Mucha Dorka: Kedd délelőtt [HÁLÓZATOK HETE]

Mucha Dorka: Kedd délelőtt [HÁLÓZATOK HETE]

Elkezdődött a Hálózatok Hete, amely a hálózatoknak a mindennapi életünkre és a művészetekre gyakorolt hatását járja körül. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett online eseménysorozatunk keretében kortárs írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mucha Dorka írását, amely a Fake News című alkotáshoz készült!

(A sorozatban eddig Bartók Imre írása jelent meg, azt ITT tudjátok elolvasni.)

Könyves Magazin | 2021. május 26. |

Mucha Dorka: Kedd délelőtt

Erre, erre, üdvözlöm itt nálunk, a Hibrid Hadviselés Minisztériumában! Ha nem gond, akkor nem mutatkoznék be, hogy a későbbiekben ebből ne legyen probléma, de ha nagyon zavarja, akkor nyugodtan hívjon Lorenzónak, az állítólag illik hozzám és azért egy fokkal éppen jobb, mint a Juan Carlos, vagy ki tudja, mindegy is. 

Nem, köszönöm, nagyon kedves, de én nem tudhatom az Ön nevét, elég, ha megmondja, hogy milyen ügyben jött, akkor elkísérem a megfelelő emeletre, ahol majd egy másik kolléga fogja kísérgetni. Igen, sajnos ez egy ilyen műfaj, az elején kicsit csapong az ember a szekciók között, ami ugye itt emeletek közöttet is jelent, de hát egy igazán komoly, biztos alapokon álló, könnyen terjedő hírhez kell ez a körültekintés. Igen, mi igényesek vagyunk, odafigyelünk erre, pláne a Nagy 2021-es Vakcina-ügy óta minden idióta elkezdett források után kutatni a neten, azóta nehezebb egy kicsit minden, de nyilván, mi ezzel is megbirkózunk. 

Hálózatok hete

A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között kerül megrendezésre a Hálózatok Hete. Az online programsorozat a múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításhoz kapcsolódva, különféle témák mentén térképezi fel a hálózatok jelenlétét hétköznapjainkban.

Programok

május 25. kedd, 19:00 - Tudomány és művészet (Barabási Albert-László, Készman József kurátor)

május 26. szerda, 19:00 - Hírek és hálózatok (Barabási Albert-László, Karafiáth Balázs memetikus)

május 27. csütörtök, 19:00 - Gasztronómia és hálózatok  (Barabási Albert-László, Cserna-Szabó András író, Mautner Zsófia gasztroblogger)

május 28. péntek, 19:00 - Művészet és hálózatok (Barabási Albert-László, Készman József kurátor, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész)

május 29. szombat, 19:00 - Irodalom, életmű és hálózat (Simon Márton költő, szerkesztő, Szolláth Dávid irodalomtörténész)

május 30. vasárnap

19:00 - Nyelv, költészet és hálózatok (Deres Kornélia költő, Závada Péter költő, drámaíró)

20:00 - Barabási Albert-László egy napja

Facebook-esemény ITT. 

No, de akkor térjünk csak vissza a napi beosztáshoz. Nekem mára fel van írva egy paleo diétás kliens, egy gyúrós fehérjeporos kontent is, ezek ugye az egészségügyisekhez mennek a negyedik emeletre, és van még egy basic oltástagadós álhír valamilyen keresztény felhanggal. Ez utóbbival, ha bízik bennem és meg akarja magát kímélni egy csomó fölösleges liftezéstől, akkor a hetedik emeleten kezdene a tudomány szekciónál, onnan az egyik kollégával együtt menne az egészségügyisekhez és majd csak a legvégén merészkedne be az alagsorba a keresztény kontent miatt a vallásügyre, mert ott aztán el lehet cseszni akármennyi időt. Ó, jaj. Hogy nem ezek miatt jött?

