Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

ro | 2023. május 30. |

Hétfőn véget ért az utóbbi idők egyik legjobb tévésorozata, az Utódlás, amit sokan sok szempontból elemeztek már, de mintha a költészeti perspektíva eddig kimaradt volna. Pedig nagyon is van lírikus kapcsolódása a sorozatnak, egy konkrét vershez legalábbis. Az HBO-sorozat minden évadának zárórésze ugyanis John Berryman Dream Song 29 című versének egyik sora után kapta a címét - a vers Álomdal 29 címmel elolvasható ITT Jánosy István fordításában. A szóban forgó vers az 1964-es 77 Dream Songs című kötetben jelent meg, amiért John Berryman Pulitzert is kapott. Magyarul Henry sorsa címmel jelent meg 1988-ban az Európa Könyvkiadónál (a verseket Jánosy mellett Ferencz Győző fordította), a művek pedig - ahogy Berryman annak idején fogalmazott - egy Henry nevű tragikomikus figura sorsát követik nyomon, aki "visszafordíthatatlan veszteséget szenvedett el". A kötet életrajzi ihletésűnek tűnik: maga Berryman mindössze 11 éves volt, amikor az édesapját holtan találták, a jelek arra mutattak, hogy önkezével vetett véget az életének, Berryman pedig egész életében ezt a gyászt igyekezett feldolgozni műveiben.

Az Utódlás központi alakja ugyancsak egy apa, az erőszakos Logan Roy, aki viszont érzelmi és egyéb machinációival megnyomorítja a gyerekei életét.

A Vanity Fair az Álomdal 29 című verset az Utódlás tematikus ikertestvéreként jellemezte, melynek első sora egy olyan kétértelmű "dologra" utal, ami Henry szívét nyomja, és még akkor sem tudja jóvátenni, ha száz (a magyar fordításban ezer) évig is sírna. Henry feloldozásra vágyik, de a vers szerint "Harang kiáltja: későn! Nincs helye sírásnak,/csak megfontolásnak". Az utolsó versszak bűnei paranoid leltáraként olvasható, legutolsó sora pedig ("De senki sem hiányzik.") azt a téveszmét táplálhatja, hogy Henry nem tett semmi rosszat. Ez a sor amúgy az első évad zárórészének is a címe (Nobody Is Ever Missing), amely egy valódi halálesetben kulminálódik, és a versbeli Henryt összeköti az egyik Roy-gyerekkel, Kendall-lal. A következő évad (ahol a záróepizód címe, This Is Not for Tears, ugyancsak a Berryman-versből való) arra épül, hogy Kendall végrehajtja a korábban belengetett árulást, miközben a harmadik évad (csak a rend kedvéért: az utolsó epizód címe All the Bells Say) a testvérek összefogását mutatja be, akiknek viszont egy ponton azzal kell szembesülniük, hogy apjuk megint egy lépéssel előttük jár ("Harang kiáltja: későn!", ahogy a Berryman-vers rámutat). A negyedik évad záró epizódjának címe (With Open Eyes) arra a pillanatra utal, amikor a versbeli Henrynek szembe kell néznie a "komoly sienai arccal", vétkei megtestesítőjével. Apjuk halála után a Roy-testvéreknek is szembe kell nézniük mindazzal, amit Logan Roy maga után hagyott - valamint a bűntudattal, amelyet évtizedekig magukban hordoztak és elfojtottak.

Ha valaki kedvet kapott, mutatjuk a teljes verset angolul:

John Berryman: Dream Song 29

There sat down, once, a thing on Henry's heart
só heavy, if he had a hundred years
& more, & weeping, sleepless, in all them time
Henry could not make good.
Starts again always in Henry's ears
the little cough somewhere, an odour, a chime.

And there is another thing he has in mind
like a grave Sienese face a thousand years
would fail to blur the still profiled reproach of. Ghastly,
with open eyes, he attends, blind.
All the bells say: too late. This is not for tears;
thinking.

But never did Henry, as he thought he did,
end anyone and hacks her body up
and hide the pieces, where they may be found.
He knows: he went over everyone, & nobody's missing.
Often he reckons, in the dawn, them up.
Nobody is ever missing.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bret Easton Ellis új regényére szemet vetett az HBO

A The Shards egy fiktív memoár Bret Easton Ellis utolsó gimnáziumi évéről, amikor egy sorozatgyilkos tinédzserekre vadászik Los Angelesben.

...
Hírek

George R.R. Martin verziójában lesz, aki meghal vagy épp túlél az HBO-sorozathoz képest

A tűz és jég dala hatodik része (The Winds of Winter) nagyban el fog térni a Trónok harca végétől, és lesznek olyan szereplők, akik bár meghaltak a tévésorozatban, a könyvekben még élni fognak - és fordítva. Azaz nem biztos, hogy akik túlélték a viszontagságokat az HBO-szériában, azok a könyvben is élni fognak. Minderről George R.R. Martin írt a blogján.

...
Szórakozás

Toni Morrison könyvére csapott le az HBO

Minisorozatot forgat az HBO a Pulitzer- és Nobel-díjas Toni Morrison Sula című regényéből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]