Margetin István: Gondolj nagyapára [Képalá]

Képalá |

Szombat, fél hét, anya ébreszt. Megyünk úszni. Nem akarok. Muszáj, gondolj nagyapára.

Sorakozó a medence mellett. Egy beugrik, a következő felkészül. A bólyasorokat kihúzták, pihenés nélkül kell elúszni a szemközti falig. Huszonöt méter. Gyuszi bácsi belefúj a sípjába, indulás.

Kartempó, lábtempó, levegő. Hideg a víz, hazugság, hogy meg lehet szokni. Nagyapa a fonott székben ült, a vízben pihentette a lábát. Fölnézek, messze van a vége, sosem úsztam még ennyit egyben. Kiúszom oldalra, a túlfolyórácsba kapaszkodom. Gyuszi bácsi kihúz, csattan a papucsa. Nem fáj, csak hangos. Beállok a sor végére.

Sípszó, ugrás. Nagy levegő, kartempó. Szeretek a víz alatt úszni, csönd van. Nagyapa székét megemelte az ár. Nem ijedt meg, nyugodtan ült tovább. Kinyitom a szemem, számolom, hány csempét tudok úszni egy levegővel. Lábtempó, négy, öt, hat. Szeretném megérinteni a padlót. Nem szabad. Nem játszani jöttünk, ideje leúszni egy teljes hosszt. Gondolj nagyapára. Levegő. Sípszó, csobbanás. Most indult a következő, akkor még csak a felénél vagyok. Megállok, a vizet taposom, kocognak a fogaim. Kiúszom a medence szélére.

Nagy levegő, kartempó. A víz alatt Gyuszi bácsit sem hallom. Nagymama az ablakból nézte nagyapát, könnyes volt a szeme. Kartempó, lábtempó, kartempó, lábtempó. Levegő, levegő. Visszhangzik a csarnok, nem figyelek a kiabálásra, a szemközti falat nézem, tudom, hogy nem fog sikerülni. Becsukom a szemem. Anya kiabált, segítség, nem igaz, hogy itt senki nem tud úszni. Kartempó, lábtempó.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Magyar Zsolt: A huncut beteg [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy Lívia: Mint hal a vízben [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Rátkay Edit: Csak azért is [Képalá]

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.