2021 emlékezetes könyvei magyar női szerzőktől - a Könyves kritikusai szerint

ro | 2022. március 01. |

Az SZÍN (Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fórum) és az Alföld Online felkért nyolc kritikust, négy nőt és négy férfit, hogy írják meg, a tavalyi évből mely magyar, női szerző által írt szépirodalmi könyv volt számukra fontos. A szerkesztők hangsúlyozottan nem toplista összeállítására törekedtek, ám úgy gondolták, hogy mivel arányaiban még mindig kevesebb (kritikusi) figyelem jut a női szerzők könyveire, így fontos megmutatni, hogy milyen sokszínű volt a női szerzők alkotói világa 2021-ben is.

A felkért kritikusok között volt a Könyves Magazin két munkatársa is. Forgách Kinga azt írta, hogy a magyar nyelvű, női szerzők által írt könyvek száma még mindig lehetne több, és továbbra is érzékelhető az aránytalanság a könyvkiadásban a férfi írók javára. Mindezzel együtt a tavaly megjelent, női írók által írt szépirodalmi művek között sok volt a kiemelkedő – ezek között említette Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról című novelláskötetét, Vonnák Diána Látlak című debütáló novelláskötetét, és Tallér Edina Lány a város felett című regényét.

A felkért kritikusok között volt Valuska László is, aki szerint az utóbbi időben mintha a kiadók is bátrabbak lennének a pályakezdő női szerzők kereskedelmi eredményei miatt, ami hosszútávon jelentős hatással lehet a szépirodalomra is. A tavalyi megjelenések közül Vida Kamilla Konstruktív bizalmatlansági indítvány című verseskötetét, Puskás Panni A rezervátum visszafoglalása című debütáló novelláskötetét és Halász Rita Mélylevegő című regényét emelte ki – bár utóbbi 2020 októberében jelent meg, de mivel tavaly ősszel kapta meg a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, így „szezonális értelemben” 2021 olvasmányélményei közé tartozik.

A teljes listát a részletes értékelésekkel az Alföld Online oldalán olvashatjátok.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csak női írók könyveit árusítja egy skót könyvesbolt

A Rare Birds Books augusztus 6-án fog megnyitni Edinburghban és csak női szerzők könyveit fogja árusítani. 

...
Hírek

Saját szoba - Ilyen körülmények közt írtak a női írók

Virginia Woolf Saját szoba című esszéjében egészen világosan leírta, mire van szükségük a nőknek, ahhoz, hogy ők is alkotni tudjanak: pénzre és saját szobára. Ezért is izgalmas, hogy milyen körülmények közt írtak, és írnak ma a női szerzők. 

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (2. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan könyveket ajánlunk, amelyeknek szerzői és/vagy főszereplői nők, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.