Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra
Gyerekirodalom olvasás gyerek család könyv

Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

A nyári vakáció sokaknak a nagy olvasási maratonokról szól, de nem mindenkinek magától értetődő, hogy szabadidejében azonnal a könyv után nyúljon. Rengeteg szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá a gyerekét az olvasásra. Parancsszóra nem lehet olvasni – pontosabban lehet, de akkor nincs benne élvezet. Az olvasó szülő viszont azt szeretné, ha a gyereke is örömét lelné az olvasásban, és a nagy trükk éppen az, hogy olyan korban kell kedvet csinálni hozzá, amikor rengeteg minden verseng a gyerekek figyelméért – köztük sok olyan, ami sokkal gyorsabban és könnyebben befogadható, mint az írott szöveg. Mindenesetre a Parents nevű oldal korábban listába szedte a jó tanácsait, most ezek közül választottunk ki tízet.

Könyves Magazin | 2020. június 26. |
 1. Hangoskönyvek
  Bármilyen furcsának tűnik is elsőre, a hangoskönyv is olvasásnak számít. Technikailag persze nem, de egyrészt kedvet csinálhat, másrészt egy nehezen olvasó gyereknek igenis segítség, ha egyszerre látja és hallja a szöveget. A MEK-en egy csomó klasszikus audiováltozata elérhető, így aki szeretné, akár az Iliászt vagy épp A kőszívű ember fiait is meghallgathatja a nyár folyamán.
 2. Alma a fájától
  Régi pedagógiai közhely, hogy nem nevelni kell, hanem példát mutatni, és ez nagyon az olvasásnál sincs másképp. Aki azt látja, hogy a szülei olvasnak, és otthon is sok könyv veszi körül, az nagy eséllyel maga is olvasó lesz. Az sem árt, ha a szülő nyitott arra, hogy megbeszélje a gyerekkel az olvasmányait, így a magányos tevékenység rögtön közös program lesz.
 3. Kuckózni ér
  Egy pszichológusnak biztosan szuperjó magyarázatai lennének arra, hogy gyerekként miért kedveljük annyira azokat a zugokat, ahová be lehet bújni és saját kis világot lehet teremteni. Ehhez néha elég két szék közé egy takarót feszíteni, és kész is van a saját bejáratú gyerekzug. A komfortos olvasókuckó kiépítésétől talán nagyobb lesz az olvasási kedv és lelkesedés is.
 4. Főzés
  Elsőre kicsit talán meredeknek hangzik, de a közös főzés szintén segíthet az olvasási készség fejlesztésében – leginkább persze akkor, ha szakácskönyvet használunk. Először is ott van az összetevők listája, aztán az instrukciók, azaz maga a recept, amit nemcsak elolvasni kell, de meg is kell érteni, ha nem akarjuk katasztrófa-sújtotta övezetté változtatni a konyhát. Egy nehezen olvasó gyereknek mindez apró sikerélmény lehet – érdemes felolvastatni vele az egyes lépéseket, majd egy idő után cserélni: a szülő olvas, a gyerek főz. Win-win.
 5. Olvass, mozizz
  Az örök kérdés természetesen mindig az, hogy mi volt a jobb, a könyv vagy a film. A könyveseknek erre persze csípőből van válaszuk, ugyanakkor az adaptáció sokszor meghozhatja a kedvet egy kevésbé lelkes gyereknél is. A Parents által megkérdezett tanár azt javasolja, hogy ez esetben elolvassák a szülők közösen a könyvet a gyerekkel, majd indulhat a családi mozizás.
 6. Vedd körül magad könyvekkel
  Ha egy gyereket kiskora óta könyvek vesznek körül, akkor nagy eséllyel könnyebben rácsúszik majd az olvasásra, legalábbis ezt állítja a syracuse-i egyetem korai fejlesztéssel foglalkozó kutatója. Szerinte érdemes variálni a szem előtt lévő könyveket, felkeltve ezzel a gyerekek kíváncsiságát. Hagyjuk elől őket (akár a kocsiban vagy a lakás különböző pontjain), így nagy eséllyel könnyebben utánuk nyúlnak, mintha csak a polcon porosodnának.
 7. Irány a könyvtár!
  Bízzatok a könyvtárosokban – rengeteg cím van a fejükben, és közösen biztosan találtok olyat, ami tetszik majd a gyerekeknek. A könyvtárak sok programot is szerveznek, érdemes ezeket is nyomon követni. A szakértők azt javasolják, hagyjuk szabadon bóklászni a gyerekeket a polcok között, hogy a saját ízlésük, érdeklődésük szerint választhassanak könyveket. Érdemes saját olvasójegyet is kiváltani nekik, ez is egy lépés a reménybeli olvasóvá váláshoz.
 8. Felolvasás
  Még ha önállóan is olvas már egy kisgyerek, akkor sem érdemes felhagyni a felolvasással, ennek nemcsak az edukáció, de az érzelmi kötődés, az együtt töltött idő szempontjából is fontos szerepe van. Az olvasmányokat érdemes kettéválasztani, így lesznek azok a – jellemzően könnyebb – történetek, melyeket a gyerekek egyedül, magukban olvasnak, illetve azok a nagyobb ívű, összetettebb mesekönyvek vagy regények, melyeket a szülők olvasnak fel nekik.
 9. A könyv mint ajándék
  Könyvet nemcsak kapni, de adni is jó. Ha a gyerekek a barátaiknak is könyvet ajándékoznak, és esetleg pár sort bele is írnak (például arról, miért ajándékozzák neki épp azt a bizonyos könyvet), azzal a szakértő szerint ő maga is megtanulja, hogy a könyv egyfajta kapocs is lehet, amely összeköti az embereket.
 10. Kérdezz!
  A legfontosabb talán, hogy soha ne hagyjuk magára a gyerekeket az olvasmányaikkal. A szöveg megértése és feldolgozása talán úgy a legkönnyebb, ha kérdezünk. Ez nem azt jelenti, hogy egy verbális olvasónaplót kell stand-up-olnia a gyereknek, de az olyan kérdések, hogy ki a kedvenc szereplője?, mit gondol, mi fog történni a következő fejezetben?, ő mit tenne egy hasonló szituációban?, sokat segíthetnek. A történet így a sajátjává is válik, és talán a folytatáshoz is nagyobb kedve lesz.

Minden gyerek Rowlingot olvas - Könyves magazin

Fotó: Pixabay Az elmúlt húsz évben nem volt olyan könyv vagy sorozat, amely annyira megváltoztatta volna a gyerekek olvasási szokásait, mint a Harry Potter. Ráadásul Rowling varázslószériája sokkal többet tett annál, mint hogy kaput nyitott egy sajátos fantáziavilágra, hiszen sok gyerek éppen ezeknek a történeteknek a hatására fedezte fel, hogy olvasni jó.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

5+1 klasszikus gyerekkönyv, amely generációk kedvence

A Szívünk rajta program mindig az új megjelenésű kötetek közül válogat, de időről időre mindig bebizonyosodik, hogy vannak olyan könyvek, amelyek tényleg minden generációnak nagy kedvencei.Ezek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

HUBBY - Itt vannak 2019 legjobb gyerekkönyvei!

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum idén is díjazta a legjobb gyerekkönyveket. Mutatjuk a díjazottakat!

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Hírek
...
Hírek

Bookline top50: Kepes volt februárban a legnépszerűbb

...
Hírek

Öngyilkos gondolatai voltak Meghan Markle-nak

...
Hírek

Női szerzők könyvcímeit festették a Glücklich Vilma lépcső fokaira

...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

...
Hírek

Újra elérhető az 5mondatok

...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet