George R.R. Martin verziójában lesz, aki meghal vagy épp túlél az HBO-sorozathoz képest

George R.R. Martin verziójában lesz, aki meghal vagy épp túlél az HBO-sorozathoz képest

A tűz és jég dala hatodik része (The Winds of Winter) nagyban el fog térni a Trónok harca végétől, és lesznek olyan szereplők, akik bár meghaltak a tévésorozatban, a könyvekben még élni fognak - és fordítva. Azaz nem biztos, hogy akik túlélték a viszontagságokat az HBO-szériában, azok a könyvben is élni fognak. Minderről George R.R. Martin írt a blogján.

ro | 2022. július 12. |

A bejegyzésben kifejtette, hogy szerinte az írókat két csoportra lehet osztani: vannak az építészek, akik mindent előre gondosan megterveznek, és előre tudják, hogy minek hol lesz a helye, és vannak a kertészek, akik lyukat ásnak a földbe, elvetik a magokat, "a vérükkel öntözik", aztán majd kiderül, mi lesz. Persze a kertész típusú író sem teljesen fogalmatlan: az analógiánál maradva Martin azt mondta, hogy a kertész típusú is tudja, mit vetett el, kukoricát vagy karfiolt, de a végeredmény függ a széltől, és hogy mennyi vért áldozott erre. Szerinte nincs író, aki tisztán építész vagy kertész típusú lenne, magát mégis inkább az utóbbi csoportba sorolja.

Szerinte arra a kérdésre, hogy a saját verziójában hogyan végződik majd a Trónok harca, egy építész típusú író nagyon rövid, egyszerű választ tudna adni, az ő történetei viszont menet közben növekednek, alakulnak. Általánosságban tudja, hová fog kilyukadni, de egy csomó részlet változhat írás közben. Semmit sem szeret jobban, mint meglepni az olvasóit, ezért nem szeret túl sok részletet elárulni a készülő könyveiről, most sem tett így, annyi viszont kiderült, hogy írás közben egyre inkább eltávolodott attól, amit a tévésorozatban láthattunk. Lesznek tehát olyan cselekményszálak, amelyek megegyeznek majd az HBO-ssal, de Martin ígérete szerint nagyon sok minden teljesen más lesz. Szerinte ez elkerülhetetlen, hiszen a regények sokkal összetettebbek, mint a sorozat: a könyvekben vannak olyan mellékalakok, akik nem szerepelnek az adaptációban, mégis hatással lesznek majd a cselekményre és a főbb szereplők sorsára, és persze akadnak olyan karakterek is, akik felbukkannak az HBO-változatban, Martinnál viszont nagyon másként alakul majd az életük. Azok, akik túléltek a Trónok harca végéig, a könyvben nem biztos, hogy mindannyian életben maradnak, és az HBO-sorozatban meghalt szereplők között lesz majd olyan is, aki túl fog élni. Martin mindehhez még gyorsan hozzátette, hogy simán benne van a pakliban, hogy jövő héten, amikor a következő fejezeten dolgozik, meggondolja magát - hiszen pont ez a kertész-típusú írás lényege.

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél
Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve sugározta az HBO a Trónok harca első epizódját, a többi szó szerint történelem. A sorozat hamarosan olyan globális tömegjelenséggé nőtte ki magát, amiről – ahogy egy gigantikus sárkányról – nem lehetett nem tudomást venni. Találhattuk érdektelennek, bosszantónak, vagy éppen izgalmasnak és lenyűgözőnek, de meghatározta a popkultúrát, szállóigéket, mémeket, viszonyítási pontokat és vitatémákat generált. 

Tovább olvasok

Martin egy dolgoban biztos: ha egyszer befejezi a könyvét, nagy vita lesz majd arról,  a történet melyik verziója a jobb. Lesz, aki a tévésorozatot, más a könyveket szereti majd, és az író szerint ez így van rendjén. Bár tart tőle, hogy az írás elhúzódása miatt lesznek rajongók, akik már olvasatlanul utálják a könyvét, ami elszomorítja, de egyszerűen nem tehet mást, mint hogy a lehetőségeihez képest a legjobbat írja, és abban bízik, hogy a rajongók majd nyitottan állnak hozzá.

"Egyelőre ennyit tudok mondani nektek. Vissza kell mennem a kertbe. Tyrion vár rám" - zárta bejegyzését Martin, aki arra viszont még csak utalást sem tett, hogy mikorra várható a könyve.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Vérfagyasztó előzetest kapott az új Trónok harca-sorozat

Augusztusban érkezik a Sárkányok háza, az előzetes alapján sok vérre és feszültségre számíthatunk. 

...
Hírek

Nem pont úgy alakult a Trónok harca vége, ahogy Martin elképzelte

Szinte példa nélküli, hogy az elégedetlen rajongók petíciót indítsanak egy sorozatévad újraforgatásáért, két éve viszont pont ez történt a Trónok harcával, most pedig kiderült, hogy az író, George R. R. Martin sem volt elragadtatva a befejezéstől.

...
Gyerekirodalom

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Hírek
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága