.

Ha egy írót választhatnál a magyar és/vagy világirodalomból, akitől tanácsot kérhetnél az írásról, ki lenne az, és miért?

Szeretek más írókkal arról beszélgetni arról, hogy ők hogyan írnak és hogy mit jelent számukra az írás. Nehéz egy nevet mondani, mindenki tapasztalata érdekel. A kortárs angolszász írók gondolatait az írásról egyébként is sok helyen lehet olvasni, aki él és mozog már elmondta valahol a tíz legfontosabb tanácsát, ezek szorgalmas olvasása mára kissé türelmetlenné tett a műfajjal szemben, de például Zadie Smith That Crafty Feeling című esszéjét még mindig inspirálónak találom.  

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.