35 éve történt a csernobili katasztrófa

35 éve történt a csernobili katasztrófa

Harmincöt évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű-baleset, amely az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a 20. század második felében. Könyvek hírek mellé.

fk | 2021. április 26. |

Ma van a csernobili atomkatasztrófa 35. évfordulója. A baleset egészen pontosan 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil közelében fekvő Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. Számos ember az életét kockáztatta vagy áldozta fel, hogy ne legyen még nagyobb a baj. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint közvetlenül a robbanás és a nagy dózisú sugárzás miatt 56-an haltak meg, de több tízezer művi vetélést is a katasztrófával hoznak összefüggésbe. Az pedig a mai napig vita tárgya, hogy pontosan hány megbetegedés köthető össze a sugárszennyezéssel.

A baleset óta eltelt három és fél évtizedben számos könyvben megjelent a csernobili katasztrófa témája. Ezekből ajánlunk most hármat.

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

Szvetlana Alekszijevics
Csernobili ima
Fordította: Pálfalvi Lajos, Európa Könyvkiadó, 2018, 368 oldal, 3690
-

A Nobel-díjas fehérorosz író, Szvetlana Alekszijevics közel két évtizedet szánt arra, hogy kiderítse, mi is történhetett pontosan Csernobilban harmincöt évvel ezelőtt. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt az özvegyekkel, akiknek csak a kitüntetések és az oklevelek maradtak. És beszélt azokkal is, akik az erőmű közelében, a paraszti Atlantisszá vált Poléziában éltek - aztán bedeszkázták a kútjukat, és kitelepítették őket, vagy maradhattak a házukban, de már csak úgy élthetek, mint egy rezervátum lakói. Alekszijevics könyvében tehát megszólalnak a tanúk, ugyanakkor a Csernobili ima nemcsak az emlékezésről szól, hanem figyelmeztetés is a jövő számára, mert a szerző szerint Csernobil üzenete ma is aktuális és az lesz még 48 ezer évig. A könyvbe ITT bele is tudtok olvasni. Alekszijevics kötete alapján az HBO minisorozatot készített. A Csernobil a katasztrófa eddigi legjobb és talán legnépszerűbb játékfilmes feldolgozása lett. 

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Krusovszky Dénes
Akik már nem leszünk sosem
Magvető, 2021, 540 oldal
-

Krusovszky Dénes regényében is megidéződnek a csernobili események, illetve azok hatásai. Az Akik már nem leszünk sosem fiatal főhőse, Lente Bálint a barátaival egyszer néhány sör után egy elhagyatott tüdőgondozóban köt ki. A scifikbe illő, porral belepett bútorokkal, vastüdőkkel berendezett tüdőgondozóban a fiatalokból kirobban az addig elfojtott düh és rombolni kezdenek. Kritikánkban ezt írtuk a regénynek erről a részéről: „A gondozóban Bálint talál és zsebre tesz egy Polimer magnókazettát, amivel úgy vált sebességet a regény, mintha Proust a madeleine süteményébe ekit morzsolt volna. Hirtelen 1986-ban vagyunk a még működő tüdőgondozóban, aminek az ablakait önvédelemből csukni kell, hiszen épp csak felrobbant a csernobili atomerőmű. Lepattant kórház, folyamatosan pulzáló gépek, a technika által életben tartott, ágyhoz kötött emberek a légmentesen zárt társadalmi csoportban. Egy ápolót és sok tüdőbeteget ismerünk meg: Krusovszky úgy ábrázolja a különböző státuszú betegeket és protokollokat, mintha egy ilyen intézményben dolgozna évtizedek óta, miközben ő valójában egy Aszalós nevű vastüdő-testű betegre koncentrál, aki szinte az egész életét a géphez kötve tölti.” A könyvbe ITT tudtok beleolvasni. 

Szatmáry Zoltán- Aszódi Attila: Csernobil 

Szatmáry Zoltán-Aszódi Attila
Csernobil
Typotex Kiadó, 2014, 220 oldal, 1590 HUF
-

Csernobil című könyv a tények felől közelít az atomerőmű katasztrófájához, szerzői ugyanis nem újságírók, hanem szakemberek, akik szakszerűen, ugyanakkor mindenki számára érthetően igyekeznek elmagyarázni, hogy milyen típushibái voltak a csernobili atomerőműnek és mi okozta a súlyos balesetet. De írnak arról is, hogy mi történt pontosan azt követően, valamint hogy milyen területeket is érintett később a radioaktív szennyezés és annak milyen egészségügyi következményei lehettek. Részletesen kitérnek a korabeli és a jelenlegi tájékoztatás ellentmondásaira, valamint a média és a szakemberek felelősségére. A könyv tartalmaz egy mellékletet is az elmúlt hatvan év reaktorbaleseteiről.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Alternatív szocialista ballada Csernobilról

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Csernobilról szóló sorozat

...
Beleolvasó

Mi lett azokkal, akik Csernobil közelében éltek?

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mit szólna gyerekkori önmagunk, ha látná, milyen felnőttek lettünk?

Székely Szabolcs verseskötete, A beszélgetés története a felnőttkor dilemmáiról, meghasonlásairól mesél, és közben leszámol jó néhány illúzióval is. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!