Lenyúlták a magyar Csillagok háborúja-borítót, vagy sem?

Valuska László | 2015. augusztus 16. |

Tavaly év végén adta ki az Agave Könyvkiadó a Csillagok háborúja trilógiát regényben, amihez egészen elképesztő borítókat készített Faniszló Ádám, mi is jó sokat írtunk róla. Amerikában az ősszel jelennek meg az újramesélt SW-sztorik, és a meglévő borítók borzasztóan hasonlítanak / emlékeztetnek a magyar kiadásra, bár pont azt a könnyed összetettséget sikerült kiölniük belőlük, ami a magyarban annyira menő. Bárány Tibor Facebook-oldalán bukkant fel a két sorozat egymás alatt, úgyhogy mi is elővesszük.

A hasonlóság azért nagyon különös, mert még tavaly bekérte a Lucasfilm a borítókat, ugyanis George Lucasnak annyira megtetszettek. Novemberben erről kérdeztük Velkei Zoltánt, az Agave vezetőjét, aki szűkszavúan elmondott pár dolgot:

A Facebookon írtátok, hogy a Disney elfogadta a borítót: ilyen komoly brandeknél komoly követelményeknek kell megfelelni?

Bevalljuk őszintén: nem tudjuk. Kuszkó Rajmund művészeti vezetőnk és Faniszló Ádám tervezett három borítót, amiket kiküldtünk jóváhagyatásra. Pár hét után visszaírtak annyit, hogy a borítókat elfogadták, és George Lucas szeretné bekérni a nagy méretű fájlokat, mert nagyon tetszenek neki.

(...)

George Lucas bekérte a borítót: ő minden SW-tárgyra rá kell bólintson? Honnan tudjátok, hogy neki bejött a borító?

Nem tudjuk, hogy mi Lucas szerepköre, csak annyit, hogy bekérte a borítókat, mert tetszenek neki.

A borító pár hete a Libriben került újra szóba, amikor Pap Zoltánnal a Star Wars és a könyvkiadás viszonyáról beszélgettünk. A podcastban elhangzott, hogy a fenti regényt újramesélik, és az egész világon az agavés borítóra nagyon emlékeztető külsővel jelentetik meg. Ez a Libri szempontjából nagyon egyszerű márkázási problémaként jelentkezett: ne nézzen ki úgy a náluk megjelenő kiadvány, ahogy az Agave korábbi sorozata, mert megtéveszti a vásárlókat.

A podcast megjelenésekor megkerestük az Agavét, hogy kiderítsük, mit tudnak a külföldi kiadás borítójáról, és akkor azt mondták, hogy látták a borítókat, amelyeket valóban kicsit hasonlónak tartanak, de nem akadnak fent ezen.

(via Bárány Tibor Facebook-oldala)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.