George R.R. Martin verziójában lesz, aki meghal vagy épp túlél az HBO-sorozathoz képest

George R.R. Martin verziójában lesz, aki meghal vagy épp túlél az HBO-sorozathoz képest

A tűz és jég dala hatodik része (The Winds of Winter) nagyban el fog térni a Trónok harca végétől, és lesznek olyan szereplők, akik bár meghaltak a tévésorozatban, a könyvekben még élni fognak - és fordítva. Azaz nem biztos, hogy akik túlélték a viszontagságokat az HBO-szériában, azok a könyvben is élni fognak. Minderről George R.R. Martin írt a blogján.

ro | 2022. július 12. |

A bejegyzésben kifejtette, hogy szerinte az írókat két csoportra lehet osztani: vannak az építészek, akik mindent előre gondosan megterveznek, és előre tudják, hogy minek hol lesz a helye, és vannak a kertészek, akik lyukat ásnak a földbe, elvetik a magokat, "a vérükkel öntözik", aztán majd kiderül, mi lesz. Persze a kertész típusú író sem teljesen fogalmatlan: az analógiánál maradva Martin azt mondta, hogy a kertész típusú is tudja, mit vetett el, kukoricát vagy karfiolt, de a végeredmény függ a széltől, és hogy mennyi vért áldozott erre. Szerinte nincs író, aki tisztán építész vagy kertész típusú lenne, magát mégis inkább az utóbbi csoportba sorolja.

Szerinte arra a kérdésre, hogy a saját verziójában hogyan végződik majd a Trónok harca, egy építész típusú író nagyon rövid, egyszerű választ tudna adni, az ő történetei viszont menet közben növekednek, alakulnak. Általánosságban tudja, hová fog kilyukadni, de egy csomó részlet változhat írás közben. Semmit sem szeret jobban, mint meglepni az olvasóit, ezért nem szeret túl sok részletet elárulni a készülő könyveiről, most sem tett így, annyi viszont kiderült, hogy írás közben egyre inkább eltávolodott attól, amit a tévésorozatban láthattunk. Lesznek tehát olyan cselekményszálak, amelyek megegyeznek majd az HBO-ssal, de Martin ígérete szerint nagyon sok minden teljesen más lesz. Szerinte ez elkerülhetetlen, hiszen a regények sokkal összetettebbek, mint a sorozat: a könyvekben vannak olyan mellékalakok, akik nem szerepelnek az adaptációban, mégis hatással lesznek majd a cselekményre és a főbb szereplők sorsára, és persze akadnak olyan karakterek is, akik felbukkannak az HBO-változatban, Martinnál viszont nagyon másként alakul majd az életük. Azok, akik túléltek a Trónok harca végéig, a könyvben nem biztos, hogy mindannyian életben maradnak, és az HBO-sorozatban meghalt szereplők között lesz majd olyan is, aki túl fog élni. Martin mindehhez még gyorsan hozzátette, hogy simán benne van a pakliban, hogy jövő héten, amikor a következő fejezeten dolgozik, meggondolja magát - hiszen pont ez a kertész-típusú írás lényege.

Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél
Tíz éve tudtuk meg, hogy közeleg a Tél

Tíz éve sugározta az HBO a Trónok harca első epizódját, a többi szó szerint történelem. A sorozat hamarosan olyan globális tömegjelenséggé nőtte ki magát, amiről – ahogy egy gigantikus sárkányról – nem lehetett nem tudomást venni. Találhattuk érdektelennek, bosszantónak, vagy éppen izgalmasnak és lenyűgözőnek, de meghatározta a popkultúrát, szállóigéket, mémeket, viszonyítási pontokat és vitatémákat generált. 

Tovább olvasok

Martin egy dolgoban biztos: ha egyszer befejezi a könyvét, nagy vita lesz majd arról,  a történet melyik verziója a jobb. Lesz, aki a tévésorozatot, más a könyveket szereti majd, és az író szerint ez így van rendjén. Bár tart tőle, hogy az írás elhúzódása miatt lesznek rajongók, akik már olvasatlanul utálják a könyvét, ami elszomorítja, de egyszerűen nem tehet mást, mint hogy a lehetőségeihez képest a legjobbat írja, és abban bízik, hogy a rajongók majd nyitottan állnak hozzá.

"Egyelőre ennyit tudok mondani nektek. Vissza kell mennem a kertbe. Tyrion vár rám" - zárta bejegyzését Martin, aki arra viszont még csak utalást sem tett, hogy mikorra várható a könyve.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Vérfagyasztó előzetest kapott az új Trónok harca-sorozat

Augusztusban érkezik a Sárkányok háza, az előzetes alapján sok vérre és feszültségre számíthatunk. 

...
Hírek

Nem pont úgy alakult a Trónok harca vége, ahogy Martin elképzelte

Szinte példa nélküli, hogy az elégedetlen rajongók petíciót indítsanak egy sorozatévad újraforgatásáért, két éve viszont pont ez történt a Trónok harcával, most pedig kiderült, hogy az író, George R. R. Martin sem volt elragadtatva a befejezéstől.

...
Gyerekirodalom

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Jónás Tamás: Nincs időm a mellébeszélésre és a tabura

Hosszú hallgatás után új kötettel jelentkezik Jónás Tamás, akit önéletrajziságról, fájdalomról, szeretetről és Istenről kérdeztünk. 

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Hírek
...
Hírek

Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt