Ládai Eszter: Közügyek [Képalá]

Képalá |

Az öreg flúgos. Folyvást reprezentál valahol. Amikor fülest kap valami igazságtalanságról, némi szervezkedés után (vagy rögvest) alkalomhoz illően felölti maskaráját, bepattan pöfékelő furgonjába és elhúz vele az ország bármelyik szegletébe. Híre van. Érkezését a helyi közösségek vezetői házi pálinkával üdvözlik, az idősödő asszonyok süteményekkel rajongják körbe, a gyerekek pedig széles mosollyal arcukon integetnek neki. Mindenki tudja, jelenléte fél siker. Miután felporszívózza a javakat, (mert hát a visszautasításból sértődés lenne) dolgára indul. Töredező, ósdi fonott karosszékét elhelyezi a színhelyen, belecsücsül és vár. Türelemmel. Hamarosan kivonulnak a TV-sek, kérdésekkel bombázzák, miért segít, mit akar elérni, stb. Ő csak kukul. Ha már unja a faggatózásokat röviden odaveti, hogy senki életébe nem szól bele, modortalanságnak véli, csak azért ül itt, mert tiszteli a kisembereket. Ezt akárhányszor elismétli. Semmi mást. A riporterek  csalódottak vagy nem. Fene se tudja, de sztár. Én munkanélküli. Így múlnak a napok.
Ma az égbolt süt, mint egy óriási kemence. Ő félmeztelenül, hűséges bútordarabjával, vaskos lábát langymeleg vízben áztatva csalogatja a hírforrást.  Csakhogy a Tisza parti kistelepülésen sehol egy lélek, pedig az ügy érdekében sebet és operáció nyomot illusztrál. Gyomra nagyokat korog, hogy ne zavarja, kezét hasára teszi. Mereven néz a távolba, még nem sejti, hogy én közeledem felé. Apa ma értem van itt.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Lakits Hanna: Sebek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Orémus Kálmán: Vezeklés [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Boglárka: Hallgass meg... [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.