Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Gimesi Dóra hőse legszívesebben egy kis tengeri uborka lenne az akvárium fenekén

Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette Gimesi Dóra darabját, amely 2019-ben első díjat nyert a Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára hirdetett meghívásos drámapályázatán. Az elsősorban kisiskolásoknak szóló Emma csöndje fantasztikus elemekkel, csodálatos bábokkal egyszerre mesél a társas magányról, a környezetvédelemről, az ember és természet közötti harmóniáról. Az eSzínház Fesztivál programjaiból válogattunk.

Ruff Orsolya |

„Azt képzelem, hogy a világ egy nagy akvárium, és én egy kis tengeri uborka vagyok az akvárium fenekén” – mondja a darab elején a címszereplő Emma (Alexics Rita). Tengeri uborkának azért jó lenni, mert jóformán láthatatlan, nem háborgatják, nem szólnak hozzá, és neki sem kell szólnia senkihez. Emma nem szeret beszélgetni, és azt sem szereti, ha hozzá beszélnek. Már két hete, három napja és tíz perce jár iskolába, de egyáltalán nem találja a helyét a gyerekközösségben. Sokkal szívesebben van a szülei munkahelyén, a tengerbiológiai kutatóközpont állatkórházában, ahol a szülei pet-palackot és műanyag zsákokat operálnak ki az elfogott tengeri állatok gyomrából. A lány a pszichológussal sem beszél, viszont nagyon jól megérteti magát a kórház akváriumában úszó narvállal, polippal, cápával.

-

Az állatok közelében Emma kinyílik, egyszerre lesz kezdeményező és bátorító. Utóbbi rá is fér az állatokra, különösen a hajócsavartól sérült cápára, aki retteg visszamenni a nyílt vízbe („A tenger tele van iszonyattal.”), de az újonnan bekerült delfin is hamar Emma gyámolítottja lesz. Ő deríti ki azt is, hogy a delfin nem hall, ezért nem tud kommunikálni („a delfinek a hangokkal látnak”), ami viszont a természetes közegében végzetes lehet.

Párhuzamos valóságok nyílnak,

és kétféle Emma jelenik meg a színen. Egy visszahúzódó, csendes, autisztikus gyerek, aki nem szeret másokkal kapcsolatba lépni, és egy vagány, nyitott lány, aki a barátja érdekében átlép a saját árnyékán is, és még jelelni is megtanul a kedvéért.

Ez a fajta kettősség a darabban akkor válik eléggé nyilvánvalóvá, amikor hirtelen belép az anyja (Megyes Melinda), és a főhős meg az addig egymás szavába vágó állatok egyszeriben elhallgatnak és megdermednek. A nesztelenség szinte kézzelfoghatóvá válik, holott a színen szinte sosincs a címben is jelzett csönd. A zajok, a huhogás, az iskolatársak heccelődése, az alkalmi hordódobolás, a finom hegedűpengetés mind-mind folyamatosan körbeveszi, -öleli Emmát, aki saját kis védőburkába húzódik vissza. Ugyanakkor a víz mélye sem néma, hiszen a tengeri állatok folyamatos beszélgetése, civódása hangokkal, zajokkal tölti meg a darab szerint víz alatt játszódó jeleneteket.

-

A kékeszöldre hangolt színpadon a színészek kezében finoman mozognak a bábok. Az óriási polip, a cikázó cápa vagy épp a narvál figurája mind telitalálat, Michac Gábor látványvilága egyszerűen magával ragadó. A nagyjából egyórás előadás végére természetesen Emma is komoly lépést tesz meg, amikor magára talál, ezzel

lényegében megtalálja a saját hangját is,

és neki köszönhetően az állatok sorsa is rendeződik. Az Emma csöndje minimum két erős szálat sodor össze eggyé, ami nem taszítja egymást, a nagy kérdés viszont, hogy a gyereknézőknek ezek közül melyik lesz a fontosabb. A visszahúzódó lányé, aki ha magáért nem is, de a barátaiért felemeli a hangját? A tengerbiológusoké, akik sokszor kilátástalannak tűnő, mégis hősies küzdelmet folytatnak az élővilágot megbetegítő emberi szemét ellen? Vagy az egymással folyamatosan civakodó tengeri állatoké, akik végül egymással véd- és dacszövetséget alkotva valódi közösséggé formálódnak? Valószínűleg nézője válogatja majd.

Emma csöndje

SZEREPLŐK:

Emma: Alexics Rita
Mama: Megyes Melinda
Papa: Bodnár Zoltán
Vilma néni: Tisza Bea
Félix bácsi: Mult István
2 turista: Rácz Kriszta, Bósz Tamás (KIMI-Kolibri stúdiós)
3 orvos: Szívós Károly, Rácz Kriszta, Rácz Kármen
Robi: Nizsai Dániel
Kismarci: Erdei Juli
Andi + Eszti, széplányok: Rácz Kriszta, Dömötör Anna (KIMI-Kolibri stúdiós)
Nóra: Rácz Kármen
Samu: Bósz Tamás (KIMI-Kolibri stúdiós)
Olivér: Szívós Károly
Iván: Nizsai Dániel
Ingrid: Erdei Juli
Fülöp: Fehér Dani
Malvin: Tisza Bea
Rozi, a narvál: Rácz Kármen
Agy: Mult István
Pepe: Szívós Károly

ALKOTÓK, KÖZREMŰKÖDŐK:

Dramaturg: Horváth Péter
Tervező: Michac Gábor
Zeneszerző: Sáry Bánk
Zenei vezető: Kecskeméti Gábor
Zenész: Bornai Szilveszter
Koreográfus: Nemes Zsófia
A rendező munkatársa: Vajdai Veronika
Rendező: Kuthy Agnes
Külön köszönet Gyevi — Bíró Eszternek a jelnyelvi fordításért.

Hol? Az eSzínház oldalán

Mikor? Szeptember 17-26. között

Ár: 2990 Ft

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Háy Jánosnál egyáltalán nem fontos, mire gondolt a költő

A Katona József Színház Háy János szövegeiből készítette el Kocsis Gergely főszereplésével, Tárnoki Márk rendezésében a Szavalóverseny című műsorát, ami klasszikus értelemben nem előadás, de apránként adagolva vicces és okos is.

...
Szórakozás

Tatabányán dolgozták fel Pintér Bélát: a népiességet simán leváltja a focihimnusz

Pintér Béla darabjaihoz hozzányúlni egyrészről tuti siker, másrészről viszont kifejezetten vékony jég. A tatabányai Szutyok viszont egy jó példa arra, hogyan kell elkerülni az utánzást.

...
Szórakozás

A Verában a felnőttek világa bonyolult, a gyerekeké pedig titkokkal teli

Monodrámában dolgozta fel Göttinger Pál és Grisnik Petra Grecsó Krisztián Libri-közönségdíjas regényét, a Verát. A Kőszegi Várszínház előadásában érzékenyen, minimál díszletek között villan fel a nyolcvanas évekbeli Szeged, a felnőttek játszmája és egy örökbefogadott kislány traumája.

Hírek
...
Nagy

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

...
Nagy

3 írás Böszörményi Gyulától, amit online is olvashatsz

...
Zöld

Szavazz az év madarára!

...
Hírek

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.