Lakatos Ilona: Bumeráng [Képalá]

Képalá |

Vilmos szomorúan tette a kirakatba az elkészült fotelt. Úgy érezte ez a legszebb munkája, de kénytelen volt eladni. Nőtt a rezsi költség, örült, hogy kisboltját még fenn tudta tartani.
A Budai házaspár elégedetten helyezte el a teraszon az új bútordarabot.
- Zsókám! Ez kiszolgál bennünket életünk végéig, nagyon kényelmes. - mondta feleségének vidáman Sándor.
Az évek hamar elteltek. A kis unokák is felcseperedtek már.
Nehéz napokon voltak túl. A temetés után mentek rakodni a házba. Amit lehetett eladtak, hiszen nem volt szükségük a régi holmikra.
- Nézd csak! Még mindig milyen szép nagyapa kedvenc fotelja, ezt elviszem a Tisza parti nyaralóba emléknek.
- Igazad van, ezt tartsuk meg. – mondta nővérének Helga.

A víz egyre csak hömpölygött, magával sodort mindent, ami az útjába akadt. Beszaladt a kertekbe, udvarokba és vitte a hátán a könnyű műanyag székeket, asztalokat. Az árvíz után volt, aki megtalálta elveszett tárgyait. Kata is reménykedett hátha előkerül az a régi fotel, de nem találta meg.

Vilmos nagyon szeretet horgászni. Nyugdíjas éveinek egyik kedvenc időtöltése volt. Jó volt eltölteni a parton az időt. A csend, a nyugalom mindig békességet adott a lelkének. Felesége tavaly halt meg, gyermekük nem volt. Teljesen magára maradt, a kis pulija is folyton elcsatangolt. Szerette a szabad életet a veszélyeivel együtt.
Egyre feledékenyebb lett.
- Szépen vagyunk, ma sem hoztam el a horgászszéket. – dünnyögött magában.
Már éppen indult volna visszafelé, amikor észrevette valami hánykolódik a vízben.
Meglepetten ismerte fel keze munkáját, hiszen mindegyikre egyedi jelzést rakott.
Még ott a sekélyes vízben beleült, kicsordult a könnye.
De sokszor gondolt erre a fotelra, nagyon megbánta, hogy eladta.
Felelevenedett életének minden rezdülése, a küzdelmes évek, a fájó egyedüllét…
Aztán szép csendesen elaludt örökre arcán boldog mosollyal.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Ládai Eszter: Közügyek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Lakits Hanna: Sebek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Orémus Kálmán: Vezeklés [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Aciman hősének döntenie kell a Harvard elvont világa és egy különleges barátság közt

Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

...
Kritika

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

Mi is lenne jobb olvasmány 2020-ban, mint egy sci-fi, amelyben egy rejtélyes vírus kezdi tizedelni az embereket, miközben közeleg a világvége? R. J. Hendon (Juhász Roland) új könyve, a Gyomláló teljesen eltalálta az idei év hangulatát.

...
Nagy

A Pilátusban akkor kezdődik az igazi dráma, amikor lehull az álarc

Szabó Magda Pilátusának hősei minden igyekezetük dacára nem találják az egymáshoz vezető érzelmi utat. A regényből tévéfilm készült, a rendezővel, Dombrovszky Lindával pedig az eredeti könyvről, a színészek kiválasztásáról és Szabó Magda debreceni kultuszáról is beszélgettünk.