Olvasóvá nevelni egy gyereket egyáltalán nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen

Olvasóvá nevelni egy gyereket egyáltalán nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen

Ez a könyv lépésről lépésre fogja neked elmesélni, mi zajlik egy gyerekben akkor, amikor kiszeret az olvasásból. Elmondja, mit tehetsz akkor, ha fel szeretnéd kelteni a gyerekben az olvasás iránti kedvet, és elmondja azt is, mi zajlik a gyerekben akkor, amikor olvasni tanul, de azt is elmondja hogyan utálja meg az olvasást egy olyan gyerek, akinek odahaza kisgyermek korában meséltek és jó példát mutattak. Olvass bele!

Fotó: Nagy Zoltán

Könyves Magazin | 2023. szeptember 05. |
vass dorottea
Olvasásmotiváció
Tea, 2023, 176 oldal
Vass Dorottea: Olvasásmotiváció (Stratégia az olvasóvá váláshoz óvodásokat és iskolásokat nevelő szülőknek és szakembereknek) könyv

Ez a könyv feltárja az okokat, sőt felkínál egy új módszert az olvasástanulás motivációjához és az olvasóvá váláshoz. Dr. Vass Dorottea olvasáskutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Általános Gyógypedagógiai Intézet főmunkatársa. Módszere az íráson és olvasáson túl támogatja a gyerekek tanulási technikájának, kritikus gondolkodásának, digitális készségének, pozitív énképének és jövőjükkel kapcsolatos elképzelésük fejlődését is.

Vass Dorottea: Olvasásmotiváció (részlet)

Kedves Olvasó,

Az olvasás, mint olyan, ugyanis egy nagyon komplex folyamat. Első pillantásra azt hisszük, hogy csupán betűkből, szavakból és mondatokból álló információtömkeleg, amelyet rengetegen szeretnek elolvasni és ugyanannyian nem szeretnek elolvasni a világon. De ha jobban belegondolunk, ez csak az olvasási tevékenységünk felszíne. Alatta idegrendszeri és mélylélektani folyamatok zajlanak bennünk, amelyek hatással vannak a hétköznapjainkra, a problémakezelésünkre, a félelmeinkre, a boldogságunkra, a munkánkra, a karrierünkre, a szerelmünkre, a barátságokra – tulajdonképpen a teljes működésünkre. Így ez a könyv inkább arról szól, hogyan képes változni az olvasás iránti érdeklődésünk.

Miért is fontos erről beszélnünk?

A hétköznapokban nem veszítette aktualitását az olvasóvá válás problémája. Tucatjával születnek azok a szakcikkek, amelyek arról számolnak be, hogy a gyerekek nem olvasnak, hogy sok az írástudatlan a világon, és hogy a gyerekek írásbeli teljesítménye és az olvasás iránti motivációja is gyenge. Számos nagyszerű projekt látott már napvilágot, amely arra sarkallja az embereket, hogy olvassanak. Az olvasó emberek pedig mindent megtesznek azért, hogy azt tükrözzék,

olvasni menő dolog.

Legalábbis mi, felnőttek, akik ezt a könyvet a kezünkbe vettük, ezt gondoljuk az olvasásról. És ami még nagyszerűbb, próbáljuk is ezt az életérzést átadni a fiatalabb generációknak. Csakhogy az egyáltalán nem olyan egyszerű.

Közösségi felületeken létrejönnek csoportok, amelyek a gyerekek olvasóvá válásával és a nem olvasás problémakörével foglalkoznak. Egyrészt boldog és elégedett szülői élménybeszámolókat lehet ezeken a felületeken olvasni, akik arról számolnak be, hogy az ötéves gyermekük már önszántából könyveket lapozgat, és korát meghaladva olvasni próbál, de kétségbeesett szülők beszámolóját is lehet olvasni arról, hogy elsős lett a gyermeke, de utál olvasni, pedig ők mindent megtettek, hogy megszerettessék vele az olvasást.

Az utóbbi szülőket szokták saját, hasonló beszámolóval vigasztalni más szülők azzal, hogy milyen praktikákat vesznek elő. Sajnos arra is akad példa, hogy az olvasás lassan már az élmény helyett feladattá alakul át az iskolában vagy odahaza – teljesen érthető módon. Érthető módon, mert belefér, ha kicsit megijedünk, hogy a gyerek iskolaköteles és nem olvas. Rendben van, ha kicsit megijedünk, hogy a gyerek még nem ismeri fel a betűket, pedig néhány hónappal ezelőtt még tudta őket. És akkor sincs gond, ha kicsit megijedünk, hogy a gyereknek nincs kedve elolvasni a házi feladat szövegét. Mindezek azt jelentik, hogy fontos számunkra gyermekünk sikere. Viszont, ha a gyermekünk olvasási élménye és olvasási sikere között kell választanod, melyiket választanád?