Esztike, kérlek, megnéznéd, hogy jó beosztást kaptam mára? Igen? Ne haragudjon, meg tudná mondani, telefonon vagy emailben jelentkezett be? Persze, én sem bízom az emailekben, én is inkább telefonon szeretek ügyet intézni, még ha nálunk a C-épületben le is hallgatnak ugye a kollégák. Szóval csak tegnap jelentkezett be? Akkor nem is lesz rajta a listán, akkor megtenné, hogy mesél arról, hogy milyen ügyben jött? Hátha tudok segíteni. Gondolom, sürgős. Áhá, szóval még nincs konkrét elképzelése, nem volt még nálunk, első megrendelés. Akkor így a kezdőknek szóló csomagot kapja majd. Igen, ez a Konkvisztádor-szint, későbbi megrendeléseivel fog majd átkerülni a magasabb szintekre, ahol már bizonyos kedvezmények is járnak. Igen, persze, a szintlépés az nem csak a megrendelőtől függ, hanem a közvéleménytől is, a koronavírus alatt például olyan jól kidolgozott álhírek kezdtek terjedni, hogy több kliensünk is hirtelen el tudta érni az Emperor-szintet. Bizony, bizony, ott már bejátszhat egy kis állami támogatás, ilyen-olyan tenderek.

Na, de most gyorsan, nagy vonalakban kicsit eligazítom, de át fogom egy picivel később küldeni oda szembe, az A-épületbe, ahol egy ügynökkel együtt fogják kidolgozni a teljes anyagot, belövik a célcsoportot, a lehetséges buborékokat, politikai vagy vallásos csoportokat, digitális platformokat, választhat magának arcokat, hírességeket az ügy mellé, attól függően, hogy mennyit szán a dologra. 

-

Hogy mondja? Hogy maga művészettel kapcsolatos álhírt szeretne? Ja, hogy csak legyen hozzá képi anyag. Kép, mém vagy videó? Természetesen mindegyik megoldható, bár a videó durván feláras, ugye ott sokkal több manipulációra van szükség, de ezt majd a technikai osztály fogja megmondani. Persze, semmi sem megoldhatatlan. Ha mindezeket tisztázták és megbeszélték, az ügynökkel együtt jönnek ide vissza hozzánk és ellenőriztetik a hírt a különböző osztályokkal. Hogy mondja? Igen, tudom, az ügynök kicsit durván hangzik, de nem kell tőlük félni, legtöbbjük marketingasszisztens volt. Nem, először én is azt hittem, de a bölcsészek itt ülnek nálunk, a mi épületünkben. Szakemberek? Mindenki szakember. Ja, hogy úgy, igen, a már elkészült anyaggal legutoljára majd a Szkeptikusok Társaságához mennek. Ők rögtön gyártanak egy ellenhírt és cáfolatot, és akkor már rögtön sokkal könnyebben és gyorsabban terjeszthetővé válhat az Ön által rendelt hír. Mert ugye, itt erről van szó. Itt mi tulajdonképpen híreket gyártunk. Igen, ez tényleg egy szép feladat. Hivatás! Mi így hívjuk. Persze, van, hogy kicsúszik a kezünkből, vagy kicsit elszabadul, de ehhez nekünk már sok közünk nincs. 

Nem mondjuk ki, hogy hamisak, inkább szeretünk úgy fogalmazni, hogy alternatívak. Mások. Ma ugye mindenki abban hisz, amiben akar. Ugye? Ezt még a nagyapáink is tudják, és ez az egyetlen dolog, amibe ma már nem is lehet belekötni. Meg ugye a sivatagban sincs tábla, mely óva intene, hogy ne egyél követ. Szóval mi csak a hírt gyártjuk, aztán elengedjük. Elengedjük, mint egy mesterművet, bizony, mint mondjuk egy festő. Igen, némelyik tényleg műalkotás. Köszönöm, a kollégáim nevében is, jólesik, igazán. Remélem, nem fog bennünk és a szolgáltatásban csalódni. Persze, később is állok rendelkezésére, várom vissza! Legyen, persze, maradjunk a Lorenzónál.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az adatvizualizáció a gyönyörködtetésen túl gondolkodásra késztet

Hogyan lesz a tudományból művészet, mikor válik esztétikai élménnyé egy adathalmaz, és hány síkja van egy vizualizációnak? Ezek a kérdések is felvetődtek abban a videóban, amelyet a Hálózatok Hete keretében készített a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum.

...
Kritika

Rejtett mintázatok: Az adatvizualizáció az új piszoár?

A hálózatkutatás látványos vizualizációi új kihívások elé állították azokat, akik tudomány és művészet határait próbálják feltérképezni. Fellapoztuk a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításhoz kiadott albumot. 

...
Nagy

Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetére kortárs írókat kérünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Bartók Imre írását, amely az Ízek című alkotáshoz készült.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.