Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

sa |

Sorozatunkban a Mastercard Alkotótárs 2023-as ösztöndíjasait ismerhetitek meg jobban. A harmadik epizódban Zilahi Annával és Hegedüs Verával beszélget Ott Anna. Szóba kerülnek tabuk a női létről, a nők saját testükhöz való viszonya, az anyává válás és ennek nem akarása, valamint az őszinteség kérdései is. Cikkünkben az elhangzottakból szemezgettünk.

Hallgasd meg az első és a második részt is!

  • Ebben az adásban egy olyan alkotót hívtak meg, aki sokat jelent Zilahi Annának – ő pedig a Horváth Péter-ösztöndíjas Hegedüs Verát választotta, mert Ostoba című könyvében olyan olvasnivalóra talált, amit évek óta keresett. A kötetben erősen megjelenik a testben való lét, az abból való kitörés lehetetlensége, és ennek az életünkben legelső és legutolsó tapasztalata.
  • Hegedüs Vera elmesélte, hogy „légüres térben” írt, tehát nem volt egyértelmű, lesznek-e olvasói, ezért egy olyan, kvázi kész szöveget kell létrehoznia, amit aztán már keveset kell szerkeszteni. A szöveg még Hegedüs hamburgi tartózkodása idején született, a nyelvi és földrajzi távolságot pedig elidegenítően élte meg, ami szintén ráerősített benne a „légüres tér” érzésére. Utána a kézirat két évig állt a kiadónál, és az is bizonytalan volt, hogy vajon megjelenik-e.

"A zsűrit a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról" - Laudáció Zilahi Anna írásáról
"A zsűrit a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról" - Laudáció Zilahi Anna írásáról
Tovább olvasok

  • Sok szerzőnek az első és a második kötet közötti időszak a nehéz – ebben hivatott segíteni a Mastercard Alkotótárs ösztöndíja –, Hegedüsnek viszont inkább „harmadik kötetes szorongása” van, mert a második kötete már gyakorlatilag készen volt, amikor az Ostoba megjelent.
  • Zilahit – Kerber Balázshoz hasonlóan – eleinte sokkolta az ösztöndíj elnyerése, mostanra viszont összeállt benne annak a folyamata, hogyan írja meg a regényét. A koncepcióját évek óta hordozta magában, ám sokáig úgy érezte, hogy olyan témák foglalkoztatják, amikről nem lehet írni. Az ösztöndíj viszont arra is visszajelzést adott, hogy ez érdekel másokat.
  • Hegedüs már azelőtt is ismerte Zilahi nevét, hogy utóbbi először megkereste volna. Ám mivel Hegedüs nem igazán olvas kortárs magyar lírát, mert távolinak érzi magától, csak a kapcsolatfelvételt követően olvasta a verseit. Az extrodæsia enciklopédiát lapozva azonban megértette, hogy Zilahinak miért tetszett az Ostoba. Hozzátette, hogy rengeteg olyan mondatot tudna aláhúzni benne, ami vele maradt, és most már a kortárs lírától is kevésbé fél.

Zilahi Anna: A fájdalom mint az emberi lét sajátossága érdekel
Zilahi Anna: A fájdalom mint az emberi lét sajátossága érdekel
Tovább olvasok

  • Zilahinak tetszett az a direkt nyerseség, ami megjelenik Hegedüs szövegeiben, és ezzel az őszinteséggel vette fel vele a kapcsolatot, mert érdekelte, hogy ki a szerző, a személy a szöveg mögött. Később sok hasonlóságot találtak maguk között és az íráshoz való hozzáállásukban is. Hegedüsnek, aki korábban zenélt, viszont most parkolópályán van az életében, az is inspiráló volt, hogy lát olyan embereket, akik több művészeti ágban is sikeresek – mint Zilahi.
  • Zilahiból egy ponton kibukott, hogy ő egyébként nem szereti az őszinteség szót, Hegedüs szövegében is inkább az integritást és a lényeglátást emelné ki. Hegedüsnek az őszinteség önazonosságot jelent magánemberként és íróként is. Emellett azt vette észre, hogy a kortárs magyar prózában sokan az „őszinteséget” a letisztultság és a minimalizmus szinonimájaként használják, amit ő „semmiképp sem” tenne.

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én
Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én
Tovább olvasok

  • Hegedüs elmondta, hogy olyan témákkal kapcsolatban érezte azt, hogy ezekről még mindig nehéz írni, mint amikor valaki nem akar anya lenni, a nőként megélt magány, illetve a saját testtel és a nyelvvel való ambivalens viszony. A jövőben továbbra is érdekli a gyerekvállalás a negatív oldalról – illetve a saját érintettsége okán is szeretne írni a női betegségekről, amiken belül az endometriózist különösen poétikusnak találja: „mintha egy erdő vagy virágok nőnének az ember hasában”. Hegedüst emiatt elkezdte érdekelni az ökokritika, illetve az is, hogy az emberi test betegségei és a környezetszennyezés milyen párhuzamba állíthatóak. Tervezi, hogy ellép a weird zsáner irányába, ami szerinte nagyon alkalmas arra, hogy erről beszéljen.
  • A gyerekvállalás problematizálása Zilahi készülő regényében is megjelenik, de érdekli emellett a depresszió tapasztalata, amit nők esetén történetileg gyakran csak hisztériának tartottak. Ezzel együtt szerinte a meddőség és ennek a fájdalma még tabutéma: az érintett is szégyenként éli meg és a társadalom is másodrendű állampolgárként tekint rá.
  • A beszélgetés végén Zilahi és Hegedüs olyan könyveket ajánlottak, amik a gyerekvállalás problematikus oldalairól szólnak.

A beszélgetést meghallgathatod itt, Spotifyon és PodBeanen is.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte a harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Ott Annának ezúttal Kerber Balázs mesélt egy általános iskolában írt kalandregényről, a nyugatosok és a klasszikus kínai költők hatásáról, valamint a stratégiai játékokról is.

...
Podcast

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

András László Vad vidék és Babiczky Tibor A tengerről című köteteit az őszi Margón mutatták be. A szerzőket Czinki Ferenc kérdezte, most a teljes beszélgetést meghallgathatod. 

...
Podcast

Andrei Dósa: A bizonytalanság beleivódott egy egész generációba

Andrei Dósa Füveskert című kötetét a 2023-as őszi Margón mutatták be, a szerzőt Veiszer Alinda kérdezte. Most az egész beszélgetést meghallgathatod.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.