A kisebb kiadók a túlélésért küzdenek a koronavírus miatt

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban a független könyvkiadók 60%-a tönkremehet őszig. 85%-uknál több mint a felére csökkent az eladások száma.

Könyves Magazin | 2020. május 15. |

Az utóbbi pár évben az Egyesült Királyságban számos sikereket értek el a kisebb, független könyvkiadók, például a Fitzcarraldo, az And Other Stories, a Bluemooose vagy az Influx Press. Díjakat zsebeltek be, olvasókat csábítottak el, innovatív és fontos könyveket jelentettek meg. Úgy tűnik azonban, hogy a pandémia véget vethet a kis kiadók virágzásának.

-

Egy friss felmérésben azt vizsgálták meg, hogy milyen hatással van a koronavírus a kisebb könyvkiadókra. A kutatásból az derült ki, hogy 60%-uk attól tart, hogy őszre kiesnek a piacról, 75%-uk pedig nem tudja, hogy kihúzzák-e jövő márciusig. A kiadók 85%-ánál több mint a felére csökkent az eladások száma.

Egyértelmű, hogy a kisebb kiadókat világszerte jobban sújtja a jelenlegi helyzet, hiszen ők általában sokkal jobban függnek a könyvesbolti eladásoktól. Épp ez ugyanis az egyik előnyük a nagy cégekkel szemben, személyes kapcsolatot építenek ki az olvasókkal és a könyvesboltokkal. A helyzetük tehát nem könnyű, de az Egyesült Királyságban azért van némi remény. Úgy néz ki, a kiadók talán számíthatnak majd valamiféle mentőcsomagra a vészhelyzetben, a hűséges olvasók pedig elkezdtek a kiadók weboldalairól vásárolni, illetve azon könyvesboltok webshopjaiból, akik létre tudtak hozni internetes felületet. 

A karantén időszaka alatt rengeteg embernek segítettek a könyvek. Ha másért nem, hát ezért érdemes online vásárlással támogatni a kis kiadókat és könyvesboltokat Magyarországon is. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá: kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

...
Hírek

Lengyelország nulla százalékra csökkentené a könyvek áfakulcsát

Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő áfa kulcsát.

...
Hírek

A pandémia drámaian megváltoztatta a könyvvásárlási szokásokat

A koronavírus-járvány és az otthonmaradás alapjaiban változtatta meg az emberek könyvvásárlási szokásait. Bár a könyvpiacot a tengerentúlon egyértelműen az Amazon uralja, bizonyos online könyvkereskedések szárnyalni kezdtek az elmúlt hetekben. A kisebb könyvesboltok közben a túlélésért küzdenek.

...

Vékony, de súlyos Spiró új esszékötete

...

PODCAST: Margó Extra Orvos-Tóth Noémivel

...

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

...

Szabó T. Anna: Óriási dolog a szégyenből kilépni

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]