A pandémia drámaian megváltoztatta a könyvvásárlási szokásokat

A koronavírus-járvány és az otthonmaradás alapjaiban változtatta meg az emberek könyvvásárlási szokásait. Bár a könyvpiacot a tengerentúlon egyértelműen az Amazon uralja, bizonyos online könyvkereskedések szárnyalni kezdtek az elmúlt hetekben. A kisebb könyvesboltok közben a túlélésért küzdenek.

Könyves Magazin | 2020. április 28. |

Forrás

Andy Hunter januárban indította el az online könyvkereskedését, a The Bookshopot, mert létre akart hozni egy olyan kis vidám sarkot a könyvpiacon, amit nem az Amazon ural. Megteremtett egy internetes felületet, ahol nagyon egyszerűen lehet online vásárolni és kiadókat, független könyvesboltokat győzött meg, hogy legyenek ebben a partnerei. A projekt azonban pengeélen táncolt. Aztán jött a koronavírus, és az üzlet egyszer csak berobbant. A startup hirtelen az egyik legnépszerűbb online felület lett, ahol az emberek könyvet vásárolnak. Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy mi lesz a karantén után, Hunter arra számít, hogy az eladásaik a felére fognak csökkenni.

A The Bookshop sikersztorija csak egy példa arra, hogyan változott meg hirtelen minden a könyvpiacon. Utoljára 2009-ben, a gazdasági válságkor voltak hasonlóan nagy változások, akkor az ekönyv eladások gyorsultak fel, és az Amazon szárnyalni kezdett. A mostani járvány még ennél is nagyobb változást hozott a fogyasztói magatartásban. Annak ellenére, hogy maguk a könyvesboltok zárva vannak és a gazdaság jelentősen visszaesett, a könyveladások száma áprilisban növekedni tudott az Egyesült Államokban.

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac? -...

Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá: kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt.

Az NPD piackutató cég szerint az utazással, az üzleti élettel és az idegen nyelvekkel foglalkozó könyveket most nem veszik az emberek, nem most van az ideje annak, hogy útikönyvek jelenjenek meg. Kisebb kiadóknál viszont 15%-os növekedés figyelhető meg, az internetes értékesítés felpörgött. A kertészkedésről és a környezettudatos háztartásról szóló könyveket például sokan veszik. Mindenki igyekszik önellátóbbá válni. A szakácskönyvek is jobban fogynak és a könyveladások alapján úgy tűnik, tényleg mindenki kenyeret kezdett sütni.

Szintén megnövekedett az igény az edukációs célú gyerekkönyvekre, ami erős összefüggésben lehet az iskolák bezárásával. Az ifjúsági könyvek eladása 80%-ot ugrott márciusban. De viszonylag sokan vásárolnak kortárs és klasszikus regényeket is.

Az ekönyveknél és a hangoskönyveknél egyértelmű növekedés figyelhető meg, az adatok alapján pedig úgy tűnik, a húsvéti időszakban sokan vehettek könyvet ajándékba. A könyvpiac helyzete ettől még nem minden szempontból rózsás. A könyveladások ugyanis nem egyenlően oszlanak meg a kereskedések közt. Miközben a járvány például a The Bookshop felemelkedését hozta el, a legtöbben még mindig az Amazontól rendelnek, ami eddig is piacvezető volt. Becslések szerint az Amazon piaci részesedése 50%-ról 70%-ra nőtt áprilisban. Közben pedig nagyon sok független könyvesbolt küszködik. Ők adománygyűjtő akciókkal igyekeznek fennmaradni, de a helyzetük így sem reménykeltő.

Forrás: Wired

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

Komoly bajba került a könyvszakma a koronavírus-járvány miatt. Elképzelhető, hogy a könyvfesztivál után az Ünnepi Könyvhetet is el kell halasztani. Az MKKE a kormány segítségét kéri. 

...
Hírek

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá: kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté
...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.