Károlyi Szabina: Lignum vitae [Képalá]

Képalá |

Apám teste vaskos. Bőre barázdáiban kőpor keményedik, mióta ismerem. Hajnalonta erős köményszagú bajsza alól homlokon csókolt és sokáig nem tudtam kell-e ez nekem?!

Kölyökként feltettem minden nap a kérdést: milyen lenne,ha nem jönne haza?

Elfogadhatatlan. Az ágyam verméből krokodilok és vámpírok ragadnának el!

Estére már tompább volt a köményszaga, de szépnek éreztem őt így is. Öt éves koromig málna ízű nyalókát húzott elő a zsebéből és ezt a rendszerességet igyekeztem meglepődve fogadni. 

Megvárta, míg az egész nyelvem karmazsin színű lett én kiöltöttem rá és eljátszotta, hogy megretten tőlem.

A következő évben már többet volt otthon és valaki kockákban beragasztotta a hasát. Az ölében ülve mindig le akartam kapargatni, de anyám elvett engem tőle. Zöld és fehér varázs pirulákat hozott neki és ő megette azokat. Álmomban óriási fává változott, újra átölelt és hét hegyen ,hét tengeren átlépve megmutatta nekem a világot.

Anyám kimosta a ráncaiból a kőport és lassan friss illata lett, mint a fűnek miután lenyírják.

Összezsugorodott a szemében a bogár s legtöbbször csendben volt. Nem tudtam kire vagy mire vár? !Hiszen itt vagyunk apa, édesapa!

Aztán már nem kaptam nyalókát. Keresett magának új szokást. Annak örült,amikor beleengedte a lábait a Sugovica-folyó szélébe és én néztem őt a homokból: íme az óriás fa, az élet fája,lignum vitae

és ő arra bámult,amerre vitte a folyó a fájdalmát: a naplementébe.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Margetin István: Gondolj nagyapára [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Magyar Zsolt: A huncut beteg [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy Lívia: Mint hal a vízben [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]