Kiss András: Tejpor, salakanyag, műanyagpálcika [Képalá]

Képalá |

Automatás kávé, százharminc forint, műanyagpohár, kávépor, tejpor, víz, cukor, a gép másodpercekig tartó zúgása, műanyagpálcika, épp, hogy nem ejtem ki a kezemből, ihatatlan a forróságtól, lerakom az ablakpárkányra. Kinézek az ablakon. Terhes asszony határozott, mégis ügyetlen mozdulatokkal veszi elő cigarettáját, rakja a szájába és meggyújtja, az első slukk után a vele sétáló férfi kikapja és a saját szájába dugja. A férfi jobb kezében bevásárlószatyor, a toast kenyér csomagolása kilóg belőle. Megunom őket, megpróbálok belekortyolni a kávémba, még mindig forró, elképzelem, ahogy a műanyag feloldódik, és mire kihűl annyira a kávé, hogy iható legyen és rádöbbenek, mennyire pocsék, a műanyagrészecskék már szétszóródnak bennem és száz év múlva fognak lebomlani a testemben, addig megtapadnak az érfalaimon, így még korábban meghalok, talán negyven év múlva, visszarakom a poharat az ablakpárkányra. Heten vagyunk a váróban, a kezdeti csillapíthatatlan szorongást követően, annak ellenére, hogy mindenki belátta, nem mi vagyunk az áldozatok, hanem a bent lévők, mégis kerüljük egymás tekintetét, azon lamentálunk, hogy kinek mióta dializál az apja-anyja-testvére-gyermeke, hogy kinek mennyi salakanyag az élete és lepereg mindannyiunk előtt, hogyan veszti el egy test eredeti funkcióját.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szili Hanna: Sodrás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Károlyi Szabina: Lignum vitae [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Margetin István: Gondolj nagyapára [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]