110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

110 éve beöltöztetett kiscicákkal ösztönözték a gyerekeket az olvasásra

A 21. században bármikor belefuthatunk az interneten egy vicces macskás mémbe, Eulaile Osgood Grover 1911-ben megjelent Kittens and Cats: A First Reader című művében a cicák azonban nemcsak szórakoztattak, hanem ösztönözték is a gyerekeket az olvasás gyakorlására. A mókás olvasókönyvbe most ingyen bele lehet lapozni. 

Simon Eszter | 2021. október 22. |

Eulaile Osgood Grover amerikai gyermek- és ifjúsági író 110 évvel ezelőtt arra gondolt, hogy kismacskákról készült mókás fényképekkel fogja motiválni a gyerekeket az olvasás gyakorlására. A Kittens and Cats: A First Reader című könyve elolvasásával hatszáz új szóval bővülhet a gyerekek szókincse, a szövegek ritmikája pedig fejleszti a hangos olvasást. A könyv ezek mellett pedig a tanárokat is hasznos tanácsokkal látja el azzal kapcsolatban, hogyan tehetik izgalmassá az órákat. 

Grover úgy gondolta, a kismacskák még a legvonakodóbb gyerekek figyelmét is megnyerik, illetve arra is inspirálják őket, hogy ifjúsági regényeket olvassanak. (Ebben a cikkünkben többet olvashatsz róla, hogyan vehetjük rá a gyerekeket az olvasásra.) A cicák szerinte jobbak a játékbabáknál, hiszen élnek. Szépen, kedvesen kell bánni velük, nem lehet őket elhanyagolni vagy bántani úgy, ahogy egy játékbabát. Figyelmet és társaságot követelnek, mi pedig valódi odaadást kapunk tőlük a kedvességért és a törődésért cserébe. Ezért szeretik őket különösen a gyerekek, akik emiatt örülnek a kiscicákról szóló történeteknek.

-

A laza szerkezetű szöveg középpontjában egy ünnepség áll, amit a Macskák Királynője rendez, akinek a parti előkészületeit követően a vendégek felváltva mutatkoznak be. A történet mellett Grover számos angol mondókát is belefűzött a fényképekkel illusztrált kötetbe, amelyeket a könyv főszereplői, vagyis a macskák mesélnek el az olvasónak.

-

Beatrix Potter a The Tale of Tom Kitten (Tomi Cica kalandjai) című angol mesekönyvének főszereplőjéhez hasonlóan Grover kötetében is feltűnik egy csipkés kalapot viselő cica. Mivel a könyvben minden macska karaktere más, éppen ezért különböző jelmezeket viselnek, ami azonban nem könnyítette meg a fényképész dolgát a cicák fotózása közben. A könyvben szereplő képeket feltehetően Harry Whitter Frees készítette, aki a kisállatokról készített képeslapok és mesekönyv illusztrációiról híres. „A kismacskák, és kutyakölykök fotózása nem könnyű feladat, nagy türelem és kedvesség kell hozzá. Az én modelljeim nem kapnak különösebb kiképzést, és miután végeztünk a fotózással, másra sem vágynak, mint egy kis játékra a stúdióban” – nyilatkozta annak idején a fényképész.

-

A cicás gyerekkönyv képei mai szemmel is viccesnek és érdekesnek tűnnek, érdemes végigböngészni az egész kötetet ITT.  

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyáry Krisztián megmutatja a világirodalom legfontosabb macskáit

„Minden macska mögött áll egy ember, aki ha elég ügyes, leírhatja a macska gondolatait. Őket nevezzük aztán íróknak” – írta ma délelőtt Nyáry Krisztián egy Facebook-posztban, amelyben olyan képeket gyűjtött össze, amelyeken híres írók szerepelnek házi kedvenceikkel. Nézzétek meg Szabó Magda, Murakami Haruki, Csukás István és Charles Dickens cicáit!

...
Hírek

Elpusztult a világ leghíresebb kóbor (és könyves) macskája

A világ legismertebb utcamacskája volt Bob, a róla szóló kötetek 40 különböző nyelven, 8 millió példányban keltek el.

...
Gyerekirodalom

Végre kiderül, mitől lesz egy mesebeli macska zöld!

A Zöld macska-mesetrilógia zárókötetében visszautazunk a múltba, egészen pontosan a történet eredeti helyszínére, amelyben végre fény derül a címszereplővel kapcsolatos legégetőbb titokra is.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Kritika

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

Sztehlo Gábor, az embermentő lelkész sokak számára hős, példakép, igaz ember, jó pásztor. Emlékirata az őt övező tisztelet és emlékezés alapműve, ezért is nagyon fontos, hogy a Magvető kiadó gondozásában most (újra) megjelent. A Háromszázhatvanöt nap a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja