A bolygó egészsége a mi egészségünk is - Összekötve Aszalós Rékával

A bolygó egészsége a mi egészségünk is - Összekötve Aszalós Rékával

Hetek óta saját bőrünkön tapasztaljuk a koronavírus pusztító hatásait. A járvány azonban korántsem független a bolygónkon végbemenő drámai változásoktól. Az egészségügyi és gazdasági válság, a biodiverzitás pusztulása, a klímaválság mind összefüggő folyamatok. A planetáris egészséget meghatározó tényezőkről, a globalizáció következményeiről, jövőnk érdekében meghozandó változásokról Aszalós Réka erdőökológussal, az Ökológiai Kutatóintézet munkatársával beszélgettünk az Összekötve pénteki műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. április 11. |

  • Már kiskorában, a Csodálatos állatvilág lapozgatásakor eldöntötte: biológus lesz. Gyerekkora is ennek a jegyében telt, erdei táborokba járt, madarászattal foglalkozott. Végül mégis az egyetemen vált egyértelművé számára, hogy az erdőkkel akar foglalkozni.
  • Nagyon fontosnak tartja, hogy a tudományos eredményeket közérthető formában közvetítsük a tömegek felé. Különösen jó példa erre Peter Wohlleben sikerkönyve, A fák titkos élete. A szerző a fákat antropogén módon, emberi jellemzőkkel felruházva írja le, de mindezt tudományos tények, kutatási eredmények alapján teszi. Az erdő a fák élő kapcsolathálója, a föld alatt folyamatosan kommunikálnak egymással. 
A fák titkos élete - Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése
Park Kiadó, 2018, 218 oldal
  • Egyetlen fa vagy erdő történetén keresztül egy egész ökoszisztéma leírható. Az égő Amazonas esete például nagyon szimbolikus, pusztítását politikai érdekek motiválták. Többek között azért is nagyon fontos, hogyan bánunk fáinkkal, erdeinkkel, mert jelentőségük a klímaváltozás szempontjából is kiemelkedő. Az általuk megtermelt szén csak töredéke annak a mennyiségnek, amelyet folyamatosan raktároznak, így kiirtásukkal saját készleteinket pusztítjuk el. Az Amazonas felégetésével a biodiverzitásban is hatalmas károk keletkeztek. Ennek kapcsán pedig felmerül a kérdés, 

vajon egy brazil őserdőre nemzeti vagy globális értékként kell-e tekintenünk, ha ahhoz az egész emberiség jóléte kötődik.

  • A biológiai sokféleség kérdése több nézőpontból is megközelíthető.
    Az ENSZ biodiverzitásért felelős vezetője, Elizabeth Maruma Mrema a vadállat piacok betiltását sürgeti: az emberi betegségek több mint 70%-áért a vadon élő állatok elfogyasztása felelős. Az emberszabásúak vírusai pedig különösen nagy veszélyt jelentenek, például az ebola a trópusi erdőkből származó csimpánzhúsból indult pusztító útjára. 
  • A ökoszisztéma egy összetett hálózat: egy pontjának megmozgatásával az egész rendszerre hatunk. Bár saját bőrünkön nem feltétlenül érzékeljük azonnal a változásokat, lépéseink távlati következményei azonban drámaiak. Hálátlanul bánunk például a talajt előállító hangyákkal, ízeltlábúakkal, a szúnyogirtások során pedig a beporzó rovarok populációját is megtizedeljük. Ezekkel a tetteinkkel hosszú távon saját magunknak is ártunk: életterünket, földjeinket, táplálékforrásainkat pusztítjuk el.
  • Ferenc pápa kijelentette, hogy a koronavírus lehet a természet válasza a klímaválságra. Szavaival nem a tudományos kapcsolatra utalt, hanem arra, hogy a járvánnyal a természet figyelmeztet minket, tetteinknek következményei vannak. Nagyon fontos és példa nélküli lépés, hogy ezeket a gondolatokat egy ilyen jelentős egyházi vezető fogalmazta meg, aki szavaival hatalmas tömegeket ér el. 
  • A napokban a Római Klub is nyílt levelet intézett a világ vezetőihez. Ebben felhívták a figyelmet a planetáris egészség fogalmára: a gazdasági nehézségek, az egészségügyi kihívások, a biodiverzitás veszteségei és a klímaváltozás mind összefüggenek. Figyelmeztettek, hogy csak akkor érhetünk el hosszú távú eredményeket, 

ha a természettel való harmonikusabb együttélés kialakításával az egész bolygó egészségét tartjuk szem előtt.

  • Ezt a járványt a globalizáció hozta létre. Most pedig egy hatalmas feladat előtt állunk: el kell  kezdenünk lokálisan újraszervezni életünket. Ez csak akkor lehet sikeres, ha alulról és felülről egyaránt ebbe az irányba építkezünk: az egyéni szintű életmódváltás mellett, politikailag is ösztönözni kell a változásokat, például a nagy gazdaságok helyett a kistermelők támogatásával. Pozitív példaként az USA-beli Vermont államot említhetjük, ahol a politikai lépések nyomán ma már a farmok, helyi közösségek határozzák meg a gazdaságot.
Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Ezért a járványért a modern kor sajátosságai felelősek - Összekötve Garamszegi Lászlóval

Miben más ez a járvány mint a többi? Milyen társadalmi és gazdasági összefüggések határozzák meg lefolyását? És mit tanulhatunk belőle? Mi többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Garamszegi László evolúcióbiológus-ökológussal az Összeköve pénteki műsorában.

...
Összekötve

Jordán Ferenc: A vírus is csak akkor rossz, ha terjed, egyébként semmi bajunk vele - Összekötve

Mi köze van a globalizációnak a jelenlegi járványügyi helyzethez, a koronavírusnak a Bajnokok Ligájához, Rousseau-nak az Instagramhoz? ÖSSZEKÖTVE Jordán Ferenccel, az Ökológiai Kutatóintézet hálózatkutató biológusával.

...
Hírek

Barabási: A vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni

Barabási Albert-László hálózatkutató szerint egyszer vége lesz a jelenlegi járványhelyzetnek, de az életünk szerinte utána sem fog visszatérni a régi mederbe.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
Hírek
...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

...
Hírek

Videó: Kigyulladt Stephen King és Stanley Kubrick horrorhotelje A ragyogásból