A kisebb kiadók a túlélésért küzdenek a koronavírus miatt

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban a független könyvkiadók 60%-a tönkremehet őszig. 85%-uknál több mint a felére csökkent az eladások száma.

Könyves Magazin | 2020. május 15. |

Az utóbbi pár évben az Egyesült Királyságban számos sikereket értek el a kisebb, független könyvkiadók, például a Fitzcarraldo, az And Other Stories, a Bluemooose vagy az Influx Press. Díjakat zsebeltek be, olvasókat csábítottak el, innovatív és fontos könyveket jelentettek meg. Úgy tűnik azonban, hogy a pandémia véget vethet a kis kiadók virágzásának.

Egy friss felmérésben azt vizsgálták meg, hogy milyen hatással van a koronavírus a kisebb könyvkiadókra. A kutatásból az derült ki, hogy 60%-uk attól tart, hogy őszre kiesnek a piacról, 75%-uk pedig nem tudja, hogy kihúzzák-e jövő márciusig. A kiadók 85%-ánál több mint a felére csökkent az eladások száma.

Egyértelmű, hogy a kisebb kiadókat világszerte jobban sújtja a jelenlegi helyzet, hiszen ők általában sokkal jobban függnek a könyvesbolti eladásoktól. Épp ez ugyanis az egyik előnyük a nagy cégekkel szemben, személyes kapcsolatot építenek ki az olvasókkal és a könyvesboltokkal. A helyzetük tehát nem könnyű, de az Egyesült Királyságban azért van némi remény. Úgy néz ki, a kiadók talán számíthatnak majd valamiféle mentőcsomagra a vészhelyzetben, a hűséges olvasók pedig elkezdtek a kiadók weboldalairól vásárolni, illetve azon könyvesboltok webshopjaiból, akik létre tudtak hozni internetes felületet. 

A karantén időszaka alatt rengeteg embernek segítettek a könyvek. Ha másért nem, hát ezért érdemes online vásárlással támogatni a kis kiadókat és könyvesboltokat Magyarországon is. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá: kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

...
Hírek

Lengyelország nulla százalékra csökkentené a könyvek áfakulcsát

Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő áfa kulcsát.

...
Hírek

A pandémia drámaian megváltoztatta a könyvvásárlási szokásokat

A koronavírus-járvány és az otthonmaradás alapjaiban változtatta meg az emberek könyvvásárlási szokásait. Bár a könyvpiacot a tengerentúlon egyértelműen az Amazon uralja, bizonyos online könyvkereskedések szárnyalni kezdtek az elmúlt hetekben. A kisebb könyvesboltok közben a túlélésért küzdenek.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

...
Könyvtavasz

Egy hajszál választja el egymástól a vágyakozást a bűntől

...
Könyvtavasz

Egy kincsestérkép Hatice és Maja egész vakációját felforgatja