Margetin István: Gondolj nagyapára [Képalá]

Képalá |

Szombat, fél hét, anya ébreszt. Megyünk úszni. Nem akarok. Muszáj, gondolj nagyapára.

Sorakozó a medence mellett. Egy beugrik, a következő felkészül. A bólyasorokat kihúzták, pihenés nélkül kell elúszni a szemközti falig. Huszonöt méter. Gyuszi bácsi belefúj a sípjába, indulás.

Kartempó, lábtempó, levegő. Hideg a víz, hazugság, hogy meg lehet szokni. Nagyapa a fonott székben ült, a vízben pihentette a lábát. Fölnézek, messze van a vége, sosem úsztam még ennyit egyben. Kiúszom oldalra, a túlfolyórácsba kapaszkodom. Gyuszi bácsi kihúz, csattan a papucsa. Nem fáj, csak hangos. Beállok a sor végére.

Sípszó, ugrás. Nagy levegő, kartempó. Szeretek a víz alatt úszni, csönd van. Nagyapa székét megemelte az ár. Nem ijedt meg, nyugodtan ült tovább. Kinyitom a szemem, számolom, hány csempét tudok úszni egy levegővel. Lábtempó, négy, öt, hat. Szeretném megérinteni a padlót. Nem szabad. Nem játszani jöttünk, ideje leúszni egy teljes hosszt. Gondolj nagyapára. Levegő. Sípszó, csobbanás. Most indult a következő, akkor még csak a felénél vagyok. Megállok, a vizet taposom, kocognak a fogaim. Kiúszom a medence szélére.

Nagy levegő, kartempó. A víz alatt Gyuszi bácsit sem hallom. Nagymama az ablakból nézte nagyapát, könnyes volt a szeme. Kartempó, lábtempó, kartempó, lábtempó. Levegő, levegő. Visszhangzik a csarnok, nem figyelek a kiabálásra, a szemközti falat nézem, tudom, hogy nem fog sikerülni. Becsukom a szemem. Anya kiabált, segítség, nem igaz, hogy itt senki nem tud úszni. Kartempó, lábtempó.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Magyar Zsolt: A huncut beteg [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy Lívia: Mint hal a vízben [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rátkay Edit: Csak azért is [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.