Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

Képalá |

Automatás kávé, százharminc forint, műanyagpohár, kávépor, tejpor, víz, cukor, a gép másodpercekig tartó zúgása, műanyagpálcika, épp, hogy nem ejtem ki a kezemből, ihatatlan a forróságtól, lerakom az ablakpárkányra. Kinézek az ablakon. Terhes asszony határozott, mégis ügyetlen mozdulatokkal veszi elő cigarettáját, rakja a szájába és meggyújtja, az első slukk után a vele sétáló férfi kikapja és a saját szájába dugja. A férfi jobb kezében bevásárlószatyor, a toast kenyér csomagolása kilóg belőle. Megunom őket, megpróbálok belekortyolni a kávémba, még mindig forró, elképzelem, ahogy a műanyag feloldódik, és mire kihűl annyira a kávé, hogy iható legyen és rádöbbenek, mennyire pocsék, a műanyagrészecskék már szétszóródnak bennem és száz év múlva fognak lebomlani a testemben, addig megtapadnak az érfalaimon, így még korábban meghalok, talán negyven év múlva, visszarakom a poharat az ablakpárkányra. Heten vagyunk a váróban, a kezdeti csillapíthatatlan szorongást követően, annak ellenére, hogy mindenki belátta, nem mi vagyunk az áldozatok, hanem a bent lévők, mégis kerüljük egymás tekintetét, azon lamentálunk, hogy kinek mióta dializál az apja-anyja-testvére-gyermeke, hogy kinek mennyi salakanyag az élete és lepereg mindannyiunk előtt, hogyan veszti el egy test eredeti funkcióját.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Károlyi Szabina: Lignum vitae [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Margetin István: Gondolj nagyapára [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Aciman hősének döntenie kell a Harvard elvont világa és egy különleges barátság közt

Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!