Válaszd inkább az olvasási élményt!

Hogy miért?

Ha gyermeked élvezi az olvasást, több időt fog az olvasással tölteni. Ha több időt tölt az olvasással, többet is fogja gyakorolni azt. Ha többet gyakorol, javulni is fog az olvasási technikája. Ha javul az olvasási technikája, könnyebben megérti a szöveget, a szövegeknek köszönhetően pedig egy olyan pozitív lélektani folyamatot él meg, amely örömet fog neki okozni, így olvasás közben jól fogja magát érezni, és még több időt tölt majd az olvasással. A gyakori olvasással számos információ birtokába jut majd, amely által sikereket érhet el, és egyre bonyolultabb szövegek olvasására lesz nyitott az évek során.

Ha esetleg ez túl jól hangzik, és most arra gondoltál, hogy „jól van, értem én ezt, de honnan kezdjem el?”, akkor ez joggal fogalmazódott meg benned. És jó helyen vagy, mert ez a könyv lépésről lépésre fogja Neked elmesélni, mi zajlik egy gyerekben akkor, amikor kiszeret az olvasásból. Elmondja, mit tehetsz akkor, ha fel szeretnéd kelteni a gyerekben az olvasás iránti kedvet, és elmondja azt is, mi zajlik a gyerekben akkor, amikor olvasni tanul, de azt is elmondja, hogyan szerethet ki az olvasásból egy olyan gyerek, akinek odahaza kisgyermekkorában meséltek és jó példát mutattak. Ez a könyv tehát feltárja az okokat, sőt felkínál egy új módszert az olvasástanulás motivációjához és az olvasóvá váláshoz, amelyet ki tudsz próbálni.

A következő fejezetekben a praxisomból vett három digitális bennszülött gyerek történetét fogom elmesélni, akik szöges ellentétei voltak egymásnak. Csak egy közös volt bennük: mindhárman utáltak olvasni. Mára azonban imádnak.

  1. FEJEZET

Olvasásra vagyunk kondicionálva

Mi zajlik bennünk mesehallgatás közben?

Mi zajlik bennünk olvasás közben?

Hogyan kezdünk el gyermekkorunkban érdeklődni az olvasás iránt?

És vajon hogyan utálhatja meg egy gyerek az olvasást?

„Mindannyian olvassuk magunkat és a világot avégett, hogy megragadhassuk, mik vagyunk és hol vagyunk. Azért olvasunk, hogy megértsünk valamit, vagy hogy elinduljunk a megértés útján.”

Alberto Manguel

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan alakul ki az olvasás utálata, érdemes végigvennünk, hogyan épül fel az olvasás szeretete.

Amikor Noé még kicsi volt, a szülei nagyon elfoglalt emberek voltak, de ennek ellenére mindent megtettek azért, hogy gyermekük biztonságban érezze magát, és akárhol is vannak, számíthasson rájuk. Gyakran előfordult, hogy a család akár autóban vagy repülőúton is mesélt Noénak. Arra is akadt példa, hogy Noé nem utazott együtt a szüleivel, de a megszokott esti időben telefonon lépett velük kapcsolatba, amikor is a rituálé fenntartása miatt megtartották a közös mesélést. A telefonon keresztül visszatérő, jól ismert mesehősök lehetővé tették, hogy a Noé és szülei közötti szoros kapcsolat fennmaradjon. És nem mellesleg elősegítették az olvasás iránti érdeklődésének a kialakulását. Mégis, Noé szülei azért kerestek meg, mert fiuk, annak ellenére, hogy szülei által kisgyermekkorában mesei élményben részesült, tízévesen megutálta az olvasást.

Hogyan volt ez lehetséges?

Mielőtt választ adok a kérdésre, ismerjük meg az iskolás Noét.

