Budapest-születésnap, Nemes Nagy 100, Kemény Zsófi, Verzió [PROGRAMAJÁNLÓ]

Budapest-ünnep, Hadik Brunch, plakátaukció, filmfesztivál és egyéb izgalmas progmarok várnak titeket a következő napokban.

fk |

Hadik Brunch Kemény Zsófival

-

A program a szöveg:érzés: Hogyan születik a dalszöveg? - beszélgetéssorozat része

Kemény Zsófi ereiben is irodalom csordogál. Megjelent verseskötete, több regénye, a magyar slam fontos alakja, ír dalszövegeket és dramaturgként diplomázott. Hogy mit jelent neki a nyelv, hogy választ egy adott témához műfajt, milyen mások számára dalszövegeket írni és mennyire szereti a saját szövegeit előadni, arról a Hadik Brunchon fog mesélni. Legújabb regényét, Az aranykor fénykorát a helyszínen meg lehet vásárolni és dedikálni is fog a szerző.

Mikor? november 19. 11:00 Hol? Szatyor Bár és Galéria. Facebook-esemény ITT.

Nemes Nagy Ágnes 100

-

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója előtt tisztelgünk. Az egész éves centenárium, és a Viszonylagos öröklét beszélgetős-sorozat kiemelt eseménye a november 11-i GÁLAEST a MOMKult Nagytermében. Két felvonásos előadásban szólítják meg a fellépő alkotókat és a közönséget: hogy gondolunk Nemes Nagy Ágnesre, hogy él bennünk a XX. századi irodalomtörténet, mit kapunk Nemes Nagy Ágnes költészetétől.

Mikor? november 11. 19:00 Hol? MOM Kult. Facebook-esemény ITT.

Deczki Sarolta: Tar Sándor

-

Deczki Sarolta monográfiája az első összefoglaló munka Tar Sándor életművéről, életéről és az ügynökügyről, mely a prózai munkákon túl a szerző verseiről, hangjátékairól, forgatókönyveiről és publicisztikáiról is áttekintést nyújt.

Deczki Saroltával Seres Lili Hanna és Fehér Renátó beszélget.

Mikor? November 14. 17:00 Hol? Írók Boltja. Facebook-esemény ITT.

Boldog szülinapot, Budapest!

-

Közel 150 éve egyesült Buda, Pest és Óbuda, és létrejött az a város, amelybe mindannyian beleszülettünk, beleszerettünk és amelyben ma is élünk. Budapest születésnapja alkalmából most a főváros öt művészmozijában ünnepelhetünk november 18-án! A programsorozaton lesz Comedy Central stand-up est, Momentán impró színház, Larry filmpremier és koncertek is.

Mikor? November 18-19. Hol? Művészmozik. Facebook-esemény ITT.

Falra fel! 8.0 plakátaukció – Drakulától a pop artig

-

A Múzeum Antikvárium és a Plakátfiú nyolcadik plakátaukciója a Drakulától a pop artig címet viseli, utalva ezzel az anyag változatosságára és sokszínűségére. A szervezők fejet hajtanak a 140 éve született Lugosi Béla színészi pályája előtt és elhozzák az 1931-es Drakula rémisztő, ám gyönyörűen kivitelezett plakátját. Lugosi Bélán kívül képviselteti magát egy szintén Hollywoodban világhírnevet szerzett másik magyar filmes is, Kertész Mihály, akinek Casablancáját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. A másik címadó, a pop art hamar megjelent a hazai plakátművészetben is, rengeteg színes és ötletes alkotást létrehozva, melyekből ugyancsak kedvünkre válogathatunk.

Mikor? November 17. 19:00 Hol? Atelier Budapest. Facebook-esemény ITT.

19. Verzió Dokumentumfilm Fesztivál // 2022 // Burning Issues - Égető témák

-

Mit tudunk egyénileg tenni a klímaváltozás, egy elnyomó rezsim vagy diszkrimináció ellen? Hogyan állnak az újságírók a cenzúrához? Mi történik a brazil esőerdőkben? Hogyan élik túl az emberek nap mint nap a háborút vagy a blokádot? Világunk számtalan aktuális kérdésére és égető témájára keresi a választ a Verzió több mint 70 kreatív dokumentumfilmje, amelyek legtöbbje először lesz látható Magyarországon. A fesztivált november 8-20. között rendezik meg Budapesten és öt vidéki városban a mozikban, majd országszerte online. Az idei filmválogatás sok égető emberi jogi témát felölel a sajtószabadságtól, a nőjogi témákon át, a háborúk és elnyomás alatt élő emberek mindennapjaiig. A magyar versenyprogramban idén tíz friss alkotás lesz látható.

Mikor? November 8-20. Facebook-esemény ITT.

 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Peremlét, Szárazság és Nosztalgia - olasz filmek, színészek és rendezők érkeznek Budapestre

November 5-16. között 12 kortárs olasz filmet vetítenek és 6 alkotó érkezik hazánkba. Könyvadaptáció, valamint a Cannes-i és a Velencei Filmfesztivál díjnyertes alkotásai közül is válogathatunk. 

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

Az ENSZ idei klímakonferenciájának legfontosabb döntése az volt, hogy a fejlődő országoknak fizetni fognak a globális felmelegedés okozta veszteségekért és károkért.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?