Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

Képalá |

Automatás kávé, százharminc forint, műanyagpohár, kávépor, tejpor, víz, cukor, a gép másodpercekig tartó zúgása, műanyagpálcika, épp, hogy nem ejtem ki a kezemből, ihatatlan a forróságtól, lerakom az ablakpárkányra. Kinézek az ablakon. Terhes asszony határozott, mégis ügyetlen mozdulatokkal veszi elő cigarettáját, rakja a szájába és meggyújtja, az első slukk után a vele sétáló férfi kikapja és a saját szájába dugja. A férfi jobb kezében bevásárlószatyor, a toast kenyér csomagolása kilóg belőle. Megunom őket, megpróbálok belekortyolni a kávémba, még mindig forró, elképzelem, ahogy a műanyag feloldódik, és mire kihűl annyira a kávé, hogy iható legyen és rádöbbenek, mennyire pocsék, a műanyagrészecskék már szétszóródnak bennem és száz év múlva fognak lebomlani a testemben, addig megtapadnak az érfalaimon, így még korábban meghalok, talán negyven év múlva, visszarakom a poharat az ablakpárkányra. Heten vagyunk a váróban, a kezdeti csillapíthatatlan szorongást követően, annak ellenére, hogy mindenki belátta, nem mi vagyunk az áldozatok, hanem a bent lévők, mégis kerüljük egymás tekintetét, azon lamentálunk, hogy kinek mióta dializál az apja-anyja-testvére-gyermeke, hogy kinek mennyi salakanyag az élete és lepereg mindannyiunk előtt, hogyan veszti el egy test eredeti funkcióját.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Károlyi Szabina: Lignum vitae [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Margetin István: Gondolj nagyapára [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Houellebecq unortodox tippeket ad a bulizáshoz

Michel Houellebecq esszéit, publicisztikáit, interjúit gyűjti egybe az Intervenciók 2020: a gyakran provokatív,  melankolikus, elgondolkodtató szövegek a provence-i nyugdíjasoktól a világjárványon át az ünnepek megéléséig a legváltozatosabb témákat érintik.