Noé nyolcéves volt, amikor megismertem, ő volt az a fiú a csoportban, aki szívesen félrevonult, és reggelente, laza mozdulattal egy babzsákra dobta magát. Kezében ilyenkor mindig könyv volt. Korának megfelelő tartalmakat olvasott, vagy ha lazábbra vette a napját, akkor focistákról szóló lapokat böngészett, szünetekben pedig lelkesen mesélt a repülőgépek műszaki elemeiről, karbantartásának folyamatairól és a kedvenc repülőtípusairól.

Irodalomórákon, ha a csapat kevésbé hangolódott rá a nagyobb kihívást igénylő projektekre, Noé segítségére mindig számíthattam. Elsőként nyújtott megoldást a csapatot megszólító feladatokra, szívesen vállalta a több energiát igénylő tevékenységeket, vitte, húzta a csoportot előre: írt, másolt, szöveget alkotott, olvasott. Annak ellenére, hogy Noé a szünetekben nem szaladgált föl és alá az udvaron a többi nyolcéves társával, népszerű volt. Felnéztek rá a társai, így fontos szereplője volt nemcsak a közösségnek, hanem az irodalomórák hatékonyságának is. Két évvel később mégis egy olyan érzelmi állapotba került, hogy

teljes szívéből elutasította az olvasást.

Ahhoz, hogy feltárjam, mi hathatott Noé olvasás iránti érdeklődésére negatívan a nyolc-tíz éveskori életszakaszában, fontosnak tartottam megismerni a csecsemő- és kisgyermekkori olvasással kapcsolatos élményeit.

Noé tulajdonképpen már csecsemőkorában érdeklődve lapozta a kellemesen puha könyveket, hason fekve figyelte a kemény lapokból álló leporellókat, és élvezettel rágta a sípoló, csipogó, vízhatlan textilkönyveket. A felfedezési folyamatokban megtanulta, melyik könyv rágható vagy téphető, és melyik könyv okoz esetleg fájdalmat, ha a kinövésben lévő fogával járó gyötrődést próbálja vele enyhíteni. A leporellók által megtanulta, mit mond az oroszlán, és mit a cica, megtanulta azt is, hogy ha ezeknek a hangját utánozza, számára legközelebbi és legfontosabb személyeknek, az édesanyjának és az édesapjának mosolyt csalhat az arcára. Ebben az időszakban Noé rájött, hogy a könyvek lapozgatásával különleges kapcsolatot tud kialakítani az egyébként igen elfoglalt szüleivel. Felfedezett egy kötődési-kapcsolódási lehetőséget.

Ahogy telt-múlt az idő, Noé is megismerte a mesélés örömét. Édesanyjával a mesén keresztül fedezték fel az egymáshoz vezető utat. A hallottakban Noé felfedezte önmagát, képet alkotott arról, hogy ki Ő, és milyen fontos szerepe van a családban. Mivel a mese földrajzilag meghatározhatatlan helyen játszódik, illetve valós és fiktív alakokat, csodás elemeket tartalmaz egy-egy valóságot megközelítő történetben, Noé összefüggést tudott találni a saját valósága és a tudat alatti képzelete között annak érdekében, hogy hétköznapi élményeit és konfliktusait könnyebben fel tudja dolgozni. A meseolvasásokon keresztül megismerte a világ valóságát, azt, hogy létezik a jó és a gonosz, a szép és a csúnya, és azt is, hogy a világ nem minden csak a kellemes dolgokból áll, hanem jelen vannak a borzalmak is. Noé és a mese között tulajdonképpen kialakult egy erős interakció, amely révén kisgyermek korára képessé vált felismerni az érzelmeit.

De vajon egy ilyen gyerek, aki egy ilyen közegből indul, mint Noé, felnőtt korára is olvasó ember marad? Miért utálhatta meg tízéves korára ilyen alapok ellenére az olvasást?

Noé útját még követni fogjuk a fejezeteken keresztül, de előtte egy Noétól teljesen eltérő személyiséget is be szeretnék mutatni.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

Az emberek harmada a könyvekhez menekül akkor, amikor rossz passzban van. A Publishers Association felmérése úgy találta, hogy az olvasás népszerűbb, mint a moziba járás vagy a közösségi oldalak böngészése, és a tévézés után a második helyen áll.

...
Hírek

Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

A neurológusok szerint irodalmi szövegek elmélyült olvasása segíthet abban, hogy megőrizzük a memóriánkat, valamint empatikusabbak, rugalmasabbak legyünk. 

...
Hírek

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra manapság magányos, csendes tevékenységként tekintünk, de ez nem volt mindig így. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.