George R.R. Martin verziójában lesz, aki meghal vagy épp túlél az HBO-sorozathoz képest

George R.R. Martin verziójában lesz, aki meghal vagy épp túlél az HBO-sorozathoz képest

A tűz és jég dala hatodik része (The Winds of Winter) nagyban el fog térni a Trónok harca végétől, és lesznek olyan szereplők, akik bár meghaltak a tévésorozatban, a könyvekben még élni fognak - és fordítva. Azaz nem biztos, hogy akik túlélték a viszontagságokat az HBO-szériában, azok a könyvben is élni fognak. Minderről George R.R. Martin írt a blogján.

ro | 2022. július 12. |

A bejegyzésben kifejtette, hogy szerinte az írókat két csoportra lehet osztani: vannak az építészek, akik mindent előre gondosan megterveznek, és előre tudják, hogy minek hol lesz a helye, és vannak a kertészek, akik lyukat ásnak a földbe, elvetik a magokat, "a vérükkel öntözik", aztán majd kiderül, mi lesz. Persze a kertész típusú író sem teljesen fogalmatlan: az analógiánál maradva Martin azt mondta, hogy a kertész típusú is tudja, mit vetett el, kukoricát vagy karfiolt, de a végeredmény függ a széltől, és hogy mennyi vért áldozott erre. Szerinte nincs író, aki tisztán építész vagy kertész típusú lenne, magát mégis inkább az utóbbi csoportba sorolja.

Szerinte arra a kérdésre, hogy a saját verziójában hogyan végződik majd a Trónok harca, egy építész típusú író nagyon rövid, egyszerű választ tudna adni, az ő történetei viszont menet közben növekednek, alakulnak. Általánosságban tudja, hová fog kilyukadni, de egy csomó részlet változhat írás közben. Semmit sem szeret jobban, mint meglepni az olvasóit, ezért nem szeret túl sok részletet elárulni a készülő könyveiről, most sem tett így, annyi viszont kiderült, hogy írás közben egyre inkább eltávolodott attól, amit a tévésorozatban láthattunk. Lesznek tehát olyan cselekményszálak, amelyek megegyeznek majd az HBO-ssal, de Martin ígérete szerint nagyon sok minden teljesen más lesz. Szerinte ez elkerülhetetlen, hiszen a regények sokkal összetettebbek, mint a sorozat: a könyvekben vannak olyan mellékalakok, akik nem szerepelnek az adaptációban, mégis hatással lesznek majd a cselekményre és a főbb szereplők sorsára, és persze akadnak olyan karakterek is, akik felbukkannak az HBO-változatban, Martinnál viszont nagyon másként alakul majd az életük. Azok, akik túléltek a Trónok harca végéig, a könyvben nem biztos, hogy mindannyian életben maradnak, és az HBO-sorozatban meghalt szereplők között lesz majd olyan is, aki túl fog élni. Martin mindehhez még gyorsan hozzátette, hogy simán benne van a pakliban, hogy jövő héten, amikor a következő fejezeten dolgozik, meggondolja magát - hiszen pont ez a kertész-típusú írás lényege.

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél
Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve sugározta az HBO a Trónok harca első epizódját, a többi szó szerint történelem. A sorozat hamarosan olyan globális tömegjelenséggé nőtte ki magát, amiről – ahogy egy gigantikus sárkányról – nem lehetett nem tudomást venni. Találhattuk érdektelennek, bosszantónak, vagy éppen izgalmasnak és lenyűgözőnek, de meghatározta a popkultúrát, szállóigéket, mémeket, viszonyítási pontokat és vitatémákat generált. 

Tovább olvasok

Martin egy dolgoban biztos: ha egyszer befejezi a könyvét, nagy vita lesz majd arról,  a történet melyik verziója a jobb. Lesz, aki a tévésorozatot, más a könyveket szereti majd, és az író szerint ez így van rendjén. Bár tart tőle, hogy az írás elhúzódása miatt lesznek rajongók, akik már olvasatlanul utálják a könyvét, ami elszomorítja, de egyszerűen nem tehet mást, mint hogy a lehetőségeihez képest a legjobbat írja, és abban bízik, hogy a rajongók majd nyitottan állnak hozzá.

"Egyelőre ennyit tudok mondani nektek. Vissza kell mennem a kertbe. Tyrion vár rám" - zárta bejegyzését Martin, aki arra viszont még csak utalást sem tett, hogy mikorra várható a könyve.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Vérfagyasztó előzetest kapott az új Trónok harca-sorozat

Augusztusban érkezik a Sárkányok háza, az előzetes alapján sok vérre és feszültségre számíthatunk. 

...
Hírek

Nem pont úgy alakult a Trónok harca vége, ahogy Martin elképzelte

Szinte példa nélküli, hogy az elégedetlen rajongók petíciót indítsanak egy sorozatévad újraforgatásáért, két éve viszont pont ez történt a Trónok harcával, most pedig kiderült, hogy az író, George R. R. Martin sem volt elragadtatva a befejezéstől.

...
Gyerekirodalom

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

Hírek
...
Hírek

Először jelenik meg egy nemrég megtalált Hemingway-novella magyarul

...
Hírek

Az irodalmi ügynökök felfüggeszthetik a munkát az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadóval

...
Hírek

Jane Austent tartják a legjobb brit szerzőnek

...
Hírek

Volodimir Vakulenko ukrán író holttestét is megtalálták egy izjumi tömegsírban

...
Hírek

Máris megfilmesítik az amerikai Nemzeti Könyvdíjat elnyert regényt

...
Könyves Advent

5 verseskötet, amivel meglepheted a szeretteidet karácsonykor

...
Könyves Advent

Gerlóczy Márton aparegénye apa nélkül maradt

...
Könyves Advent

A szólásszabadságtól a génrégészeten át az immunrendszerig: ezeket a tényirodalmi köteteket ajánljuk karácsonyra

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?