Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra
Gyerekirodalom olvasás gyerek család könyv

Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

A nyári vakáció sokaknak a nagy olvasási maratonokról szól, de nem mindenkinek magától értetődő, hogy szabadidejében azonnal a könyv után nyúljon. Rengeteg szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá a gyerekét az olvasásra. Parancsszóra nem lehet olvasni – pontosabban lehet, de akkor nincs benne élvezet. Az olvasó szülő viszont azt szeretné, ha a gyereke is örömét lelné az olvasásban, és a nagy trükk éppen az, hogy olyan korban kell kedvet csinálni hozzá, amikor rengeteg minden verseng a gyerekek figyelméért – köztük sok olyan, ami sokkal gyorsabban és könnyebben befogadható, mint az írott szöveg. Mindenesetre a Parents nevű oldal korábban listába szedte a jó tanácsait, most ezek közül választottunk ki tízet.

Könyves Magazin | 2020. június 26. |
 1. Hangoskönyvek
  Bármilyen furcsának tűnik is elsőre, a hangoskönyv is olvasásnak számít. Technikailag persze nem, de egyrészt kedvet csinálhat, másrészt egy nehezen olvasó gyereknek igenis segítség, ha egyszerre látja és hallja a szöveget. A MEK-en egy csomó klasszikus audiováltozata elérhető, így aki szeretné, akár az Iliászt vagy épp A kőszívű ember fiait is meghallgathatja a nyár folyamán.
 2. Alma a fájától
  Régi pedagógiai közhely, hogy nem nevelni kell, hanem példát mutatni, és ez nagyon az olvasásnál sincs másképp. Aki azt látja, hogy a szülei olvasnak, és otthon is sok könyv veszi körül, az nagy eséllyel maga is olvasó lesz. Az sem árt, ha a szülő nyitott arra, hogy megbeszélje a gyerekkel az olvasmányait, így a magányos tevékenység rögtön közös program lesz.
 3. Kuckózni ér
  Egy pszichológusnak biztosan szuperjó magyarázatai lennének arra, hogy gyerekként miért kedveljük annyira azokat a zugokat, ahová be lehet bújni és saját kis világot lehet teremteni. Ehhez néha elég két szék közé egy takarót feszíteni, és kész is van a saját bejáratú gyerekzug. A komfortos olvasókuckó kiépítésétől talán nagyobb lesz az olvasási kedv és lelkesedés is.
 4. Főzés
  Elsőre kicsit talán meredeknek hangzik, de a közös főzés szintén segíthet az olvasási készség fejlesztésében – leginkább persze akkor, ha szakácskönyvet használunk. Először is ott van az összetevők listája, aztán az instrukciók, azaz maga a recept, amit nemcsak elolvasni kell, de meg is kell érteni, ha nem akarjuk katasztrófa-sújtotta övezetté változtatni a konyhát. Egy nehezen olvasó gyereknek mindez apró sikerélmény lehet – érdemes felolvastatni vele az egyes lépéseket, majd egy idő után cserélni: a szülő olvas, a gyerek főz. Win-win.
 5. Olvass, mozizz
  Az örök kérdés természetesen mindig az, hogy mi volt a jobb, a könyv vagy a film. A könyveseknek erre persze csípőből van válaszuk, ugyanakkor az adaptáció sokszor meghozhatja a kedvet egy kevésbé lelkes gyereknél is. A Parents által megkérdezett tanár azt javasolja, hogy ez esetben elolvassák a szülők közösen a könyvet a gyerekkel, majd indulhat a családi mozizás.
 6. Vedd körül magad könyvekkel
  Ha egy gyereket kiskora óta könyvek vesznek körül, akkor nagy eséllyel könnyebben rácsúszik majd az olvasásra, legalábbis ezt állítja a syracuse-i egyetem korai fejlesztéssel foglalkozó kutatója. Szerinte érdemes variálni a szem előtt lévő könyveket, felkeltve ezzel a gyerekek kíváncsiságát. Hagyjuk elől őket (akár a kocsiban vagy a lakás különböző pontjain), így nagy eséllyel könnyebben utánuk nyúlnak, mintha csak a polcon porosodnának.
 7. Irány a könyvtár!
  Bízzatok a könyvtárosokban – rengeteg cím van a fejükben, és közösen biztosan találtok olyat, ami tetszik majd a gyerekeknek. A könyvtárak sok programot is szerveznek, érdemes ezeket is nyomon követni. A szakértők azt javasolják, hagyjuk szabadon bóklászni a gyerekeket a polcok között, hogy a saját ízlésük, érdeklődésük szerint választhassanak könyveket. Érdemes saját olvasójegyet is kiváltani nekik, ez is egy lépés a reménybeli olvasóvá váláshoz.
 8. Felolvasás
  Még ha önállóan is olvas már egy kisgyerek, akkor sem érdemes felhagyni a felolvasással, ennek nemcsak az edukáció, de az érzelmi kötődés, az együtt töltött idő szempontjából is fontos szerepe van. Az olvasmányokat érdemes kettéválasztani, így lesznek azok a – jellemzően könnyebb – történetek, melyeket a gyerekek egyedül, magukban olvasnak, illetve azok a nagyobb ívű, összetettebb mesekönyvek vagy regények, melyeket a szülők olvasnak fel nekik.
 9. A könyv mint ajándék
  Könyvet nemcsak kapni, de adni is jó. Ha a gyerekek a barátaiknak is könyvet ajándékoznak, és esetleg pár sort bele is írnak (például arról, miért ajándékozzák neki épp azt a bizonyos könyvet), azzal a szakértő szerint ő maga is megtanulja, hogy a könyv egyfajta kapocs is lehet, amely összeköti az embereket.
 10. Kérdezz!
  A legfontosabb talán, hogy soha ne hagyjuk magára a gyerekeket az olvasmányaikkal. A szöveg megértése és feldolgozása talán úgy a legkönnyebb, ha kérdezünk. Ez nem azt jelenti, hogy egy verbális olvasónaplót kell stand-up-olnia a gyereknek, de az olyan kérdések, hogy ki a kedvenc szereplője?, mit gondol, mi fog történni a következő fejezetben?, ő mit tenne egy hasonló szituációban?, sokat segíthetnek. A történet így a sajátjává is válik, és talán a folytatáshoz is nagyobb kedve lesz.

