Ládai Eszter: Közügyek [Képalá]

Képalá |

Az öreg flúgos. Folyvást reprezentál valahol. Amikor fülest kap valami igazságtalanságról, némi szervezkedés után (vagy rögvest) alkalomhoz illően felölti maskaráját, bepattan pöfékelő furgonjába és elhúz vele az ország bármelyik szegletébe. Híre van. Érkezését a helyi közösségek vezetői házi pálinkával üdvözlik, az idősödő asszonyok süteményekkel rajongják körbe, a gyerekek pedig széles mosollyal arcukon integetnek neki. Mindenki tudja, jelenléte fél siker. Miután felporszívózza a javakat, (mert hát a visszautasításból sértődés lenne) dolgára indul. Töredező, ósdi fonott karosszékét elhelyezi a színhelyen, belecsücsül és vár. Türelemmel. Hamarosan kivonulnak a TV-sek, kérdésekkel bombázzák, miért segít, mit akar elérni, stb. Ő csak kukul. Ha már unja a faggatózásokat röviden odaveti, hogy senki életébe nem szól bele, modortalanságnak véli, csak azért ül itt, mert tiszteli a kisembereket. Ezt akárhányszor elismétli. Semmi mást. A riporterek  csalódottak vagy nem. Fene se tudja, de sztár. Én munkanélküli. Így múlnak a napok.
Ma az égbolt süt, mint egy óriási kemence. Ő félmeztelenül, hűséges bútordarabjával, vaskos lábát langymeleg vízben áztatva csalogatja a hírforrást.  Csakhogy a Tisza parti kistelepülésen sehol egy lélek, pedig az ügy érdekében sebet és operáció nyomot illusztrál. Gyomra nagyokat korog, hogy ne zavarja, kezét hasára teszi. Mereven néz a távolba, még nem sejti, hogy én közeledem felé. Apa ma értem van itt.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Lakits Hanna: Sebek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Orémus Kálmán: Vezeklés [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Boglárka: Hallgass meg... [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.