Margetin István: Gondolj nagyapára [Képalá]

Képalá |

Szombat, fél hét, anya ébreszt. Megyünk úszni. Nem akarok. Muszáj, gondolj nagyapára.

Sorakozó a medence mellett. Egy beugrik, a következő felkészül. A bólyasorokat kihúzták, pihenés nélkül kell elúszni a szemközti falig. Huszonöt méter. Gyuszi bácsi belefúj a sípjába, indulás.

Kartempó, lábtempó, levegő. Hideg a víz, hazugság, hogy meg lehet szokni. Nagyapa a fonott székben ült, a vízben pihentette a lábát. Fölnézek, messze van a vége, sosem úsztam még ennyit egyben. Kiúszom oldalra, a túlfolyórácsba kapaszkodom. Gyuszi bácsi kihúz, csattan a papucsa. Nem fáj, csak hangos. Beállok a sor végére.

Sípszó, ugrás. Nagy levegő, kartempó. Szeretek a víz alatt úszni, csönd van. Nagyapa székét megemelte az ár. Nem ijedt meg, nyugodtan ült tovább. Kinyitom a szemem, számolom, hány csempét tudok úszni egy levegővel. Lábtempó, négy, öt, hat. Szeretném megérinteni a padlót. Nem szabad. Nem játszani jöttünk, ideje leúszni egy teljes hosszt. Gondolj nagyapára. Levegő. Sípszó, csobbanás. Most indult a következő, akkor még csak a felénél vagyok. Megállok, a vizet taposom, kocognak a fogaim. Kiúszom a medence szélére.

Nagy levegő, kartempó. A víz alatt Gyuszi bácsit sem hallom. Nagymama az ablakból nézte nagyapát, könnyes volt a szeme. Kartempó, lábtempó, kartempó, lábtempó. Levegő, levegő. Visszhangzik a csarnok, nem figyelek a kiabálásra, a szemközti falat nézem, tudom, hogy nem fog sikerülni. Becsukom a szemem. Anya kiabált, segítség, nem igaz, hogy itt senki nem tud úszni. Kartempó, lábtempó.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Magyar Zsolt: A huncut beteg [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy Lívia: Mint hal a vízben [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rátkay Edit: Csak azért is [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.