Esterházy, Szerb Antal, antik drámaírók és szürreális álmok a budapesti színházakban

1. Bodó Viktor: 33 álom

-

(Fotó: Horváth Judit)

Hol? Örkény Színház

Mikor? 2021. október 9. 19:00

Ár? 2900-5600 Ft

A Kertész utcai Shakespeare-mosó után (ami idén el is nyerte a színikritikusoktól a legjobb előadás díját) újra rendez Bodó Viktor az Örkényben, a szövegért pedig ezúttal is Závada Péter felel, együttműködve Gábor Sárával, a színház állandó dramaturgjával, a díszletet és a jelmezt pedig most is a rendező állandó alkotótársai, Schnábel Zita és Nagy Fruzsina készítik. Az előadás formailag és munkamódszerében is különlegesnek ígérkezik. A 33 álom Keresztes Gábor (a Freakin’ Disco zenésze) által összeállított hangmontázsra épül, tehát a produkció a megszokottól eltérő módon nem irodalmi, hanem zenei alapanyagra épül fel. A próbafolyamat alatt erre a zenei szövetre talált ki a társulat közösen szürreális-absztrakt álomszerű jeleneteket, amik erősen kötődnek az elmúlt egy év közéleti történéseihez is, ráadásul a rendező külön kérésére mindenkinek megjelenik egy-egy saját kis etűdje az előadáson belül.

Az előadás nyílt próbájáról itt láthatnak videót.

Játsszák: Bíró Kriszta, Ficza István, Hámori Gabriella, Jéger Zsombor, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Takács Nóra Diána, Zsigmond Emőke, Egyed Bea m.v., Téri Gáspár m.v., Bartha Bendegúz e.h., Bartos Ági e.h., Gloviczki Bernát e.h., Kádár Kinga e.h., Pásztor Dániel e.h., Szécsi Bence e.h., Ujvári Bors e.h.

2. Esterházy Péter: 33 változat Haydn-koponyára  (rendező: Kovács D. Dániel)

-

(Fotó: Horváth Judit)

Hol? Örkény Színház

Mikor? 2021. október 9. 19:30

Ár? 3800 Ft

A 33 álomhoz szorosan kapcsolódik az Esterházy Péter drámájából készült előadás. A két darabot több dolog is összeköti, egyrészről az, hogy mindkettőt a Budapesti Őszi Fesztivál keretei között mutatják majd be ugyanazon a napon (Bodó előadása a nagyszínpadon, Kovács D. rendezése pedig a stúdióban látható majd). Másrészről készül az előadásokhoz egy Átjáró című film, amit a közönség online tekinthet majd meg. Nem utolsó sorban pedig a két rendező viszonya is különleges, hiszen Kovács D. Dániel Bodó Viktor és Székely Gábor osztályában végzett, majd a Bodó által alapított Szputnyik Hajózási Társaságnál kezdte meg pályáját. 

Játsszák: Znamenák István, Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Józsa Bettina, Vajda Milán, Zsigmond Emőke, Patkós Márton, Bartha Bendegúz e.h., Bartos Ági e.h.

3. Szerb Antal 100 verse - Bálint András estje (rendező: Deák Krisztina)

-

(Fotó: Dömölky Dániel)

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. október 8. 20:00

Ár? 3200 Ft

Bár valójában nem hangzik el száz vers, Bálint András megformálásában megjelenik előttünk Szerb Antal egy este erejéig. A Radnóti Színház egykori igazgatója személyesen is nagyon erősen kötődik Szerb Antalhoz és nem először foglalkozik vele művészként is. Az előadás a színház próbatermében, a Keres Emil teremben lesz látható. Az előadást Bálint András felesége, a Balázs Béla-díjas és Érdemes Művész-díjjal kitüntetett Deák Krisztina rendezi.

Aki pedig a versek mellett szeretne még több Szerb Antalt, az feltétlenül látogasson el a Budapest Bábszínházba, ahol a k2 Színház egyik rendezője, Fábián Péter viszi majd színpadra A Szerb Antal-kód avagy a Pendragon legenda című előadást. 

4. Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész művei alapján: Isten, haza, család (rendező: Tarnóczi Jakab)

-

(Fotó: Tarnóczi Jakab)

Hol? Katona József Színház

Mikor? 2021. október 16. 18:00

Ár? 4900 Ft

A “tragikus triász”-ként emlegetett antik alkotók műveit és a színészek improvizációit Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg gyúrták egybe, egy maratoni, egész estés színházi kísérletté. Az előadásban több generáción keresztül követhetjük végig egy család titkait és elhallgatásait. A szintén a Katona Kamrában bemutatott Bánk bán és Leláncolt Prométheusz után szinte biztosak lehetünk benne, hogy a fiatal rendező munkásságát érdemes követni, mert elképesztő magabiztossággal és izgalmas újragondolással képes leporolni antik és klasszikus nagy műveket.

Játsszák: Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Mészáros Béla, Pálos Hanna, Rujder Vivien, Vizi Dávid

5. Dennis Kelly: Árvák (rendező: Horváth János Antal)

-

(Fotó: Juhász Éva)

Hol? Tesla Labor

Mikor? 2021. október 10. 19:00

Ár? 5200 Ft

A Radnóti Színház új játszóhelye, a Tesla Labor több független színházi produkciónak is otthon adott, idén ősztől többek között a Szentendrei Teátrumban bemutatott Árvák is helyet kapott a repertorárban. Dennis Kelly három szereplős kamaradrámája pontosan leképezi a társadalmat, amiben megjelenik az önreflexió hiánya, a belénk ültetett előítéletekből fakadó agresszió, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, a folyamatos manipuláció és a jóra törekvés vágya is. A szöveg remek tempóban adagolja azokat a többlet információkat, amitől a történet folyamatosan új irányokat vesz és felborítja az addigi viszonyokat. A Horváth János Antal által rendezett előadás egyszerre családdráma, krimi és társadalmi látlelet, amiben a színészeknek remek lehetőségeik vannak nagy ívek megmutatására és ezzel mindhárman kiváló módon élnek is.

Játsszák: Lengyel Tamás, Molnár Áron, Lovas Rozi 

Az előadás trailere itt nézhető meg.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Csehov, Virginia Woolf és rengeteg kortárs szerző darabja az eSzínház Fesztiválon

Az elmúlt két évadban többet ültünk otthon a képernyők előtt, mint valódi színházakban, ha új bemutatókat vagy régebbi sikerdarabokat akartunk látni. Bár most ősszel újranyitottak a színházak, az eSzínház úgy döntött, hogy egy stream fesztivállal nyitja meg a 2020/2021-es évadot, mi pedig elhoztuk a 10 legjobban várt előadást, amiket szeptember 17-26 között nézhetünk meg bármikor, bárhonnan.

...
Szórakozás

Végre itt a színházi évad, jönnek a régóta várt új bemutatók

Ősszel rengeteg izgalmas új bemutatóra számíthatunk, amiknek egy részét már többször el kellett halasztani a járvány miatt. Most elhoztunk párat, amiket már szeptemberben láthatunk, ha időben lecsapunk a jegyekre.

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

Az elmúlt másfél év nem kedvezett a kulturális eseményeknek, a Budapesti Őszi Fesztivál viszont kárpótol minket az elmaradt színházi évadokért, a bezárt mozikért és múzeumokért. A fesztivál szeptember 26. és október 10. között látogatható, a több mint 150 programból most elhoztunk párat, amit nem szabad kihagyni. 

...
Szórakozás

Tatabányán dolgozták fel Pintér Bélát: a népiességet simán leváltja a focihimnusz

Pintér Béla darabjaihoz hozzányúlni egyrészről tuti siker, másrészről viszont kifejezetten vékony jég. A tatabányai Szutyok viszont egy jó példa arra, hogyan kell elkerülni az utánzást.

...
Szórakozás

A Verában a felnőttek világa bonyolult, a gyerekeké pedig titkokkal teli

Monodrámában dolgozta fel Göttinger Pál és Grisnik Petra Grecsó Krisztián Libri-közönségdíjas regényét, a Verát. A Kőszegi Várszínház előadásában érzékenyen, minimál díszletek között villan fel a nyolcvanas évekbeli Szeged, a felnőttek játszmája és egy örökbefogadott kislány traumája.

...
Szórakozás

Orlando 400 évig tartó identitáskeresése külső és belső utazásra hív minket is

Az ESZME és a FREESZFE kooprodukciójában létrejött Orlando azt a benyomást kelti bennünk, hogy az előadás készítői nagyon pontosan tudják, hogy kell életre szóló színházi élményt varázsolni elénk.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!