Esterházy, Szerb Antal, antik drámaírók és szürreális álmok a budapesti színházakban

1. Bodó Viktor: 33 álom

-

(Fotó: Horváth Judit)

Hol? Örkény Színház

Mikor? 2021. október 9. 19:00

Ár? 2900-5600 Ft

A Kertész utcai Shakespeare-mosó után (ami idén el is nyerte a színikritikusoktól a legjobb előadás díját) újra rendez Bodó Viktor az Örkényben, a szövegért pedig ezúttal is Závada Péter felel, együttműködve Gábor Sárával, a színház állandó dramaturgjával, a díszletet és a jelmezt pedig most is a rendező állandó alkotótársai, Schnábel Zita és Nagy Fruzsina készítik. Az előadás formailag és munkamódszerében is különlegesnek ígérkezik. A 33 álom Keresztes Gábor (a Freakin’ Disco zenésze) által összeállított hangmontázsra épül, tehát a produkció a megszokottól eltérő módon nem irodalmi, hanem zenei alapanyagra épül fel. A próbafolyamat alatt erre a zenei szövetre talált ki a társulat közösen szürreális-absztrakt álomszerű jeleneteket, amik erősen kötődnek az elmúlt egy év közéleti történéseihez is, ráadásul a rendező külön kérésére mindenkinek megjelenik egy-egy saját kis etűdje az előadáson belül.

Az előadás nyílt próbájáról itt láthatnak videót.

Játsszák: Bíró Kriszta, Ficza István, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Takács Nóra Diána, Zsigmond Emőke, Egyed Bea m.v., Téri Gáspár m.v., Bartha Bendegúz e.h., Bartos Ági e.h., Gloviczki Bernát e.h., Kádár Kinga e.h., Pásztor Dániel e.h., Szécsi Bence e.h., Ujvári Bors e.h.

2. Esterházy Péter: 33 változat Haydn-koponyára  (rendező: Kovács D. Dániel)

-

(Fotó: Horváth Judit)

Hol? Örkény Színház

Mikor? 2021. október 9. 19:30

Ár? 3800 Ft

A 33 álomhoz szorosan kapcsolódik az Esterházy Péter drámájából készült előadás. A két darabot több dolog is összeköti, egyrészről az, hogy mindkettőt a Budapesti Őszi Fesztivál keretei között mutatják majd be ugyanazon a napon (Bodó előadása a nagyszínpadon, Kovács D. rendezése pedig a stúdióban látható majd). Másrészről készül az előadásokhoz egy Átjáró című film, amit a közönség online tekinthet majd meg. Nem utolsó sorban pedig a két rendező viszonya is különleges, hiszen Kovács D. Dániel Bodó Viktor és Székely Gábor osztályában végzett, majd a Bodó által alapított Szputnyik Hajózási Társaságnál kezdte meg pályáját. 

Játsszák: Znamenák István, Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Józsa Bettina, Vajda Milán, Zsigmond Emőke, Patkós Márton, Bartha Bendegúz e.h., Bartos Ági e.h.

3. Szerb Antal 100 verse - Bálint András estje (rendező: Deák Krisztina)

-

(Fotó: Dömölky Dániel)

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. október 8. 20:00

Ár? 3200 Ft

Bár valójában nem hangzik el száz vers, Bálint András megformálásában megjelenik előttünk Szerb Antal egy este erejéig. A Radnóti Színház egykori igazgatója személyesen is nagyon erősen kötődik Szerb Antalhoz és nem először foglalkozik vele művészként is. Az előadás a színház próbatermében, a Keres Emil teremben lesz látható. Az előadást Bálint András felesége, a Balázs Béla-díjas és Érdemes Művész-díjjal kitüntetett Deák Krisztina rendezi.

Aki pedig a versek mellett szeretne még több Szerb Antalt, az feltétlenül látogasson el a Budapest Bábszínházba, ahol a k2 Színház egyik rendezője, Fábián Péter viszi majd színpadra A Szerb Antal-kód avagy a Pendragon legenda című előadást. 

4. Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész művei alapján: Isten, haza, család (rendező: Tarnóczi Jakab)

-

(Fotó: Tarnóczi Jakab)

Hol? Katona József Színház

Mikor? 2021. október 16. 18:00

Ár? 4900 Ft

A “tragikus triász”-ként emlegetett antik alkotók műveit és a színészek improvizációit Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg gyúrták egybe, egy maratoni, egész estés színházi kísérletté. Az előadásban több generáción keresztül követhetjük végig egy család titkait és elhallgatásait. A szintén a Katona Kamrában bemutatott Bánk bán és Leláncolt Prométheusz után szinte biztosak lehetünk benne, hogy a fiatal rendező munkásságát érdemes követni, mert elképesztő magabiztossággal és izgalmas újragondolással képes leporolni antik és klasszikus nagy műveket.

Játsszák: Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Mészáros Béla, Pálos Hanna, Rujder Vivien, Vizi Dávid

5. Dennis Kelly: Árvák (rendező: Horváth János Antal)

-

(Fotó: Juhász Éva)

Hol? Tesla Labor

Mikor? 2021. október 10. 19:00

Ár? 5200 Ft

A Radnóti Színház új játszóhelye, a Tesla Labor több független színházi produkciónak is otthon adott, idén ősztől többek között a Szentendrei Teátrumban bemutatott Árvák is helyet kapott a repertorárban. Dennis Kelly három szereplős kamaradrámája pontosan leképezi a társadalmat, amiben megjelenik az önreflexió hiánya, a belénk ültetett előítéletekből fakadó agresszió, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, a folyamatos manipuláció és a jóra törekvés vágya is. A szöveg remek tempóban adagolja azokat a többlet információkat, amitől a történet folyamatosan új irányokat vesz és felborítja az addigi viszonyokat. A Horváth János Antal által rendezett előadás egyszerre családdráma, krimi és társadalmi látlelet, amiben a színészeknek remek lehetőségeik vannak nagy ívek megmutatására és ezzel mindhárman kiváló módon élnek is.

Játsszák: Lengyel Tamás, Molnár Áron, Lovas Rozi 

Az előadás trailere itt nézhető meg.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Csehov, Virginia Woolf és rengeteg kortárs szerző darabja az eSzínház Fesztiválon

Az elmúlt két évadban többet ültünk otthon a képernyők előtt, mint valódi színházakban, ha új bemutatókat vagy régebbi sikerdarabokat akartunk látni. Bár most ősszel újranyitottak a színházak, az eSzínház úgy döntött, hogy egy stream fesztivállal nyitja meg a 2020/2021-es évadot, mi pedig elhoztuk a 10 legjobban várt előadást, amiket szeptember 17-26 között nézhetünk meg bármikor, bárhonnan.

...
Szórakozás

Végre itt a színházi évad, jönnek a régóta várt új bemutatók

Ősszel rengeteg izgalmas új bemutatóra számíthatunk, amiknek egy részét már többször el kellett halasztani a járvány miatt. Most elhoztunk párat, amiket már szeptemberben láthatunk, ha időben lecsapunk a jegyekre.

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

Az elmúlt másfél év nem kedvezett a kulturális eseményeknek, a Budapesti Őszi Fesztivál viszont kárpótol minket az elmaradt színházi évadokért, a bezárt mozikért és múzeumokért. A fesztivál szeptember 26. és október 10. között látogatható, a több mint 150 programból most elhoztunk párat, amit nem szabad kihagyni. 

...
Szórakozás

Tatabányán dolgozták fel Pintér Bélát: a népiességet simán leváltja a focihimnusz

Pintér Béla darabjaihoz hozzányúlni egyrészről tuti siker, másrészről viszont kifejezetten vékony jég. A tatabányai Szutyok viszont egy jó példa arra, hogyan kell elkerülni az utánzást.

...
Szórakozás

A Verában a felnőttek világa bonyolult, a gyerekeké pedig titkokkal teli

Monodrámában dolgozta fel Göttinger Pál és Grisnik Petra Grecsó Krisztián Libri-közönségdíjas regényét, a Verát. A Kőszegi Várszínház előadásában érzékenyen, minimál díszletek között villan fel a nyolcvanas évekbeli Szeged, a felnőttek játszmája és egy örökbefogadott kislány traumája.

...
Szórakozás

Orlando 400 évig tartó identitáskeresése külső és belső utazásra hív minket is

Az ESZME és a FREESZFE kooprodukciójában létrejött Orlando azt a benyomást kelti bennünk, hogy az előadás készítői nagyon pontosan tudják, hogy kell életre szóló színházi élményt varázsolni elénk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról