Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

Több, mint húsz évvel ezelőtt J.K. Rowling két Harry Potter-kötetet dedikált, melyek most kerültek elő egy eldugott polcról, és akár 2000 fontra is rúghat az értékük.

ko | 2023. február 03. |

Janette Tuckwell iskolai könyvtáros teljesen véletlenül találkozott a legendás íróval még 1999-ben, amikor Rowling (varázslatos életét ITT mutattuk be) kisiskolásoknak tartott felolvasást, majd beszélgetett is velük a könyveiről. A beszélgetés után a szerző dedikálta a Harry Potter és a bölcsek köve, valamint a Harry Potter és a titkok kamrája című kötetek legelső kiadását és odaadta őket a gyerekeket kísérő Janette-nek.

A Briston közelében élő kétgyermekes anya a dedikált könyveket feltette a polcra, és csak 23 év elteltével gondolkodott el azon, hogy az aláírt példányok értékesek lehetnek. Igaza lett, hiszen a könyveket értékesítő Hansons Aukciósház 1500 és 2000 font (nagyjából 600-900 ezer forintnak megfelelő összeg) közötti vételárra számít a március 7-én rendezendő aukción.

Janette a Millfield előkészítő iskolában dolgozott Glastonburyben, amikor felhívták a Waterstones könyvesboltból, és elmondták neki, hogy egy író érkezik az üzletbe, ha teheti, kísérjen el gyerekeket, akik szívesen találkoznának a szerzővel. Egy angoltanárral együtt el is ment egy csoportnyi 10-11 éves diák társaságában. A könyvesboltba invitált írónő J.K. Rowling volt, és bár a könyvei már akkor is népszerűek voltak, de a Harry Potter-sorozatot övező világméretű őrület még nem létezett.

Boldog 40. születésnapot, Harry Potter!
Boldog 40. születésnapot, Harry Potter!

Pulicerpenna nélkül nehéz megfogalmazni, hogy mit jelent Harry Potter nekünk, akik vele együtt nőttünk fel, és akik mellette tanultuk meg, hogy mi a barátság, a hűség és a bátorság, és mit jelent a végsőkig küzdeni mindazért, amiben hiszünk. Harry, az örök varázslótanonc ma lett negyvenéves, bármilyen sokkolóan hangzik is ez. A varázsvilágban ma biztosan ott virít a Reggeli Próféta címlapján az arca, és ezer galleont meg egy sárkánytojást tennék rá, hogy minden mágus és boszorkány őt ünnepli, a Kis Túlélőt, a Kiválasztottat, a fiút, aki legyőzte a Sötét Nagyurat.

Tovább olvasok

"Nagyon jól boldogult a gyerekekkel, le voltam nyűgözve attól, ahogy velük beszélgetett. Lefotóztam őt a gyerekekkel, ő pedig dedikálta a két kötetet, melyek eddig egy polcon porosodtak, de elgondolkodtam azon, hogy mennyit érhetnek, ezért felkerestem az aukciósházat"– emlékszik vissza a könyvtárosnő.

A két kötet márciusban kerül kalapács alá azzal a fotóval együtt, melyen az írónő a gyerekekkel látható. Az aukciósház képviselője elmondta, hogy a piac tele van hamis Rowling-dedikációkkal, így különösen örömteli, hogy most két olyan példányt bocsátanak a vásárlók elé, melyekben az aláírás eredetisége egyértelműen igazolható.  

 Forrás: The Independent

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harry Potter varázspálcájára is lehet licitálni Londonban

Ritka Harry Potter-kötetre is lehet licitálni Londonban idén novemberben: a Harry Potter és a bölcsek köve első, keményfedeles kiadása az előzetes becslés szerint akár 150 ezer fontért, azaz 68 millió forintért is új gazdára találhat majd az árverésen – írja az MTI.

...
Hírek

Trokán Nóra: Azok táborát erősítem, akiket a Harry Potter vett rá az olvasásra [Margó Extra]

Mi volt az első nagy olvasmányélménye, milyen szerepet játszottak életében a mesék, és milyen olvasónak tartja magát? Ezek a kérdések is szóba kerültek a Margó Extrában, ahol ezúttal Trokán Nóra volt Ott Anna vendége.

...
Nagy

Boldog 40. születésnapot, Harry Potter!

Pulicerpenna nélkül nehéz megfogalmazni, hogy mit jelent Harry Potter nekünk, akik vele együtt nőttünk fel, és akik mellette tanultuk meg, hogy mi a barátság, a hűség és a bátorság, és mit jelent a végsőkig küzdeni mindazért, amiben hiszünk. Harry, az örök varázslótanonc ma lett negyvenéves!

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.