Minden gyerek Rowlingot olvas - Könyves magazin

Fotó: Pixabay Az elmúlt húsz évben nem volt olyan könyv vagy sorozat, amely annyira megváltoztatta volna a gyerekek olvasási szokásait, mint a Harry Potter. Ráadásul Rowling varázslószériája sokkal többet tett annál, mint hogy kaput nyitott egy sajátos fantáziavilágra, hiszen sok gyerek éppen ezeknek a történeteknek a hatására fedezte fel, hogy olvasni jó.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

5+1 klasszikus gyerekkönyv, amely generációk kedvence

A Szívünk rajta program mindig az új megjelenésű kötetek közül válogat, de időről időre mindig bebizonyosodik, hogy vannak olyan könyvek, amelyek tényleg minden generációnak nagy kedvencei.Ezek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

Ha nem lenne a koronavírus-járvány, akkor most lenne az Ünnepi Könyvhét, amely egyúttal a gyerekkönyvek ünnepe is. Ám a kiadók így sem hagyják olvasnivaló nélkül a gyerekeket. Húsz újdonságot mutatunk a friss, nyári megjelenések közül.

...
Gyerekirodalom

HUBBY - Itt vannak 2019 legjobb gyerekkönyvei!

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum idén is díjazta a legjobb gyerekkönyveket. Mutatjuk a díjazottakat!

Hírek
...
Hírek

Végre saját nevük alatt jelennek meg a női szerzők klasszikusai

...
Hírek

Krusovszky megírta az Index végét, ezért is generációs a regénye

...
Hírek

Szabó T. Anna mindig költőnek készült, mármint tényleg mindig

...
Hírek

Lenyűgöző gengsztereposzban elevenedik meg Varsó királya

...
Hírek

Intim levelekben kérték Beauvoir tanácsait az olvasók

...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

Olvass!
...
Beleolvasó

"Mindketten a királyi család szégyenfoltjai" - Bevezetés Harry és Meghan meneküléstörténetébe

Exkluzív részletet mutatunk A szabadság nyomában - Harry és Meghan - egy modern királyi család című könyvből, ami azt meséli el, hogyan lépett le a királyi családból a pár. 

...
Beleolvasó

John Cleese: MI A VALLÁS? - Elmélkedések a Brian élete kapcsán 

John Cleese a Monty Pythonnal lett világhírű, sikeres sorozatokban és filmekben szerepelt, közben évekig volt vendégprofesszor az egyik leghíresebb amerikai egyetemen. Most beleolvashattok Cleese professzor az egyik előadásába

...
Beleolvasó

Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

A Red Hot Chili Peppers a világ egyik legnépszerűbb zenekara, ikonikus alakja a basszusgitáros, Flea, vagyis Michael Peter Balzary, aki LSD gyerekeknek címmel megírta önéletrajzát. Hosszú részletet olvashattok itt.

...
Beleolvasó

Kobe Bryant, a kaliforniai Szellempofa

Kobe Bryant minden idők egyik legjobb kosárlabdázója volt, 41 évesen 2020. január 26-án tragikus helikopter-balesetben hunyt el kislányával. Exkluzív részletet mutatunk az életrajzból olasz szállal, rappeléssel és Kaliforniával.

...
Beleolvasó

Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében

Háztartás az amerikai Marilynne Robinson 1980-ban megjelent első regénye, amelyet a Guardian beválogatott minden idők 100 legjobb regénye közé. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az emlékkezelés segít megtalálni a problámák gyökereit

Alexander Loyd legújabb könyvében radikálisan új megközelítést kínál gondolataink, tudatos és tudattalan énünk megújításához. Módszere, az emlékek újraformálása arra teszi képessé a használóit, hogy életüket magasabb szintre emeljék. Olvass bele!

Balaton
...
Beleolvasó

A 80-as évek Balaton-partján minden vad volt és húsbavágóan mulandó

...
Nagy

„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi nyarak

...
Nagy

Írók a Balatonon – Jókai botrányos szerelmi kalandja

...
Nagy

„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi csónakázások

...
Nagy

Írók a Balatonon: Karinthy siófoki drámái

...
Nagy

Hulahopp [vasárnapi liezon]