A kisebb kiadók a túlélésért küzdenek a koronavírus miatt

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban a független könyvkiadók 60%-a tönkremehet őszig. 85%-uknál több mint a felére csökkent az eladások száma.

Könyves Magazin | 2020. május 15. |

Az utóbbi pár évben az Egyesült Királyságban számos sikereket értek el a kisebb, független könyvkiadók, például a Fitzcarraldo, az And Other Stories, a Bluemooose vagy az Influx Press. Díjakat zsebeltek be, olvasókat csábítottak el, innovatív és fontos könyveket jelentettek meg. Úgy tűnik azonban, hogy a pandémia véget vethet a kis kiadók virágzásának.

Egy friss felmérésben azt vizsgálták meg, hogy milyen hatással van a koronavírus a kisebb könyvkiadókra. A kutatásból az derült ki, hogy 60%-uk attól tart, hogy őszre kiesnek a piacról, 75%-uk pedig nem tudja, hogy kihúzzák-e jövő márciusig. A kiadók 85%-ánál több mint a felére csökkent az eladások száma.

Egyértelmű, hogy a kisebb kiadókat világszerte jobban sújtja a jelenlegi helyzet, hiszen ők általában sokkal jobban függnek a könyvesbolti eladásoktól. Épp ez ugyanis az egyik előnyük a nagy cégekkel szemben, személyes kapcsolatot építenek ki az olvasókkal és a könyvesboltokkal. A helyzetük tehát nem könnyű, de az Egyesült Királyságban azért van némi remény. Úgy néz ki, a kiadók talán számíthatnak majd valamiféle mentőcsomagra a vészhelyzetben, a hűséges olvasók pedig elkezdtek a kiadók weboldalairól vásárolni, illetve azon könyvesboltok webshopjaiból, akik létre tudtak hozni internetes felületet. 

A karantén időszaka alatt rengeteg embernek segítettek a könyvek. Ha másért nem, hát ezért érdemes online vásárlással támogatni a kis kiadókat és könyvesboltokat Magyarországon is. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá: kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

...
Hírek

Lengyelország nulla százalékra csökkentené a könyvek áfakulcsát

Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő áfa kulcsát.

...
Hírek

A pandémia drámaian megváltoztatta a könyvvásárlási szokásokat

A koronavírus-járvány és az otthonmaradás alapjaiban változtatta meg az emberek könyvvásárlási szokásait. Bár a könyvpiacot a tengerentúlon egyértelműen az Amazon uralja, bizonyos online könyvkereskedések szárnyalni kezdtek az elmúlt hetekben. A kisebb könyvesboltok közben a túlélésért küzdenek.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Tisza Kata: Aki hazudik, az semmit sem tart tiszteletben, ami te vagy (PODCAST)

...

Orvos-Tóth Noémi: A trauma a lélek földrengése [Összekötve podcast]